• Svenska

Om utlandet Namibia

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

02 dec 2020

Uppdaterade beslut om UD:s avrådan

UD har den 2 december 2020 fattat nya beslut rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här
Senast uppdaterad 10 nov 2020, 12.04

Aktuella händelser

Det pågår för närvarande ett utbrott av ett nytt coronavirus (vilket orsakar sjukdomen covid-19) med ursprung i Kina. Även i Namibia har flera sjukdomsfall konstaterats.

OBS, avrådan för resor utanför EU för svenska resenärer gäller alltjämt till och med den 31 januari 2021. Läs mer här: https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-för-svenska-medborgare/reseinformation/nya-coronaviruset/

För den som väljer att resa är det viktigt att påpeka att varken UD eller svenska utlandsmyndigheter kommer att kunna bistå med transport till Sverige för den som eventuellt har svårt att ta sig hem som en konsekvens av rådande situation.

Utlandsresor – avrådan för svenska resenärer gällande resor utanför EU fram till den 31 januari 2021.

Läs mer om beslutet här.  https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-för-svenska-medborgare/reseinformation/nya-coronaviruset/

The President, HE. Dr. Hage Geingob utlyste den 17 mars 2020 ett s.k. ”national state of emergency” i Namibia med anledning av situationen med Coronaviruset.

Den 23 september 2020 utfärdades nya förordningar från ”Ministry of Health & Social Services” vilka förfaller midnatt, 21 oktober 2020.

Nya åtgärder i 14 regioner träder i kraft från och med 22 oktober 2020 fram till midnatt 30 november 2020.

Från och med den 18 september 2020 kommer det att utfärdas nya direktiv från ”Ministry of Health & Social Services”.

Alla uppmanas att hålla sig informerade om vilka regler som gäller och bör följa de bestämmelser som utfärdas av ”Ministry of Health & Social Services”.

Namibiska regeringens hemsida; http://gov.na/

Ministry of Health & Social Services; http://www.mhss.gov.na/

Ett nationellt informationsnummer i Namibia har öppnats dit allmänheten kan vända sig med frågor: 0800100100.

Alla uppmanas att hålla socialt avstånd, undvika folkmassor, tvätta händer med tvål och rinnande vatten, undvika beröring av ansikten och hålla sig borta från andra människor när de är sjuka.

De viktigaste symtomen på COVID-19 är feber, hosta och andningssvårigheter.

Observera att den svenska ambassaden inte svarar för bestämmelser som gäller inresa i Namibia. För den mest uppdaterade informationen rekommenderas att kontakta Namibias ambassad i Stockholm eller på andra orter.

Vänligen observera att situationen kan ändras mycket snabbt och att lokala myndigheter kan fatta beslut som inte helt överensstämmer med vad centrala myndigheter och officiellt publicerad information gör gällande.

För frågor om vad som gäller inresa i specifika fall hänvisas till Namibiska ambassader. Kontakta din resebyrå eller ditt flygbolag om du är osäker på hur flyg i regionen påverkas.

Svenska resenärer uppmanas följa händelseutvecklingen och lokala myndigheters anvisningar samt vara beredda på förseningar på grund av att lokala myndigheter kan vidta ytterligare spridningsreducerande åtgärder. Detta kan inkludera lokala och regionala transportbegränsningar men kan även påverka tillgänglighet till offentliga platser och institutioner.

Läs UD:s rekommendationer kring nya Coronaviruset här. 

Att tänka på inför och under resor samt vistelser utomlands under osäkra tider: https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/03/stor-osakerhet-nar-det-galler-utlandsresor/

Svenskar som besöker Namibia uppmanas att ladda ner appen UD Resklar (och aktivera pushnotiser) samt anmäla sig till Svensklistan.

UD har öppnat ett särskilt nummer för frågor kring coronaviruset och resande: +4684059200. För akuta konsulära nödsituationer når man som vanligt UD:s konsulära nödjour på: +4684055005.

Det är viktigt att resenärer bl.a. kontrollerar sin reseförsäkring inför ev. avresa från Sverige. 

Ambassaden uppmanar även svenska resenärer att anmäla sig till Svensklistan. 

Svenska utrikesdepartementet avråder från att resa till följande länder.  

Mer information om smittspridning och hälsoråd

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittspridning.

Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar sin webbsida löpande. Har du frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst kan du läsa mer här:

Frågor och svar om nytt coronavirus

Ytterligare information finns på hemsidan för EU-byrån Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC):s och Världshälsoorganisationen (WHO).

