• Svenska

Om utlandet Moçambique

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

Avrådan

Moçambique - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till provinsen Cabo Delgado i norra Moçambique.

Avrådan ändrades senast den 19 juni 2019. Avrådan gäller tills vidare.

Senast uppdaterad 11 okt 2022, 14.13

Aktuella händelser

Reseinformation med anledning av coronapandemin

Spridningen av coronaviruset påverkar alla världens länder och har stora konsekvenser för det internationella resandet. Ambassaden har samlat all reseinformation om covid-19 på en särskild sida som uppdateras löpande. Svenska resenärer uppmanas att noga ta del av informationen, som återfinns på nedan länk.

Lägesbild och reseinformation Covid-19.

Allmänna säkerhetsläget

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till hela provinsen Cabo Delgado i norra Mocambique. Avrådan gäller tills vidare.  

Ambassaden uppmanar till extra försiktighet vad gäller resor till norra Mocambique förutom Cabo Delgado, att resenärer noga följer nyheterna och undviker områdena närmast gränsen till Cabo Delgado. Det har förekommit konfliktrelaterade våldshändelser i Niassaprovinsen och Nampulaprovinsen i närtid.

Besökare och boende uppmanas att iaktta allmän försiktighet vad gäller konflikten i norra Mocambique, trafiksituationen, kriminalitet, naturhändelser och hälsorisker. Man bör undvika att färdas på vägarna i Moçambique efter mörkrets inbrott.

Resa i landet

Det är viktigt att du är rätt försäkrad innan du påbörjar resan. Kontrollera om reseförsäkring ingår i din hemförsäkring. Med reseförsäkring kan du få hjälp om du blir sjuk, skadad eller behöver sjuktransport till Sverige. Det kan annars bli mycket kostsamt.

Kontanter och bankomater

Bankomater finns i provinshuvudstäderna och större städer. Det går också att växla på växlingskontor i de större städerna från USD, EUR, GBP eller ZAR, om du inte vill ta ut pengar i bankomat. De flesta restauranger och affärer tar kreditkort, främst VISA, men inte alla. Kontrollera ditt bankutdrag när du kommit hem om du använt kreditkort.

Det har ibland förekommit svårigheter att betala och ta ut kontanter med bankkort i landet. Besökare rekommenderas att ta med sig utländsk valuta i reserv (Euro eller US dollar) för att växla till lokal valuta på plats. 

Lokala engelskspråkiga medier:

Club of Mozambique

Registrera dig på svensklistan

Ambassaden uppmanar svenskar i Mocambique, bosatta såväl som korttidsbesökare, att anmäla sig till svensklistan . Informationen är avsedd att användas i beredskapssyfte.

Ladda gärna ner appen UD Resklar så har du reseinformation från både ambassaden och 1177 Vårdguiden i din mobil. 

In- och utresebestämmelser

Det krävs visering för inresa till Moçambique. 

Moçambiques ambassad i Stockholm kan svara på frågor kring viseringar. 

Du behöver vara fullt vaccinerad mot Covid-19. Från och med 22 april 2022 är det möjligt att uppvisa Covid-19 vaccinationsbevis (minst 2 vaccinsprutor) för inresa. Annars krävs det negativt PCR-test för alla över 11 år. Resultatet måste styrkas med originalintyg, i pappersformat. För mer information om kraven på testet vänligen kontakta Moçambiques ambassad i Stockholm. Barn under 11 år behöver inte uppvisa vaccinationsbevis eller PCR-test.

Hälso- och sjukvård

Sjukvårdssystemet är normalt sett svagt. Sjukvården ligger under europeisk standard.

Munskydd är inte obligatoriskt inomhus, med undatag för sjukhus, kliniker, apotek och flygplan där det fortsatt är krav på munskydd.

Munskydd rekommenderas om det inte går att hålla avståd t ex vid stora folksamlingar eller om du har förkylningssymptom;

I normala fall krävs gula febern-vaccination vid inresa i Moçambique. Kontrollera med Moçambiques ambassad i Stockholm före avresa!

