• Svenska

Om utlandet Namibia

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

Senast uppdaterad 16 feb 2024, 11.30

Aktuella händelser

Ambassaden uppmanar svenska resenärer att skriva upp sig på svensklistan, ladda ner UD Resklar och aktivera notiser för Namibia.

Svensklistan - Sweden Abroad

UD Resklar - mobilapp - Sweden Abroad

Allmänna säkerhetsläget

Namibia är över lag ett trevligt land att besöka där man i de flesta fall bemöts väl som turist. De allra flesta som besöker Namibia reser hem med mycket goda erfarenheter och minnen. Däremot finns det en del saker som du bör tänka på när du vistas i landet.

Brottsligheten är hög och vi råder alla besökare att vara vaksamma.

Tänk bl.a. på att du måste checka in för din flight minst två timmar innan planets avgång. Elektroniska boarding cards accepteras inte utan du måste ha ett boarding card utskrivet i pappersform.

Terrorism

Ambassaden har i nuläget ingen information om att det skulle föreligga någon omedelbar risk för terrordåd.

Globalt finns en generell risk för terrordåd som innebär att du som resenär alltid bör vara uppmärksam och påläst. Läs mer om terrorism och turism  

Allmänna råd till resenärer är att vara påläst och medveten om de hot och risker som finns i landet man reser till. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda eller avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som till exempel större evenemang, offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

Naturförhållanden och katastrofer

Regnperioden är mellan oktober till april. Om du under denna period passerar över flodbankar och/eller kör på grusväg bör du vara extra försiktig pga av översvämningsrisken.

Sporadiska översvämningar kan ske främst i norra och nordöstra delen av Namibia.

In- och utresebestämmelser

Svenska ambassaden och utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Kontrollera de aktuella inrese­bestämmelserna med landets egna myndigheter eller närmaste ambassad. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

För inresa till Namibia från länder där risk för gula febernsmitta finns, krävs fr.o.m. den 15 juli 2016 krävs uppvisande av intyg som bekräftar att resenären vaccinerats mot gula febern. I övrigt rekommenderas resenärer att kontakta sin läkare eller en vaccinationsklinik för information om lämpliga vaccinationer.  

Har du frågor angående vaccinationer vänligen kontakta Vaccin.se  https://www.vaccin.se/

Alla besökare som reser till Namibia måste ha ett pass som är giltigt minst 6 månader från den planerade utresedagen från Namibia. Desstuom måste passet ha minst 2 tomma sidor för instämpling av inrese- respektive utresevisering. Dessutom måste alla besökare ha en gilitgt returbiljett från Namibia.

Svenska medborgare erhåller visering vid inresan för turist besök. Denna visering kan vara giltigt i 90 dagar men det är upp till passkontrollen vid inresan att bestämma hur länge du kan stanna. Be särskilt om 90 dagar och kontrollora med en gång hur lång visering (tidsperiod för vistelsen) du fick instämplat i passet. Du kan ansöka om förlängning av din visering - innan den löpt ut - hos Ministry of Home Affairs +264 (0)61 292 2111.

Om du skall arbeta i Namibia måste du har fått klart med ditt arbetstillstånd / visering innan du reser in i landet.  

Regler för resa med barn under 18 år

Resa med barn under 18 år gäller att alla barn måste ha ett verifierat fullständigt födelsebevis förutom ett giltigt pass när de reser in och ut ur Namibia samt ett föräldramedgivande från den ena eller båda föräldrarna/vårdnadshavarna att de givit sitt/sina tillstånd till att barnet får resa i sällskap med berörd person.   Förutom medgivande och personbevis för barnet krävs andra dokument, t.ex. attesterad kopia av icke-medföljande förälders passhandling.  Ytterligare vägledning via namibiska myndigheter se följande länk; http://www.embassyofnamibia.se/index.php/consular-matters/travelling-abroad-with-children

Namibia accepterar nu dubbelt medborgarskap om man är född i landet

 

Hälso- och sjukvård

Kvaliteten på folkhälsosystemet är tyvärr mycket låg och svenska besökare rekommenderas att gå till privata institutioner.

I huvudstaden Windhoek finns det flera privtsjukhus. Även i städerna Swakopmund, Otjiwarongo, Tsumeb, Walvis Bay och Ongwediva finns det privata sjukvårdsinrättningar.

Vid nödsituation kan du nå ambulans i Windhoek på följande telefonnummer: 21 1111

Emed Rescue (24)   dial  924

International +264 (0)61 411 600 

www.emedrescue.com

Tänk på att Namibia är ett stort land och det är långt mellan de större städerna att det då kan ta upp till en dag att nå fram till ett sjukhus och/eller läkare.