 In och utresebestämmelser

För inresa till Namibia från länder där risk för gula febernsmitta finns, krävs fr.o.m. den 15 juli 2016 uppvisande av intyg som bekräftar att resenären vaccinerats mot gula febern.

Har du frågor angående vaccinationer vänligen kontakta Vaccin.se ttps://www.vaccin.se/

Svenska ambassaden och utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Kontrollera de aktuella inrese­bestämmelserna med landets egna myndigheter eller närmaste ambassad. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

Inreseregler till Namibia ändras hela tiden så vi rekommenderar alla turister att kontrollera de gällande regler ett par veckor före resan, och igen strax före resan.  Namibias Tourism Board (NTB) -webbplats är tänkt att lista all nödvändig dokumentation för inresa till Namibia, Relevanta formulär kan laddas ner: http://www.namibiatourism.com.na/page/tourism-revival-initiative

Kortfattat är de nuvarande reglerna för turister, som vi förstår dem, följande:

ALLA resenärer (inklusive turister, affärsresenärer och alla namibier och tillståndshavare) som kommer in Namibia med ett negativt PCR-testresultat, inte äldre än 72 timmar, får gå vidare till deras slutdestination i landet.

Alla resenärer som anländer till Namibia med negativ PCR testresultat som är äldre än 72 timmar men inte äldre än 7 dagar, får komma in i landet. De skall genomgå en 7-dagars tillsyns karantän hemma eller på hotell enligt landets regler.

Skulle dessa karantän kraven inte vara uppfyllda kommer resenärerna att placeras under obligatoriska karantänanläggningar på egen bekostnad.

Icke-namibier, som inte visar upp en negativ COVID- 19 PCR-testresultat får inte komma in i landet.

Visum vid ankomsten har återinförts för de länder som gällde före Covid-19. 

Vid ankomsten måste du visa upp in hela resplanen och ordna ett namibiskt ”simkort” så att du kan kontaktas av hälsovårdsministeriet.

Försäkring krävs för ditt besök i Namibia.

 

Den namibiska ambassaden i Stockholm

Det namibiska inrikesministeriet

Ambassaden vill passa på att påminna om möjligheten att anmäla sin närvaro i landet.

Allmänna säkerhetsläget

Namibia är över lag ett trevligt land att besöka där man i de flesta fall bemöts väl som turist. De allra flesta som besöker Namibia reser hem med mycket goda erfarenheter och minnen. Däremot finns det en del saker som du bör tänka på när du vistas i landet.

Brottsligheten är hög och vi råder alla besökare att vara vaksamma.

Tänk bl.a. på att du måste checka in för din flight minst två timmar innan planets avgång. Elektroniska boarding cards accepteras inte utan du måste ha ett boarding card utskrivet i pappersform.

Terrorism

Ambassaden har i nuläget ingen information om att det skulle föreligga någon omedelbar risk för terrordåd.

Globalt finns en generell risk för terrordåd som innebär att du som resenär alltid bör vara uppmärksam och påläst. Läs mer om terrorism och turism   http://www.regeringen.se/uds-reseinformation/terrorism-och-turism/.

Allmänna råd till resenärer är att vara påläst och medveten om de hot och risker som finns i landet man reser till. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda eller avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som till exempel större evenemang, offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

Naturförhållanden och katastrofer

Regnperioden är mellan oktober till april. Om du under denna period passerar över flodbankar och/eller kör på grusväg bör du vara extra försiktig pga av översvämningsrisken.

Sporadiska översvämningar kan ske främst i norra och nordöstra delen av Namibia.

In- och utresebestämmelser

Svenska ambassaden och utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Kontrollera de aktuella inrese­bestämmelserna med landets egna myndigheter eller närmaste ambassad. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

För inresa till Namibia från länder där risk för gula febernsmitta finns, krävs fr.o.m. den 15 juli 2016 krävs uppvisande av intyg som bekräftar att resenären vaccinerats mot gula febern. I övrigt rekommenderas resenärer att kontakta sin läkare eller en vaccinationsklinik för information om lämpliga vaccinationer.  

Har du frågor angående vaccinationer vänligen kontakta Vaccin.se  https://www.vaccin.se/

Alla besökare som reser till Namibia måste ha ett pass som är giltigt minst 6 månader från den planerade utresedagen från Namibia. Desstuom måste passet ha minst 2 tomma sidor för instämpling av inrese- respektive utresevisering. Dessutom måste alla besökare ha en gilitgt returbiljett från Namibia.

