• Svenska

Om utlandet Nederländerna

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

01 okt 2021

Res med försiktighet

Coronapandemin pågår fortfarande och regler och restriktioner kan ändras med kort varsel. Det är därför viktigt att förbereda sin resa, vara påläst, ha en försäkring och att resa med extra marginaler.

Läs mer här
Senast uppdaterad 28 sep 2021, 09.46

Aktuella händelser och Covid-19-läge

Lägesbild:

Smittoläget är relativt lågt och verkar ha stabiliserats. Det är fortfarande viktigt att följa dessa grundregler (även den som är vaccinerad):

  • Tvätta händerna noggrant och regelbundet.
  • Håll gärna 1,5 meter avstånd.
  • Om du har symptom som tyder på att du kan ha COVID-19, stanna inne var du än bor och gå och testa dig. Ring 0800-1202 eller +31 850 659 063 för att boka tid.

Från 25 september 2021 är det inte längre obligatoriskt att hålla 1,5 meter avstånd.

Länk till mer information.

Länk till aktuella läget på den nederländska regeringens Corona dashboard.

- - - - - - - 

Särskilda inresebestämmelser:

 

Resande från Sverige ska kunna visa upp antingen ett digitalt bevis på vaccination (covid-bevis), ett bevis på återhämtning eller ett negativt testresultat vid inresa till Nederländerna. PCR-test får inte vara äldre en 48 timmar och antigen-test inte äldre än 24 timmar. Du behöver inte gå i karantän vid inresa. Myndigheterna rekommenderar även resenärer att testa sig ett par dagar efter ankomst till Nederländerna. OBS! Gäller även vaccinerade.

Länk till mer information.

Om du reser med flyg måste du fylla i en hälsodeklaration och ha den med dig. Vissa flygbolag tillåter dig att fylla i denna hälsodeklaration digitalt när du checkar in. 

Transit genom Danmark till Nederländerna:

Länk till information om transit genom Danmark.

Vad gäller om jag vill resa vidare till ett land som gränsar till Nederländerna?

Reseråden ändras ofta, även till olika regioner runt Nederländerna. För att veta vad som gäller den dag du reser, kontrollera resereglerna via respektive lands svenska ambassad:   

 

- - - - - - - 

Returresa:

Om du är svensk medborgare behöver du inte ta PCR-test för att resa in i Sverige. Medborgare i ett EU, EES, Schengen-land eller Storbritannien som reser via Danmark, Finland, Island eller Norge är också undantagna från krav på PCR-test.

OBS! Det kan dock krävas test av de olika resebolagen för att få lov att resa tillbaka till Sverige. Se till exempel dessa länkar: 

 

Link to travel information for Dutch citizens travelling to Sweden.

 

Vad gäller om jag vill resa vidare till ett land som gränsar till Nederländerna?

Reseråden ändras ofta, även till olika regioner runt Nederländerna. För att veta vad som gäller den dag du reser, kontrollera resereglerna via respektive lands svenska ambassad:   

- - - - - - - 

Lokala restriktioner:

Även den som är vaccinerad bör följa dessa regler under vistelsen i Nederländerna för att förhindra spridning av COVID-19.

  • Tvätta händerna noggrant och regelbundet.
  • Håll gärna 1,5 meter avstånd.
  • Om du har symptom som tyder på att du kan ha COVID-19, stanna inomhus och testa dig snarast. Ring 0800-1202 eller +31 850 659 063 för att boka tid för test.

Från 25 september 2021 är det inte obligatoriskt att hålla 1,5 meter avstånd. 

Munskydd måste fortfarande bäras i kollektivtrafiken och på flygplan, men inte vid tågstationer och busshållplatser, , på flygplatser. Detta gäller för alla som är 13 år och äldre.

Länk till mer information om de regler som gäller inomhus och utomhus.