Nedan följer telefonnummer till ett par sjukhus samt till två ambulansföretag som också evakuerar såväl inom Namibia som till angränsande länder:

Mediclinic Windhoek:  +264 (0) 61-433 1000

Roman Catholic Hospital:  +264 (0) 61-270 2911

Rhino Park Private Hospital: +264 (0) 61-37 5000

Welwitschia Hospital (Walvis Bay): +264 (0) 64-21 8911

Life Link Emergency: 999/085 9247

Emed Rescue 24: +264 (0)61 411600 / 081 924

OBS! Privata ambulanser kräver att patienten kan uppvisa en giltig försäkring.

Risk för allvarlig malaria i norra delarna av landet, i Ohangwena, Omaheke, Omusati, Oshana, Oshikoto and Otjozondjupa under perioden oktober till och med juni, samt längs Kunenefloden och i Kavango och Caprivi under hela året. Ingen risk i stadsmiljö, längs havskusten eller i södra delen av landet.

Kranvattnet är drickbart men dess smak kanske inte riktigt är vad besökare är vana vid.

Covid 19

Alla uppmanas att hålla sig informerade om vilka regler som gäller och bör följa de bestämmelser som utfärdas av landets regering och hälsomyndigheten

COVID-19 in Namibia - COVID-19 Moderate - Level 2: COVID-19 Moderate - Travel Health Notices | Travelers' Health | CDC

 

Råd till svenska resenärer


Var påläst och följ lokala myndigheters anvisningar och restriktioner i landet och följ Folkhälsomyndighetens allmänna råd även utomlands för att undvika smittspridning bland annat:

·  Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.

·  Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus.

·  Om det är möjligt, färdas på annat sätt än med allmänna färdmedel eller kollektivtrafik.

·  Undvik att delta i större sociala sammanhang.

Om man får covid-19 symptom utomlands ska man inte resa hem förrän man är frisk, följa lokala anvisningar för när man betraktas som frisk och söka vård på plats vid behov.

Resenärer bör alltid vara försäkrade, resa med marginaler och vara beredda på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader. Ladda ner appen UD Resklar och anmäl gärna på svensklistan.

Lokala lagar och sedvänjor

Som alltid när man är ute och reser är det viktigt att följa landets lagar.

Kriminalitet och personlig säkerhet

 Förutom generell uppmärksam rekommenderas följande:

  • Försök att undvika uppmärksamhet när ni anländer till landets internationella flygplats bl.a. bör ni i möjligaste mån undvika att växla valuta eller ta ut pengar på flygplatsen. Använd även säkra registrerade transporter till och från flygplatserna. 
  • Var särskilt uppmärksam när du tar ut pengar i en bankomat. Ta helst ut pengar dagtid, inne på ett bankkontor eller tillsammans med en annan person i ditt ressällskap. Förlorar du kortet, eller om kortet inte återlämnas av automaten bör du omgående spärra det. Det kan vara klokt att ha telefon- och kortnummer nedskrivet. Ta inte emot hjälp från främmande personer vid bankomaten. Kontokortsbedrägerier är relativt vanliga. Det är därför bra att försöka undvika att lämna ditt kort utan uppsikt. Lämna inte heller din plånbok eller handväska obevakad. (Låt aldrig främlingar bistå er).
  • Var uppmärksam på det höga antalet ficktjuvar.
  • Undvik att promenera i ödsliga kvarter av städer särskilt nattetid.  Var extra uppmärksam på söndagar och helgdagar.
  • Tänk på att rånare och ficktjuvar förekommer bl.a. i och kring Windhoek's stora shopping centers som Grove Mall, Maera Mall och Wernhil, Park Mall. 
  • Undvik att bära värdefulla juveler eller visa upp stora mängder kontanter.
  • Lås alltid din bil såväl under färd som vid parkering.  
  • Låt inte värdefulla föremål ligga framme synliga i bilen både under färd och när bilen står parkerad.
  • Stoppa inte om någon säger att det är något som är fel med bilen, t.ex. punktering. Snarare stoppa där det finns fler människor tex. en bensinstation.
  • Var också medveten om din omgivning när du väntar på att bli insläppt vid en elektrisk grind som öppnar för ditt boende.

Polis kan nås på 10 111 och statspolisen i Windhoek +264 (0) 61 302302.

I Namibia finns inget nationellt nödnummer liknande 112, istället går det att ringa 1100 och därefter be att bli kopplad till polisen, brandkåren etc.

Trafiksäkerhet

Trafiksäkerheten är väsentligt lägre än i Sverige och antalet olyckor är många och statistiken visar på fortsatt uppåtgående. Tyvärr är olyckor med turister inblandade vanligt förekommande. Bl.a. är det vanligt att bilar voltar efter att ha hamnat för nära vägkanten, då vägarna kan kännas väldigt trånga.