Svenska medborgare erhåller visering vid inresan för turist besök. Denna visering kan vara giltigt i 90 dagar men det är upp till passkontrollen vid inresan att bestämma hur länge du kan stanna. Be särskilt om 90 dagar och kontrollora med en gång hur lång visering (tidsperiod för vistelsen) du fick instämplat i passet. Du kan ansöka om förlängning av din visering - innan den löpt ut - hos Ministry of Home Affairs +264 (0)61 292 2111.

Om du skall arbeta i Namibia måste du har fått klart med ditt arbetstillstånd / visering innan du reser in i landet.  

Regler för resa med barn under 18 år

Resa med barn under 18 år gäller att alla barn måste ha ett verifierat fullständigt födelsebevis förutom ett giltigt pass när de reser in och ut ur Namibia samt ett föräldramedgivande från den ena eller båda föräldrarna/vårdnadshavarna att de givit sitt/sina tillstånd till att barnet får resa i sällskap med berörd person.   Förutom medgivande och personbevis för barnet krävs andra dokument, t.ex. attesterad kopia av icke-medföljande förälders passhandling.  Ytterligare vägledning via namibiska myndigheter se följande länk; http://www.embassyofnamibia.se/index.php/consular-matters/travelling-abroad-with-children

Namibia accepterar nu dubbelt medborgarskap om man är född i landet

 

Hälso- och sjukvård

Kvaliteten på folkhälsosystemet är tyvärr mycket låg och svenska besökare rekommenderas att gå till privata institutioner.

I huvudstaden Windhoek finns det flera privtsjukhus. Även i städerna Swakopmund, Otjiwarongo, Tsumeb, Walvis Bay och Ongwediva finns det privata sjukvårdsinrättningar.

Vid nödsituation kan du nå ambulans i Windhoek på följande telefonnummer: 21 1111

Emed Rescue (24)   dial  924

International +264 (0)61 411 600 

www.emedrescue.com

Tänk på att Namibia är ett stort land och det är långt mellan de större städerna att det då kan ta upp till en dag att nå fram till ett sjukhus och/eller läkare.

Nedan följer telefonnummer till ett par sjukhus samt till två ambulansföretag som också evakuerar såväl inom Namibia som till angränsande länder:

Mediclinic Windhoek:  +264 (0) 61-433 1000

Roman Catholic Hospital:  +264 (0) 61-270 2911

Rhino Park Private Hospital: +264 (0) 61-37 5000

Welwitschia Hospital (Walvis Bay): +264 (0) 64-21 8911

Life Link Emergency: 999/085 9247

Emed Rescue 24: +264 (0)61 411600 / 081 924

OBS! Privata ambulanser kräver att patienten kan uppvisa en giltig försäkring.

En ny tjänst har introducerats ”Doctors at call” (Läkare i samtal).  Detta har blivit väl mottaget och kan vara till bra hjälp.  För mer information se följande länk; https://www.ema-services.pro/?utm_campaign=new_service_information_press_statement&utm_medium=email&utm_source=newsletter&utm_term=2019-01-18

Risk för allvarlig malaria i norra delarna av landet, i Ohangwena, Omaheke, Omusati, Oshana, Oshikoto and Otjozondjupa under perioden oktober till och med juni, samt längs Kunenefloden och i Kavango och Caprivi under hela året. Ingen risk i stadsmiljö, längs havskusten eller i södra delen av landet.

Kranvattnet är drickbart men dess smak kanske inte riktigt är vad besökare är vana vid.

Lokala lagar och sedvänjor

Som alltid när man är ute och reser är det viktigt att följa landets lagar.

Kriminalitet och personlig säkerhet

 Förutom generell uppmärksam rekommenderas följande:

