Meny
  • Svenska

Om utlandet Moçambique

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

29 jul 2020

Uppdaterade beslut om UD:s avrådan

UD har den 29 juli fattat nya beslut rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här
09 apr 2020

Allmänna säkerhetsläget

Med anledning av Coronaviruset proklamerade president Nyusi undantagstillstånd från den 1 april 2020 och en månad framåt. Landet hade dessförinnan upphört att utfärda viseringar och redan utfärdade viseringar som man inte rest in på är inte giltiga. Viseringar utfärdas heller ej vid gränserna. Detta gör det mycket svårt för turister att vistas i landet och de turister som har 90-dagars multipel visering, som kräver att man ska åka ut ur landet efter en månad för att förnya viseringen kommer att ha svårt att få sin visering förnyad. Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till hela provinsen Cabo Delgado i norra Mocambique. Avrådan gäller tills vidare. Ambassaden vill även uppmärksamma resenärer på att säkerhetssituationen i de centrala delarna av Moçambique (centrala delarna av provinserna Sofala och Manica) är instabilberoende på de Renamorebeller som inte accepterar fredsavtalet som ingicks mellan regeringen och oppositionspartiet Renamo i augusti 2019. Det förekommer beväpnade attacker på fordon, attacker mot byggnader som vårdcentraler och polis. Ambassaden rekommenderar resenärer till att iaktta stor försiktighet vid resor till dessa områden och att följa lokal nyhetsrapportering. Besökare och boende uppmanas att iaktta allmän försiktighet vad gäller konflikten i norra Mocambique, trafiksituationen, kriminalitet, naturhändelser och hälsorisker. Man bör undvika att färdas på vägarna i Moçambique efter mörkrets inbrott.

Avrådan

Moçambique - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till provinsen Cabo Delgado i norra Moçambique.

Avrådan ändrades senast den 19 juni 2019. Avrådan gäller tills vidare.

Senast uppdaterad 30 jul 2020, 11.50

Aktuella händelser

Repatrieringsflyg

TAP har nått en överenskommelse med Mocambiques regering om att få fortsätta med så kallade humanitära flighter mellan Lissabon och Maputo, samt omvänt. Speciella villkor gäller för att få stiga ombord, kontakta Portugals ambassad i Mocambique för mer information. Biljetter köps via TAPs hemsida eller biljettkontor.  I nuläget finns dessa datum bekräftade:
Lissabon - Maputo: 6/8, 13/8, 20/8 samt 27/8
Maputo - Lissabon: 1/8, 8/8, 15/8, 22/8 samt 29/8.

 

 

 

 

Lufthansa har bekräftat repatrieringsflyg från Johannesburg till Frankfurt (31/7, 14/8, 28/8). Biljetter bokas via Lufthansas hemsida. Information om dessa fyra flighter finns här. Kontakta ambassaden vid övriga frågor.

TAP har ytterligare två repatrieringsflyg från Maputo till Lissabon, 1/8 samt 8/8. Kontakta ambassaden för mer information. 
Turkish Airlines har även bekräftat ett repatrieringsflyg från Johannesburg till Istanbul 9/8. Från Istanbul finns möjlighet att ta sig vidare till Sverige. Kontakta ambassaden för mer information om ut- och inresetillstånd (Mocambique/Sydafrika), vilket krävs givet nuvarande omständigheter. För biljettinformation, kontakta flygbolaget direkt.
 

UD:s rekommendationer och avrådan

På grund av den fortsatta osäkerhet som råder för internationellt resande med anledning av coronavirusets spridning, förlänger UD sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14/3 till att gälla fram till och med den 15/7. Regeringen har även beslutat att förlänga inreseförbudet för icke EU-medborgare till och med den 31/8. Se mer information här.

I länder eller områden där UD avråder från resor sedan tiden före den 14/3, gäller dessa beslut. Från den 23/3 mars upphörde Moçambique att utfärda viseringar och redan utfärdade viseringar som man inte rest in på gäller inte. Från den 23/3 mars går det heller inte att få visering vid gränsen.