Ett system för COVID-bevis infördes den 25 september 2021 för dig som vill delta i ett evenemang eller en aktivitet i Nederländerna, till exempel besöka en restaurang, bar, kulturevenemang eller sportaktivitet 

Boka via denna länk: Testenvoortoegang.org (välj engelska)

Är du bosatt i Nederländerna och vill åka till ett annat EU-land i augusti 2021 är det gratis att testa sig. Länk till mer information om gratistest (på nederländska).

Du kan få höga böter om du inte håller dig till lokala coronaregler. Vid eventuell bötfällning behandlas nederländare och utländska besökare lika. Länk till mer information.

Läs mer om corona på Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu:s (RIVM) hemsida: Aktuell information om covid-19.

Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) har lokal information per kommun.

Telefonnummer för information om corona: 0800-1351 (öppen från 8.00-20.00)

Vill du boka tid för COVID-19 test i Nederländerna? Ring 0800-1202 (från utlandet: +31-850659063). Invånare i Nederländerna som har ett BSN (burgerservicenummer) och Digi-D (digitalt ID) kan boka tid för test här.

Övriga corona-relaterade frågor: 0800-1351 (från utlandet: +31-202051351).

- - - - - - - 

Råd till svenska resenärer:

Var påläst och följ lokala myndigheters anvisningar och restriktioner i landet och följ Folkhälsomyndighetens allmänna råd även utomlands för att undvika smittspridning bl.a. 
• Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.
• Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus.
Om du får covid-19 symptom utomlands ska du inte resa hem förrän man är frisk, följa lokala anvisningar för när du betraktas som frisk och söka vård på plats vid behov. 
Kolla din (rese)försäkring.
Ladda gärna ner appen UD Resklar. Tillåt notiser.
Anmäl dig till svensklistan här.
 
 

Allmänna säkerhetsläget

Det allmänna säkerhetsläget i Nederländerna är stabilt.

Terrorism

Terrorism är kanske det sista man vill tänk på innan man ger sig ut på resa. Men det är ju tyvärr ett inslag som förekommit på flera håll i Europa. I Nederländerna är det National Coordinator for Security and Counterterrorism, NCTV, som ansvarar för information om terrorismhot och samordning av bekämpandet av terrorism. Besök deras hemsida via denna länk för aktuell information om läget i Nederländerna.
Ambassaden uppmanar svenska resenärer att vara uppmärksamma, pålästa och medvetna om de hot och risker som finns i landet. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda och avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som t.ex. offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

Läs mer om turism och terrorism på Regeringens hemsida.

Naturförhållanden och katastrofer

Klimatet i Nederländerna är i allmänhet mildare än i Sverige. Snöfall kan orsaka stora besvär i trafiken.

Delar av Nederländerna ligger under havsnivån. Landet har lång erfarenhet av att skydda sig mot översvämmningar.

Vid extremt väder kan Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) utfärda en varning enligt en färgskala där "grön" betyder "ingen varning"; "gul" betyder "var uppmärksam, vädret innebär viss risk"; "orange" betyder "var förberedd, vädret kan bli farligt" och "röd" betyder "Varning. Stor risk för skada genom extremt väder". Detta har framförallt följder för trafiken och ibland kan man i samband med en varning be folk att bege sig utomhus så lite som möjligt. 

Lokala lagar och sedvänjor

Corona i Nederländerna

Det är av yttersta vikt att hålla sig uppdaterad på de senaste utvecklingarna i landet runt corona-pandemin. Länk till mer information.  

Lag om legitimation Enligt nederländsk lag är alla personer från och med 14 års ålder skyldiga att kunna visa upp en giltig legitimation om polis eller andra särskilda tjänstemän begär det. Det innebär i praktiken att du alltid måste ha med dig en giltig legitimation.

