• Svenska

Om utlandet Nederländerna

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

22 jul 2021

Information om UD:s avrådan med anledning av covid-19

UD har den 22 juli 2021 beslutat om att ändra i den breda avrådan från icke nödvändiga resor för ytterligare länder. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här
Senast uppdaterad 16 jul 2021, 17.51

Aktuella händelser och Covid-19-läge

I regionen Limburg (sydöstra Nederländerna) har det regnat mycket kraftigt och flera områden är översvämmade. Se senaste utvecklingen: länk till Rijkswaterstaat. Även stora områden i Belgien och Tyskland är drabbade. Inresor i drabbade områden bör undvikas tills läget förbättrats.  

- - - - - - - - 

Smittoläget ändras varje dag och är just nu högt. Det är därför extra viktigt att kontrollera reseråden nära inpå en planerad resa till Nederländerna. Håll 1,5 meters avstånd. Munskydd är fortfarande obligatoriskt vid resor i lokaltrafiken och på platser där 1,5 meters avstånd inte kan hållas.

Länk till mer information.

Alla regioner har "Allvarlig" eller "Mycket allvarlig" hälsorisk. Länk till aktuella läget på den nederländska regeringens Corona dashboard.

- - - - - - - 

OBS! Ska du åka genom Tyskland, kolla om du behöver en "inreseanmälan": Länk till Einreiseanmeldung.de. Tänk också på att kontrollera vilka områden som drabbats extra hårt av översvämningar. Länk till reseinformation från svenska ambassaden i Tyskland. 

- - - - - - - 

Särskilda inresebestämmelser:

Från och med 1 juli 2021 kan svenska resenärer resa in i Nederländerna utan krav på bevis om vaccination mot Covid-19 eller ett intyg om negativt PCR-test.

Svenska resenärer som planerar resa via Nederländerna till annat land behöver inte visa upp bevis om vaccination mot Covid-19 eller ett intyg om negativt PCR-test vid transit i Nederländerna. Däremot kan detta krävas i landet du reser till.

Länk till information om vilka länder som betraktas som säkra i Nederländerna.

Transit genom Danmark till Nederländerna: Länk till information om transit genom Danmark.

- - - - - - - 

Returresa:

Om du är svensk medborgare behöver du inte ta PCR-test för att resa in i Sverige. Medborgare i ett EU, EES, Schengen-land eller Storbritannien som reser via Danmark, Finland, Island eller Norge är också undantagna från krav på PCR-test.

OBS! Det kan dock krävas test av de olika resebolagen för att få lov att resa tillbaka till Sverige. Se till exempel dessa länkar: 

 

Link to travel information for Dutch citizens travelling to Sweden.

 

Vad gäller om jag vill resa vidare till ett land som gränsar till Nederländerna?

Reseråden ändras ofta, även till olika regioner runt Nederländerna. Den 15:e juli infördes nya regler för resande från Nederländerna till såväl Tyskland som Belgien. För att veta vad som gäller den dag du reser, kontrollera resereglerna via respektive lands svenska ambassad:   

- - - - - - - 

Lokala restriktioner:

Samhället är i stort sett öppet. Håll 1,5 meters avstånd. Från och med den 10 juli gäller dessa regler: 

 • Restauranger och kaféer är stängda från 00:00 till 06:00. Besökare ska ha en sittplats.
 • Nattklubbar och diskotek är stängda.
 • Museer, utomhusattraktioner och kulturella etablissemang är öppna för ett begränsat antal besökare.


Länk till mer information.

För evenemang där 1,5 meters avstånd inte kan hållas krävs uppvisande av vaccinationspass eller negativt corona-test. Länk till mer information (på nederländska).

Är du bosatt i Nederländerna och vill åka till ett annat EU-land i juli eller augusti 2021 är det gratis att testa sig. Länk till mer information om gratistest (på nederländska).

Basregler:

 • Ansiktsmaskplikt i kollektivtrafiken.
 • Håll 1,5 meters avstånd till andra.
 • Nys och hosta i armbågen.
 • Tvätta händerna ofta med tvål.
 • Är du förkyld eller har symptom? Stanna hemma i karnatän. 
 • Om någon i hushållet smittats, stannar alla hemma i karantän. 
 • Om man varit i kontakt med någon som testat positivt för COVID-19, stannar man hemma i karantän.
 • Efter en utlandsresa till riskområde, eller om du har haft symptom kan du testa dig efter fem dagar. Om resultatet är negativt kan karantänen avbrytas. 
 • Har du feber eller är du andfådd? Då måste alla i hushållet stanna hemma tills testresulatet är tillbaka.

Du kan få höga böter om du inte håller dig till lokala coronaregler. Vid eventuell bötfällning behandlas nederländare och utländska besökare lika. Länk till mer information.

- - - - - - - 

Råd till svenska resenärer:

Var påläst och följ lokala myndigheters anvisningar och restriktioner i landet och följ Folkhälsomyndighetens allmänna råd även utomlands för att undvika smittspridning bl.a. 
• Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.
• Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus.
• Om det är möjligt, färdas på annat sätt än med allmänna färdmedel eller kollektivtrafik.
• Undvik att delta i större sociala sammanhang. 
Om du får covid-19 symptom utomlands ska du inte resa hem förrän man är frisk, följa lokala anvisningar för när du betraktas som frisk och söka vård på plats vid behov. 
Kolla din (rese)försäkring.
Ladda gärna ner appen UD Resklar. Tillåt notiser.
Anmäl dig till svensklistan här.
 

Allmänna säkerhetsläget

Det allmänna säkerhetsläget i Nederländerna är stabilt.