Svensklistan

Svenska resenärer uppmanas anmäla sig till Svensklistan vilket lätt kan göras genom att ladda ner appen ”UD Resklar”. Se till att pushnotiser är aktiverat för Moçambique. Rekommenderas även följa händelseutvecklingen genom lokal och internationell media, följa ambassadens hemsida och sociala medier, följa lokala myndigheters anvisningar samt vara beredda på att ytterligare smittspridningsreducerande åtgärder kan medföra snabba beslut om ytterligare förändringar. Ambassaden rekommenderar också samtliga svenska medborgare som vistas i Moçambique att anmäla
sig till Svensklistan.

Mer information om smittspridning och hälsoråd

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittspridning.

Världshälsoorganisationen (WHO)

Allmänna säkerhetsläget

Med anledning av Coronaviruset har president Nyusi proklamerat nationellt nödläge till och med 29 juli 2020. Landet hade dessförinnan upphört att utfärda viseringar och redan utfärdade viseringar som man inte rest in på är inte giltiga. Viseringar utfärdas ej vid gränserna. 

 

Ambassaden vill även uppmärksamma resenärer på att säkerhetssituationen i de centrala delarna av Moçambique (centrala delarna av provinserna Sofala och Manica) är instabil beroende på de Renamorebeller som inte accepterar fredsavtalet som ingicks mellan regeringen och oppositionspartiet Renamo i augusti 2019. Det förekommer beväpnade attacker på fordon, attacker mot byggnader som vårdcentraler och polis. Ambassaden rekommenderar resenärer till att iaktta stor försiktighet vid resor till dessa områden och att följa lokal nyhetsrapportering.

Besökare och boende uppmanas att iaktta allmän försiktighet vad gäller konflikten i norra Mocambique, trafiksituationen, kriminalitet, naturhändelser och hälsorisker. Man bör undvika att färdas på vägarna i Moçambique efter mörkrets inbrott.

Resa i landet

Det är viktigt att du är rätt försäkrad innan du påbörjar resan. Kontrollera om reseförsäkring ingår i din hemförsäkring. Med reseförsäkring kan du få hjälp om du blir sjuk, skadad eller behöver sjuktransport till Sverige. Det kan annars bli mycket kostsamt.

Kontanter och bankomater

Bankomater finns i provinshuvudstäderna och större städer. Det går också att växla på växlingskontor i de större städerna från USD, EUR, GBP eller ZAR, om du inte vill ta ut pengar i bankomat. De flesta restauranger och affärer tar kreditkort, främst VISA, men inte alla. Kontrollera ditt bankutdrag när du kommit hem om du använt kreditkort.

Det har ibland förekommit svårigheter att betala och ta ut kontanter med bankkort i landet. Besökare rekommenderas att ta med sig utländsk valuta i reserv (Euro eller US dollar) för att växla till lokal valuta på plats. 

Lokala engelskspråkiga medier:

Club of Mozambique

Registrera dig på svensklistan

Ambassaden uppmanar svenskar i Mocambique, bosatta såväl som korttidsbesökare, att anmäla sig till svensklistan . Informationen är avsedd att användas i beredskapssyfte.

Ladda gärna ner appen UD Resklar så har du reseinformation från både ambassaden och 1177 Vårdguiden i din mobil. 

In- och utresebestämmelser

Från och med den 12 maj till och med den 29 juni 2020 är passagerarflyg till och från Moçambique inställda. Det tidigare aviserade TAP-flyget den 7 juni har ställts in och TAP meddelar att flyg kommer tidigast att återupptas den 15 juli. För mer information se flygbolagens hemsida. Ambassaden följer kontinuerligt läget i Moçambique med anledning av Covid-19. Har du frågor eller funderingar kan du kontakta ambassaden här.

Regeringen har beslutat att förlänga inreseförbudet för icke EU-medborgare till och med den 31 augusti 2020. Se mer information här.

 

Med anledning av coronaviruset upphör Moçambique att utfärda viseringar från den 23 mars och redan utfärdade viseringar som man inte rest in på innan den 23 mars gäller inte. Från den 23 mars går det inte att få visering vid gränsen. Turister i landet som inte kunnat förlänga sin 90-dagars visering genom att åka ut ur landet månadsvis, omfattas av ett generellt beslut att samtliga viseringar förlängs till 30 juni 2020. 