Kungadagen - en populär helgdag! I Nederländerna firar man 'Kungadagen' den 27 april (eller den 26 april i det fall den 27:e infaller på  en söndag), med marknader, konserter och andra evenemang. Speciellt i Amsterdam är firandet mycket stort och det är inte ovanligt att staden är helt avstängd och totalt oframkomlig för biltrafik under firandet.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Var noga med att alltid ha fullständig uppsikt över dina värdesaker när du reser och lämna inte dina väskor obevakade. Tyvärr förekommer det att turister blir bestulna på pengar och värdefulla saker när de besöker bl.a. Amsterdam eller kända utflyktsmål. Tjuvarna slår ofta till på Amsterdams Centralstation eller i spårvagnar eller på tåget mellan Amsterdam Centraal och flygplatsen Schiphol. Skulle du råka ut för stölder, så anmäl detta till polisen, tfn: 0900-8844.

Nederländska brottsofferjouren (Slachtofferhulp Nederland, SHN) ger stöd till personer som blivit utsatta för brott, blivit vittne till brott eller är anhörig eller närstående till brottsoffer, tfn: 0900-0101. 

Trafiksäkerhet

Livlig cykeltrafik
I Nederländerna finns det många och bra cykelbanor och cykelvägar och cykeln är ett populärt transportmedel. Cykelbanor är ofta utmärkta med rödfärgad asfalt och där cyklas det mycket och fort. Som gående är det viktigt att vara uppmärksam: undvik att gå på cykelbanor och se upp när du korsar en cykelbana!

Hälso- och sjukvård

Speciella regler gäller runt corona. Länk till aktuell information.

Ta med dig det Europeiska sjukförsäkringskortet. Kortet visar att du är försäkrad i Sverige och gör det lättare att få nödvändig vård när du vistas i ett annat EU/EES-land. Kostnad för sjuktransport till Sverige täcks inte av kortet. Beställ kortet gratis hos Försäkringskassan. Försäkringskassan

Läs mer om det Europeiska sjukförsäkringskortet: Europeiska kommissionens webbsida för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

In- och utresebestämmelser

I samband med den pågående corona-pandemin gäller speciella regler och de kan ändras på kort varsel. Håll dig uppdaterad via UD Resklar. Länk till aktuell information.

Ta med dig passet eller det nationella ID-kortet. Vid identitetskontroll kan du behöva styrka ditt medborgarskap. Passet och det nationella ID-kortet är de enda svenska ID-handlingar som visar medborgarskap.

Svenska ambassaden och utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med landets egna myndigheter eller närmaste ambassad. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

För information om in- och utresebestämmelser hänvisas till Nederländernas ambassad i Sverige eller nederländska myndigheter.  På hemsidan www.netherlandsandyou.nl  finner du officiell information om inresebestämmelser.

Resa i landet

Speciella regler gäller runt corona. Länk till aktuell information.

Nederländerna är ett till ytan sett litet land. Det är lätt att ta sig runt i landet med tåg, bil och buss. Läs gärna på det nederländska turistrådets hemsida om hur man tar sig runt i landet och vad de senaste turistråden är. 

Försäkringsskydd

Under den pågående coronapandemin är det extra viktigt att ha sett över ditt försäkringsskydd. Många reseförsäkringar gäller till exempel inte om landet man befinner sig i har en reseavrådan. Håll därför koll på de snabbt ändrade läget via UD Resklar.

Länk till aktuell information.

Vid eventuell sjukdom, personskada eller annan oväntad händelse är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring eller en hemförsäkring med reseskydd innan resan påbörjas.

Ta även med det europeiska försäkringskortet som du beställer på Försäkringskassans webbsida.

Övriga upplysningar

Nödnummer Det allmänna nödnumret är 112

Betala med kort/kontanter Det är inte alltid möjligt att betala med kort (Visa/MasterCard) i affärer och restauranger i Nederländerna.

Om olyckan är framme  - vad kan ambassaden hjälpa dig med? Läs mer.

Turistinformation om Nederländerna http://www.holland.com/se/tourism.htm

Ambassaden & konsulat