Från och med 22 april 2022 är det möjligt att uppvisa Covid-19 vaccinationsbevis (minst 2 vaccinsprutor) för inresa. Annars krävs det negativt PCR-test för alla över 11 år. Resultatet måste styrkas med originalintyg, i pappersformat. För mer information om kraven på testet vänligen kontakta Moçambiques ambassad i Stockholm. Barn under 11 år behöver inte uppvisa vaccinationsbevis eller PCR-test.

När det gäller övriga vaccinationer och malariaprofylax bör du kontakta din läkare eller vaccinationscentral för rådgivning. Om du kommer att resa i landet och bo på enklare ställen kan det vara en god idé att ta med ett resemyggnät, myggstift eller myggspray samt långärmad tröja och byxor mot myggbett vid gryning/skymning. Solhatt och solkräm kan också vara bra.

HIV/Aids är en utbredd sjukdom och man bör tänka på detta i sina kontakter med sjukvården.

I maj 2022 konstaterades ett fall av polio i landet för första gången på tre årtionden. Sjukdomsinformation om polio finns på Folkhälsomyndighetens hemsida

Läs mer på 1177 Vårdguidens reseinformation.

Lokala lagar och sedvänjor

Enligt lag måste du alltid kunna uppvisa giltigt pass och visum på begäran från exempelvis polis. Ambassaden rekommenderar besökare i landet att alltid bära med sig en vidimerad kopia på sitt pass samt på viseringen. Kontrollera att personen har tjänstelegitimation innan du överlämnar identitetshandlingar.

Fotografering av offentliga byggnader, flygplatser, militärförläggningar och polisstationer är förbjuden. 

Användning, innehav och smuggling av droger är förbjudet i Moçambique och kan leda till allvarliga påföljder såsom höga böter och/eller långa fängelsestraff.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Brottsligheten är relativt hög i Maputo och i andra delar av landet, så försiktighet rekommenderas. Bär inte stora belopp i kontanter, dyra klockor, smycken, kameror etc. Mobiltelefoner kan också vara eftertraktade. Undvik att promenera ensam på avskilda platser. Undvik att köra bil efter mörkrets inbrott p.g.a. den stora trafikfaran med bilar utan lyktor, djur, fotgängare och i vissa delar av landet även risk för s.k. "car-jackings".

Anmäl din vistelse i Mocambique till ambassaden enkelt genom att skriva upp dig på Svensklistan: Svensklistan - Sweden Abroad

Trafiksäkerhet

För att köra i Moçambique bör du ha ett internationellt körkort. Kontakta till exempel Motormännens riksförbund. Fler alternativ hittar du på "Körkortsportalen" www.korkortsportalen.se. Moçambique har vänstertrafik.

I framförallt Maputo finns ett väl fungerande taxisystem. Grön-gula taxibilar är generellt sett pålitliga att åka med. Gör upp om taxan innan resan påbörjas. Att färdas i minibussar (s.k. ”chapas”) kan vara riskabelt då fordonen ofta är av undermålig standard.

Terrorism

Risken för terrorattentat i Mocambique bedöms vara låg. Globalt finns en risk för terrordåd som innebär att du som resenär alltid bör vara uppmärksam och påläst. Läs mer om terrorism och turism på Regeringens webbplats, och om det allmänna säkerhetsläget här ovan.

Allmänna råd till resenärer är att vara påläst och medveten om de hot och risker som finns i landet man reser till. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda eller avvikande i samanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som till exempel större evenemang, offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

Naturförhållanden och katastrofer

Mellan december och mars finns det i Moçambique en förhöjd risk för cykloner och kraftiga regn med översvämningar, elavbrott osv. som följd. Det är därför viktigt att resenärer under denna period håller sig uppdaterade om väderförhållanden i landet. Katastrofmyndigheten  - Instituto Nacional de Gestão e Reducao do Risco de Desastros (INGD) - instruerar folk i utsatta områden och deras råd ska alltid följas.

Användbara webbplatser är:
http://www.yr.no/
www.tropicalstormrisk.com