Meny
  • Svenska

Om utlandet Moçambique

Ambassadens reseinformation

Avrådan

Moçambique - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till provinsen Cabo Delgado i norra Moçambique.

Avrådan ändrades senast den 19 juni 2019. Avrådan gäller tills vidare.

Senast uppdaterad 19 jun 2019, 12.44

Aktuella händelser

Allmänna säkerhetsläget

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till provinsen Cabo Delgado i norra Mocambique. Avrådan gäller tills vidare.

Sedan slutet på december 2016 råder ett eldupphör i konflikten mellan regeringen och oppositionspartiet Renamo. Konflikten omfattade flera väpnade attacker samt obligatoriska militärkonvojer på huvudväg EN1 (mellan Save och Muxungue samt mellan Nhamapadza och Caia) och EN7 (mellan staden Vanduzi och Luenhafloden). Ambassaden rekommenderar resenärer till att iaktta vaksamhet vid resor till dessa områden och att följa lokal nyhetsrapportering.

Moçambique är annars i normalfall ett tryggt resmål, men ambassaden rekommenderar besökare och boende att iaktta allmän försiktighet vad gäller den militära konflikten, trafiksituationen, kriminalitet, naturhändelser och hälsoriskerna. Man bör undvika att färdas på vägarna i Moçambique efter mörkrets inbrott.

Resa i landet

Det är viktigt att du är rätt försäkrad innan du påbörjar resan. Kontrollera om reseförsäkring ingår i din hemförsäkring. Med reseförsäkring kan du få hjälp om du blir sjuk, skadad eller behöver sjuktransport till Sverige. Det kan annars bli mycket kostsamt.

Kontanter och bankomater

Bankomater finns i provinshuvudstäderna och större städer. Det går också att växla på växlingskontor i de större städerna från USD, EUR, GBP eller ZAR, om du inte vill ta ut pengar i bankomat. De flesta restauranger och affärer tar kreditkort, främst VISA, men inte alla. Kontrollera ditt bankutdrag när du kommit hem om du använt kreditkort.

Det har ibland förekommit svårigheter att betala och ta ut kontanter med bankkort i landet. Besökare rekommenderas att ta med sig utländsk valuta i reserv (Euro eller US dollar) för att växla till lokal valuta på plats. 

Lokala engelskspråkiga medier:

Club of Mozambique

Registrera dig på svensklistan

Ambassaden uppmanar svenskar i Mocambique, bosatta såväl som korttidsbesökare, att anmäla sig till svensklistan . Informationen är avsedd att användas i beredskapssyfte.

Ladda gärna ner appen UD Resklar så har du reseinformation från både ambassaden och 1177 Vårdguiden i din mobil. 

In- och utresebestämmelser

Svenska ambassaden och utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Kontrollera de aktuella inrese­bestämmelserna med landets egna myndigheter eller närmaste ambassad. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

Du behöver ett giltigt pass med minst 6 månaders giltighetstid vid inresedagen och du bör skaffa visering i god tid före inresa i Moçambique. Om du ska resa in och ut ur landet flera gånger ska du ansöka om ett "multiple entry visa". Kontrollera viseringen när du får den så att alla uppgifter stämmer. Att stanna längre tid än vad som anges på viseringen är dyrbart och kan skapa problem vid utresan.

Adressen till Moçambiques ambassad i Stockholm är: Embassy of the Republic of Mozambique Sturegatan 46 Box 5801 102 48 Stockholm Tel: 08-666 03 50 Fax: 08-663 67 29 E-post: info@embassymozambique.se http://www.embassymozambique.se/

Hälso- och sjukvård

Vid inresa i Moçambique från många länder krävs en Gula febern-vaccination. Kontrollera med respektive ambassad i Stockholm före avresa!

När det gäller övriga vaccinationer och malariaprofylax bör du kontakta din läkare eller vaccinationscentral för rådgivning.

Om du kommer att resa i landet och bo på enklare ställen kan det vara en god idé att ta med ett resemyggnät, myggstift eller myggspray samt långärmad tröja och byxor mot myggbett vid gryning/skymning. Solhatt och solkräm kan också vara bra.

