• Svenska

Om utlandet Moçambique

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

01 okt 2021

Res med försiktighet

Coronapandemin pågår fortfarande och regler och restriktioner kan ändras med kort varsel. Det är därför viktigt att förbereda sin resa, vara påläst, ha en försäkring och att resa med extra marginaler.

Läs mer här
Avrådan

Moçambique - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till provinsen Cabo Delgado i norra Moçambique.

Avrådan ändrades senast den 19 juni 2019. Avrådan gäller tills vidare.

Senast uppdaterad 07 okt 2021, 11.00

Aktuella händelser

Smittspridningen i Moçambique har minskat betydligt de senaste veckorna, inte minst i den södra delen av landet. Den norra delen av landet står för nästan tre fjärdedelar av de nya fallen. Den tredje vågen som började i juli bedöms gå mot sitt slut.

Reseinformation med anledning av coronapandemin

Spridningen av det nya coronaviruset påverkar alla världens länder och har stora konsekvenser för det internationella resandet. Ambassaden har samlat all reseinformation om covid-19 på en särskild sida som uppdateras löpande. Svenska resenärer uppmanas att noga ta del av informationen, som återfinns på nedan länk.

Lägesbild och reseinformation Covid-19.

Allmänna säkerhetsläget

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till hela provinsen Cabo Delgado i norra Mocambique. Avrådan gäller tills vidare.  
Ambassaden vill även uppmärksamma resenärer på att säkerhetssituationen i de centrala delarna av Moçambique (centrala delarna av provinserna Sofala och Manica) är instabila beroende på de Renamorebeller som inte accepterar fredsavtalet som ingicks mellan regeringen och oppositionspartiet Renamo i augusti 2019. Det förekommer beväpnade attacker på fordon, attacker mot byggnader som vårdcentraler och polis. Ambassaden rekommenderar resenärer till att iaktta stor försiktighet vid resor till dessa områden och att följa lokal nyhetsrapportering.

Besökare och boende uppmanas att iaktta allmän försiktighet vad gäller konflikten i norra Mocambique, trafiksituationen, kriminalitet, naturhändelser och hälsorisker. Man bör undvika att färdas på vägarna i Moçambique efter mörkrets inbrott.

Resa i landet

Det är viktigt att du är rätt försäkrad innan du påbörjar resan. Kontrollera om reseförsäkring ingår i din hemförsäkring. Med reseförsäkring kan du få hjälp om du blir sjuk, skadad eller behöver sjuktransport till Sverige. Det kan annars bli mycket kostsamt.

Kontanter och bankomater

Bankomater finns i provinshuvudstäderna och större städer. Det går också att växla på växlingskontor i de större städerna från USD, EUR, GBP eller ZAR, om du inte vill ta ut pengar i bankomat. De flesta restauranger och affärer tar kreditkort, främst VISA, men inte alla. Kontrollera ditt bankutdrag när du kommit hem om du använt kreditkort.

Det har ibland förekommit svårigheter att betala och ta ut kontanter med bankkort i landet. Besökare rekommenderas att ta med sig utländsk valuta i reserv (Euro eller US dollar) för att växla till lokal valuta på plats. 

Lokala engelskspråkiga medier:

Club of Mozambique

Registrera dig på svensklistan

Ambassaden uppmanar svenskar i Mocambique, bosatta såväl som korttidsbesökare, att anmäla sig till svensklistan . Informationen är avsedd att användas i beredskapssyfte.

Ladda gärna ner appen UD Resklar så har du reseinformation från både ambassaden och 1177 Vårdguiden i din mobil. 

In- och utresebestämmelser

Det krävs visering för inresa till Moçambique. 

Moçambiques ambassad i Stockholm kan svara på frågor kring viseringar, du hittar deras hemsida här.