Terrorism

Terrorism är kanske det sista man vill tänk på innan man ger sig ut på resa. Men det är ju tyvärr ett inslag som förekommit på flera håll i Europa. I Nederländerna är det National Coordinator for Security and Counterterrorism, NCTV, som ansvarar för information om terrorismhot och samordning av bekämpandet av terrorism. Besök deras hemsida via denna länk för aktuell information om läget i Nederländerna.
Ambassaden uppmanar svenska resenärer att vara uppmärksamma, pålästa och medvetna om de hot och risker som finns i landet. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda och avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som t.ex. offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

Läs mer om turism och terrorism på Regeringens hemsida.

Naturförhållanden och katastrofer

Klimatet i Nederländerna är i allmänhet mildare än i Sverige. Snöfall kan orsaka stora besvär i trafiken.

Delar av Nederländerna ligger under havsnivån. Landet har lång erfarenhet av att skydda sig mot översvämmningar.

Vid extremt väder kan Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) utfärda en varning enligt en färgskala där "grön" betyder "ingen varning"; "gul" betyder "var uppmärksam, vädret innebär viss risk"; "orange" betyder "var förberedd, vädret kan bli farligt" och "röd" betyder "Varning. Stor risk för skada genom extremt väder". Detta har framförallt följder för trafiken och ibland kan man i samband med en varning be folk att bege sig utomhus så lite som möjligt. 

Lokala lagar och sedvänjor

Corona i Nederländerna

Det är av yttersta vikt att hålla sig uppdaterad på de senaste utvecklingarna i landet runt corona-pandemin. Länk till mer information.  

Lag om legitimation Enligt nederländsk lag är alla personer från och med 14 års ålder skyldiga att kunna visa upp en giltig legitimation om polis eller andra särskilda tjänstemän begär det. Det innebär i praktiken att du alltid måste ha med dig en giltig legitimation.

Kungadagen - en populär helgdag! I Nederländerna firar man 'Kungadagen' den 27 april (eller den 26 april i det fall den 27:e infaller på  en söndag), med marknader, konserter och andra evenemang. Speciellt i Amsterdam är firandet mycket stort och det är inte ovanligt att staden är helt avstängd och totalt oframkomlig för biltrafik under firandet.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Var noga med att alltid ha fullständig uppsikt över dina värdesaker när du reser och lämna inte dina väskor obevakade. Tyvärr förekommer det att turister blir bestulna på pengar och värdefulla saker när de besöker bl.a. Amsterdam eller kända utflyktsmål. Tjuvarna slår ofta till på Amsterdams Centralstation eller i spårvagnar eller på tåget mellan Amsterdam Centraal och flygplatsen Schiphol. Skulle du råka ut för stölder, så anmäl detta till polisen, tfn: 0900-8844.

Nederländska brottsofferjouren (Slachtofferhulp Nederland, SHN) ger stöd till personer som blivit utsatta för brott, blivit vittne till brott eller är anhörig eller närstående till brottsoffer, tfn: 0900-0101. 

Trafiksäkerhet

Livlig cykeltrafik
I Nederländerna finns det många och bra cykelbanor och cykelvägar och cykeln är ett populärt transportmedel. Cykelbanor är ofta utmärkta med rödfärgad asfalt och där cyklas det mycket och fort. Som gående är det viktigt att vara uppmärksam: undvik att gå på cykelbanor och se upp när du korsar en cykelbana!

Hälso- och sjukvård

Speciella regler gäller runt corona. Länk till aktuell information.

Ta med dig det Europeiska sjukförsäkringskortet. Kortet visar att du är försäkrad i Sverige och gör det lättare att få nödvändig vård när du vistas i ett annat EU/EES-land. Kostnad för sjuktransport till Sverige täcks inte av kortet. Beställ kortet gratis hos Försäkringskassan. Försäkringskassan

Läs mer om det Europeiska sjukförsäkringskortet: Europeiska kommissionens webbsida för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

In- och utresebestämmelser

I samband med den pågående corona-pandemin gäller speciella regler och de kan ändras på kort varsel. Håll dig uppdaterad via UD Resklar. Länk till aktuell information.

Ta med dig passet eller det nationella ID-kortet. Vid identitetskontroll kan du behöva styrka ditt medborgarskap. Passet och det nationella ID-kortet är de enda svenska ID-handlingar som visar medborgarskap.

Svenska ambassaden och utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med landets egna myndigheter eller närmaste ambassad. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

För information om in- och utresebestämmelser hänvisas till Nederländernas ambassad i Sverige eller nederländska myndigheter.  På hemsidan www.netherlandsandyou.nl  finner du officiell information om inresebestämmelser.

Resa i landet

Speciella regler gäller runt corona. Länk till aktuell information.

Nederländerna är ett till ytan sett litet land. Det är lätt att ta sig runt i landet med tåg, bil och buss. Läs gärna på det nederländska turistrådets hemsida om hur man tar sig runt i landet och vad de senaste turistråden är. 

Försäkringsskydd

Under den pågående coronapandemin är det extra viktigt att ha sett över ditt försäkringsskydd. Många reseförsäkringar gäller till exempel inte om landet man befinner sig i har en reseavrådan. Håll därför koll på de snabbt ändrade läget via UD Resklar.

Länk till aktuell information.

Vid eventuell sjukdom, personskada eller annan oväntad händelse är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring eller en hemförsäkring med reseskydd innan resan påbörjas.

Ta även med det europeiska försäkringskortet som du beställer på Försäkringskassans webbsida.

Övriga upplysningar

Nödnummer Det allmänna nödnumret är 112

Betala med kort/kontanter Det är inte alltid möjligt att betala med kort (Visa/MasterCard) i affärer och restauranger i Nederländerna.

Om olyckan är framme  - vad kan ambassaden hjälpa dig med? Läs mer.

Turistinformation om Nederländerna http://www.holland.com/se/tourism.htm

Ambassaden & konsulat