HIV/Aids är en utbredd sjukdom och man bör tänka på detta i sina kontakter med sjukvården.

Läs mer på 1177 Vårdguidens reseinformation.

Lokala lagar och sedvänjor

Enligt lag måste du alltid kunna uppvisa giltigt pass och visum på begäran från exempelvis polis. Ambassaden rekommenderar besökare i landet att alltid bära med sig en vidimerad kopia på sitt pass samt på viseringen. Kontrollera att personen har tjänstelegitimation innan du överlämnar identitetshandlingar.

Fotografering av offentliga byggnader, flygplatser, militärförläggningar och polisstationer är förbjuden. 

Användning, innehav och smuggling av droger är förbjudet i Moçambique och kan leda till allvarliga påföljder såsom höga böter och/eller långa fängelsestraff.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Brottsligheten är relativt hög i Maputo och i andra delar av landet, så försiktighet rekommenderas. Bär inte stora belopp i kontanter, dyra klockor, smycken, kameror etc. Mobiltelefoner kan också vara eftertraktade. Undvik att promenera ensam på avskilda platser.

  • Ta en kopia på personsidan i ditt pass och på dina viseringar och förvara dessa separat.
  • Ta en kopia på eller skriv ner ev kreditkortsnummer och ta reda vart du ska ringa för att spärra dem ifall det skulle behövas.
  • Se till att du har en gällande reseförsäkring som inkluderar medicinsk evakuering med flyg vid behov.
  • Hör av dig till vänner eller familj vid överenskomna tidpunkter och låt dem veta om ifall du gör avsteg från dina resplaner.
  • Kör inte bil efter mörkrets inbrott p g a den stora trafikfaran med bilar utan lyktor, djur, fotgängare och i vissa delar av landet även risk för s.k. "car-jackings".

Anmäl din vistelse i Mocambique till ambassaden enkelt på nätet. http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Maputo/Service-till-svenska-medborgare/Anmal-din-utlandsvistelse/

Trafiksäkerhet

För att köra i Moçambique bör du ha ett internationellt körkort. Kontakta till exempel Motormännens riksförbund. Fler alternativ hittar du på "Körkortsportalen" www.korkortsportalen.se

Moçambique har vänstertrafik. Försiktighet bör därför iakttas om man är ovan vid att köra på vänster sida av vägen, i synnerhet i korsningar och rondeller. Det är lag på att använda bilbälte även i baksätet och det är förbjudet att använda mobiltelefon när man kör.

Som fotgängare är det viktigt att försäkra sig om från vilket håll fordonen kommer innan man korsar gatan. Bilförare förväntar sig att fotgängare väntar tills de passerat, även när bilföraren ska göra vänster- eller högersväng.

I framförallt Maputo finns ett väl fungerande taxisystem. Grön-gula taxibilar är generellt sett pålitliga att åka med. Gör upp om taxan innan resan påbörjas. Att färdas i minibussar (s.k. ”chapas”) kan vara riskabelt då fordonen ofta är av undermålig standard.

Terrorism

Risken för terrorattentat i Mocambique bedöms vara låg. Globalt finns en risk för terrordåd som innebär att du som resenär alltid bör vara uppmärksam och påläst. Läs mer om terrorism och turism på Regeringens webbplats.

Allmänna råd till resenärer är att vara påläst och medveten om de hot och risker som finns i landet man reser till. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda eller avvikande i samanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som till exempel större evenemang, offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

Naturförhållanden och katastrofer

Mellan december och mars finns det i Moçambique en förhöjd risk för cykloner och kraftiga regn med översvämningar, elavbrott osv. som följd. Det är därför viktigt att resenärer under denna period håller sig uppdaterade om väderförhållanden i landet. Katastrofmyndigheten  - Instituto Nacional de Gestão de Calamidades (INGC) - instruerar folk i utsatta områden och deras råd ska alltid följas.

Användbara webbplatser är:
http://www.yr.no/
www.tropicalstormrisk.com