  • Försök att undvika uppmärksamhet när ni anländer till landets internationella flygplats bl.a. bör ni i möjligaste mån undvika att växla valuta eller ta ut pengar på flygplatsen. Använd även säkra registrerade transporter till och från flygplatserna. 
  • Var särskilt uppmärksam när du tar ut pengar i en bankomat. Ta helst ut pengar dagtid, inne på ett bankkontor eller tillsammans med en annan person i ditt ressällskap. Förlorar du kortet, eller om kortet inte återlämnas av automaten bör du omgående spärra det. Det kan vara klokt att ha telefon- och kortnummer nedskrivet. Ta inte emot hjälp från främmande personer vid bankomaten. Kontokortsbedrägerier är relativt vanliga. Det är därför bra att försöka undvika att lämna ditt kort utan uppsikt. Lämna inte heller din plånbok eller handväska obevakad. (Låt aldrig främlingar bistå er).
  • Var uppmärksam på det höga antalet ficktjuvar.
  • Undvik att promenera i ödsliga kvarter av städer särskilt nattetid.  Var extra uppmärksam på söndagar och helgdagar.
  • Tänk på att rånare och ficktjuvar förekommer bl.a. i och kring Windhoek's största shopping mall; Maerua Mall.
  • Undvik att bära värdefulla juveler eller visa upp stora mängder kontanter.
  • Lås alltid din bil såväl under färd som vid parkering.  
  • Låt inte värdefulla föremål ligga framme synliga i bilen både under färd och när bilen står parkerad.
  • Stoppa inte om någon säger att det är något som är fel med bilen, t.ex. punktering. Snarare stoppa där det finns fler människor tex. en bensinstation.
  • Var också medveten om din omgivning när du väntar på att bli insläppt vid en elektrisk grind som öppnar för ditt boende.

Polis kan nås på 10 111 och statspolisen i Windhoek +264 (0) 61 302302.

I Namibia finns inget nationellt nödnummer liknande 112, istället går det att ringa 1100 och därefter be att bli kopplad till polisen, brandkåren etc.

Trafiksäkerhet

Trafiksäkerheten är väsentligt lägre än i Sverige och antalet olyckor är många och statistiken visar på fortsatt uppåtgående. Tyvärr är olyckor med turister inblandade vanligt förekommande. Bl.a. är det vanligt att bilar voltar efter att ha hamnat för nära vägkanten, då vägarna kan kännas väldigt trånga.

En besökande bilförare bör tänka på följande;

- Vänstertrafik råder

- Högsta tillåtna hastighet är 120 km/h (asfalterade vägar), för grusväg 80 km/h och 60 km/h i städerna.

- Alla personer i bilen måste bära bilbälte

- Bilförare måste ha ett körkort som är på engelska. Ansök därför innan resan till Namibia om ett internationellt körkort

- Du måste ha gällande bilförsäkring

- Ha alltid ett fungerande reservhjul i bilen.  Om du åker på safari ha då två reservhjul samt extra vatten.

- 4x4 fordon är att rekommendera i glesbygd, tänk på att välja rätt typ av bil beroende på destination

- Se upp för vilddjur som kan passera över vägen

- Undvik att köra nattetid

Vänligen notera att bilkörning och samtidigt prata i mobiltelefon inte är tillåtet och böter utmäts.

Resa i landet

Försäkringsskydd

Rekommendationen är att ha en reseförsäkring som också inkluderar evakuering. Var särskilt uppmärksam på att din försäkring också täcker eventuell sjukevakuering med flyg inom Namibia och inte endast evakuering till annat land. Försök också teckna en försäkring som medger att försäkringsbolaget direkt och omgående betalar en sådan eventuell sjukevakuering. I annat fall kan du självt behöva betala kontakt eller med kreditkort.

Övriga upplysningar

Mobiltelefonnätet täcks av MTC och TN mobile.

Valuta; namibian dollar (N$) som är knuten till den sydafrikanska randen. Du kan också betala med randen i Namibia men det går inte att betala med N$ i Sydafrika.  

Resecheckar och kreditkort (vanligen Visa, MasterCard, Diners Club och American Express; det senare kreditkort kanske i mindre omfattning) accepteras i stor utsträckning men naturligtvis inte överallt. Undersök därför i förväg vilket betalningssätt som är möjligt och ha alltid kontanta medel till hands.   Fråga alltid på att bensinstationer om de accepterar kreditkort eller inte.  Det finns ingen självbetjäning.  

Sk 'skimming' av kreditkort är tyvärr vanligt förekommande så släpp inte ditt kreditkort ur sikte och var särskilt uppmärksam på detta när du tar ut kontanter i bankomat. Acceptera aldrig hjälp från främlingar.

Bankomater finns i de flesta städer och du får namibiska dollar som kontanter.

Tidszonen i Nambia är samma som i Sydafrika.

Om du ska stanna en längre tid i landet uppskattar vi om du anmäler din utlandsvistelse direkt på ambassaden i Pretoria's (Sydafrika) hemsida. På så sätt vet vi var du finns om det skulle bli aktuellt att behöva komma i kontakt med svenskar i hela eller en del av landet.  Anmäl din utlandsvistelse.  Du kan också kontakta svenska konsulatet i Windhoek.