En besökande bilförare bör tänka på följande;

- Vänstertrafik råder

- Högsta tillåtna hastighet är 120 km/h (asfalterade vägar), för grusväg 80 km/h och 60 km/h i städerna.

- Alla personer i bilen måste bära bilbälte

- Bilförare måste ha ett körkort som är på engelska. Ansök därför innan resan till Namibia om ett internationellt körkort

- Du måste ha gällande bilförsäkring

- Ha alltid ett fungerande reservhjul i bilen.  Om du åker på safari ha då två reservhjul samt extra vatten.

- 4x4 fordon är att rekommendera i glesbygd, tänk på att välja rätt typ av bil beroende på destination

- Se upp för vilddjur som kan passera över vägen

- Undvik att köra nattetid

Vänligen notera att bilkörning och samtidigt prata i mobiltelefon inte är tillåtet och böter utmäts.

Resa i landet

Försäkringsskydd

Rekommendationen är att ha en reseförsäkring som också inkluderar evakuering. Var särskilt uppmärksam på att din försäkring också täcker eventuell sjukevakuering med flyg inom Namibia och inte endast evakuering till annat land. Försök också teckna en försäkring som medger att försäkringsbolaget direkt och omgående betalar en sådan eventuell sjukevakuering. I annat fall kan du självt behöva betala kontakt eller med kreditkort.

Övriga upplysningar

Mobiltelefonnätet täcks av MTC och TN mobile.

Valuta; namibian dollar (N$) som är knuten till den sydafrikanska randen. Du kan också betala med randen i Namibia men det går inte att betala med N$ i Sydafrika.  

Resecheckar och kreditkort (vanligen Visa, MasterCard, Diners Club och American Express; det senare kreditkort kanske i mindre omfattning) accepteras i stor utsträckning men naturligtvis inte överallt. Undersök därför i förväg vilket betalningssätt som är möjligt och ha alltid kontanta medel till hands.   Fråga alltid på att bensinstationer om de accepterar kreditkort eller inte.  Det finns ingen självbetjäning.  

Sk 'skimming' av kreditkort är tyvärr vanligt förekommande så släpp inte ditt kreditkort ur sikte och var särskilt uppmärksam på detta när du tar ut kontanter i bankomat. Acceptera aldrig hjälp från främlingar.

Bankomater finns i de flesta städer och du får namibiska dollar som kontanter.

Tidszonen i Nambia är samma som i Sydafrika.

Om du ska stanna en längre tid i landet uppskattar vi om du anmäler din utlandsvistelse direkt på ambassaden i Pretoria's (Sydafrika) hemsida. På så sätt vet vi var du finns om det skulle bli aktuellt att behöva komma i kontakt med svenskar i hela eller en del av landet.  Anmäl din utlandsvistelse.  Du kan också kontakta svenska konsulatet i Windhoek.

Covid 19

Alla uppmanas att hålla sig informerade om vilka regler som gäller och bör följa de bestämmelser som utfärdas av landets regering och hälsomyndigheten

COVID-19 in Namibia - COVID-19 Moderate - Level 2: COVID-19 Moderate - Travel Health Notices | Travelers' Health | CDC

 

Råd till svenska resenärer


Var påläst och följ lokala myndigheters anvisningar och restriktioner i landet och följ Folkhälsomyndighetens allmänna råd även utomlands för att undvika smittspridning bland annat:

·  Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.

·  Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus.

·  Om det är möjligt, färdas på annat sätt än med allmänna färdmedel eller kollektivtrafik.

·  Undvik att delta i större sociala sammanhang.

Om man får covid-19 symptom utomlands ska man inte resa hem förrän man är frisk, följa lokala anvisningar för när man betraktas som frisk och söka vård på plats vid behov.

Resenärer bör alltid vara försäkrade, resa med marginaler och vara beredda på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader. Ladda ner appen UD Resklar och anmäl gärna på svensklistan.

Om Namibia

Namibia är ett stort och glesbefolkat land på den södra delen av Afrikas västkust där en tredjedel av landytan utgörs av öken. Landet var länge ockuperat av Sydafrika och först efter många års kamp kunde Namibia 1990 utropa sin självständighet.

Utrikespolitiska institutets hemsida hittar du uppdaterad landfakta om Namibia inom områden som geografi, klimat, befolkning, utbildning, politiska system, historiera, ekonomi och turism.

21 dec 2023

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands

Vad gäller i landet du ska resa till? Här på Sweden Abroad och via appen UD Resklar kan du hålla dig uppdaterad om vad som gäller för just ditt resmål. Ambassaderna ger landspecifik reseinformation och aktuell information om det händer något i landet som kan påverka dig som resenär. Läs på innan du åker och håll dig uppdaterad under resan.

Läs mer