Moçambiques ambassad i Stockholm kan också svara på frågor gällande ärendet, du hittar deras hemsida här.

Hälso- och sjukvård

Den 22 mars bekräftade hälsoministern det första fallet av COVID-19 i Moçambique. Det föreligger osäkerhet kring hur väl hälso- och sjukvårdssystemet klarar en mer utbredd smittspridning. Risken finns att kapaciteten är för låg för att kunna förse en stor grupp insjuknade med tillräcklig vård. Användande av ansiktsmask är obligatoriskt i folksamlingar och kollektivtrafik.

I normala fall krävs gula febern-vaccination vid inresa i Moçambique. Kontrollera med Moçambiques ambassad i Stockholm före avresa!

När det gäller övriga vaccinationer och malariaprofylax bör du kontakta din läkare eller vaccinationscentral för rådgivning.

Om du kommer att resa i landet och bo på enklare ställen kan det vara en god idé att ta med ett resemyggnät, myggstift eller myggspray samt långärmad tröja och byxor mot myggbett vid gryning/skymning. Solhatt och solkräm kan också vara bra.

HIV/Aids är en utbredd sjukdom och man bör tänka på detta i sina kontakter med sjukvården.

Läs mer på 1177 Vårdguidens reseinformation.

Lokala lagar och sedvänjor

Enligt lag måste du alltid kunna uppvisa giltigt pass och visum på begäran från exempelvis polis. Ambassaden rekommenderar besökare i landet att alltid bära med sig en vidimerad kopia på sitt pass samt på viseringen. Kontrollera att personen har tjänstelegitimation innan du överlämnar identitetshandlingar.

Fotografering av offentliga byggnader, flygplatser, militärförläggningar och polisstationer är förbjuden. 

Användning, innehav och smuggling av droger är förbjudet i Moçambique och kan leda till allvarliga påföljder såsom höga böter och/eller långa fängelsestraff.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Brottsligheten är relativt hög i Maputo och i andra delar av landet, så försiktighet rekommenderas. Bär inte stora belopp i kontanter, dyra klockor, smycken, kameror etc. Mobiltelefoner kan också vara eftertraktade. Undvik att promenera ensam på avskilda platser. Undvik att köra bil efter mörkrets inbrott p.g.a. den stora trafikfaran med bilar utan lyktor, djur, fotgängare och i vissa delar av landet även risk för s.k. "car-jackings".

Anmäl din vistelse i Mocambique till ambassaden enkelt på nätet. http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Maputo/Service-till-svenska-medborgare/Anmal-din-utlandsvistelse/

Trafiksäkerhet

För att köra i Moçambique bör du ha ett internationellt körkort. Kontakta till exempel Motormännens riksförbund. Fler alternativ hittar du på "Körkortsportalen" www.korkortsportalen.se. Moçambique har vänstertrafik.

I framförallt Maputo finns ett väl fungerande taxisystem. Grön-gula taxibilar är generellt sett pålitliga att åka med. Gör upp om taxan innan resan påbörjas. Att färdas i minibussar (s.k. ”chapas”) kan vara riskabelt då fordonen ofta är av undermålig standard.

Terrorism

Risken för terrorattentat i Mocambique bedöms vara låg. Globalt finns en risk för terrordåd som innebär att du som resenär alltid bör vara uppmärksam och påläst. Läs mer om terrorism och turism på Regeringens webbplats, och om det allmänna säkerhetsläget här ovan.

Allmänna råd till resenärer är att vara påläst och medveten om de hot och risker som finns i landet man reser till. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda eller avvikande i samanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som till exempel större evenemang, offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

Naturförhållanden och katastrofer

Mellan december och mars finns det i Moçambique en förhöjd risk för cykloner och kraftiga regn med översvämningar, elavbrott osv. som följd. Det är därför viktigt att resenärer under denna period håller sig uppdaterade om väderförhållanden i landet. Katastrofmyndigheten  - Instituto Nacional de Gestão de Calamidades (INGC) - instruerar folk i utsatta områden och deras råd ska alltid följas.

Användbara webbplatser är:
http://www.yr.no/
www.tropicalstormrisk.com