Hälso- och sjukvård

Den 22 mars 2020 bekräftade hälsoministern det första fallet av COVID-19 i Moçambique. Sjukvårdssystemet är normalt sett svagt och det föreligger osäkerhet kring hur väl hälso- och sjukvårdssystemet klarar en utbredd coronasmittspridning. 

Användande av ansiktsmask är numera obligatoriskt i folksamlingar, affärer och kollektivtrafik.

I normala fall krävs gula febern-vaccination vid inresa i Moçambique. Kontrollera med Moçambiques ambassad i Stockholm före avresa!

När det gäller övriga vaccinationer och malariaprofylax bör du kontakta din läkare eller vaccinationscentral för rådgivning. Om du kommer att resa i landet och bo på enklare ställen kan det vara en god idé att ta med ett resemyggnät, myggstift eller myggspray samt långärmad tröja och byxor mot myggbett vid gryning/skymning. Solhatt och solkräm kan också vara bra.

HIV/Aids är en utbredd sjukdom och man bör tänka på detta i sina kontakter med sjukvården.

Läs mer på 1177 Vårdguidens reseinformation.

Lokala lagar och sedvänjor

Enligt lag måste du alltid kunna uppvisa giltigt pass och visum på begäran från exempelvis polis. Ambassaden rekommenderar besökare i landet att alltid bära med sig en vidimerad kopia på sitt pass samt på viseringen. Kontrollera att personen har tjänstelegitimation innan du överlämnar identitetshandlingar.

Fotografering av offentliga byggnader, flygplatser, militärförläggningar och polisstationer är förbjuden. 

Användning, innehav och smuggling av droger är förbjudet i Moçambique och kan leda till allvarliga påföljder såsom höga böter och/eller långa fängelsestraff.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Brottsligheten är relativt hög i Maputo och i andra delar av landet, så försiktighet rekommenderas. Bär inte stora belopp i kontanter, dyra klockor, smycken, kameror etc. Mobiltelefoner kan också vara eftertraktade. Undvik att promenera ensam på avskilda platser. Undvik att köra bil efter mörkrets inbrott p.g.a. den stora trafikfaran med bilar utan lyktor, djur, fotgängare och i vissa delar av landet även risk för s.k. "car-jackings".

Anmäl din vistelse i Mocambique till ambassaden enkelt på nätet. http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Maputo/Service-till-svenska-medborgare/Anmal-din-utlandsvistelse/

Trafiksäkerhet

För att köra i Moçambique bör du ha ett internationellt körkort. Kontakta till exempel Motormännens riksförbund. Fler alternativ hittar du på "Körkortsportalen" www.korkortsportalen.se. Moçambique har vänstertrafik.

I framförallt Maputo finns ett väl fungerande taxisystem. Grön-gula taxibilar är generellt sett pålitliga att åka med. Gör upp om taxan innan resan påbörjas. Att färdas i minibussar (s.k. ”chapas”) kan vara riskabelt då fordonen ofta är av undermålig standard.

Terrorism

Risken för terrorattentat i Mocambique bedöms vara låg. Globalt finns en risk för terrordåd som innebär att du som resenär alltid bör vara uppmärksam och påläst. Läs mer om terrorism och turism på Regeringens webbplats, och om det allmänna säkerhetsläget här ovan.

Allmänna råd till resenärer är att vara påläst och medveten om de hot och risker som finns i landet man reser till. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda eller avvikande i samanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som till exempel större evenemang, offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

Naturförhållanden och katastrofer

Mellan december och mars finns det i Moçambique en förhöjd risk för cykloner och kraftiga regn med översvämningar, elavbrott osv. som följd. Det är därför viktigt att resenärer under denna period håller sig uppdaterade om väderförhållanden i landet. Katastrofmyndigheten  - Instituto Nacional de Gestão e Reducao do Risco de Desastros (INGD) - instruerar folk i utsatta områden och deras råd ska alltid följas.

Användbara webbplatser är:
http://www.yr.no/
www.tropicalstormrisk.com