• Svenska

Om utlandet Moçambique

Avrådan

Moçambique - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till provinsen Cabo Delgado i norra Moçambique.

Avrådan ändrades senast den 19 juni 2019. Avrådan gäller tills vidare.

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

Senast uppdaterad 07 jun 2024, 11.23

Aktuella händelser

Val i Moçambique den 9 oktober 2024

Ambassaden vill göra besökare uppmärksamma på att det är presidents-, och parlamentsval samt guvernörsval den 9 oktober 2024.

Besökare uppmanas av den anledningen att vara extra försiktiga, undvika folksamlingar och kampanjaktiviteter. Detta gäller både under tiden fram till valet, på valdagen samt veckorna efter när röstsammanräkningen sker.

Även fredliga demonstrationer kan snabbt bli våldsamma.

Betalningsmedel, kontanter och bankomater

Sedan en tid tillbaka är det svårt att använda Mastercard i Moçambique. Detta gäller vid betalning i affärer samt för att ta ut pengar från bankomater. Det är stor sannolikhet att problemet kommer att fortsätta under en längre tid. 

Ambassaden uppmanar därför besökare att ta med ett Visa kort samt utländsk valuta i reserv (Euro eller U.S dollar) för att växla till lokal valuta på plats.

Allmänna säkerhetsläget

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till hela provinsen Cabo Delgado i norra Mocambique. Avrådan gäller tills vidare.  

Ambassaden uppmanar till extra försiktighet vad gäller resor till norra Mocambique förutom Cabo Delgado, att resenärer noga följer nyheterna och undviker områdena närmast gränsen till Cabo Delgado. Det har förekommit konfliktrelaterade våldshändelser i Niassaprovinsen och Nampulaprovinsen i närtid.

Besökare och boende uppmanas att iaktta allmän försiktighet vad gäller konflikten i norra Mocambique, trafiksituationen, kriminalitet, naturhändelser och hälsorisker. Man bör undvika att färdas på vägarna i Moçambique efter mörkrets inbrott.

Resa i landet

Det är viktigt att du är rätt försäkrad innan du påbörjar resan. Kontrollera om reseförsäkring ingår i din hemförsäkring. Med reseförsäkring kan du få hjälp om du blir sjuk, skadad eller behöver sjuktransport till Sverige. Det kan annars bli mycket kostsamt.

Kontanter och bankomater

Bankomater finns i provinshuvudstäderna och större städer. Det går också att växla på växlingskontor i de större städerna från USD, EUR, GBP eller ZAR, om du inte vill ta ut pengar i bankomat. De flesta restauranger och affärer tar kreditkort, främst VISA, men inte alla. Med Mastercard är det i nuläget svårt att ta ut pengar och betala. 

Kontrollera ditt bankutdrag när du kommit hem om du använt kreditkort.

Det har ibland förekommit svårigheter att betala och ta ut kontanter med bankkort i landet. Besökare rekommenderas att ta med sig utländsk valuta i reserv (Euro eller US dollar) för att växla till lokal valuta på plats. 

Lokala engelskspråkiga medier:

Club of Mozambique

Registrera dig på svensklistan

Ambassaden uppmanar svenskar i Mocambique, bosatta såväl som korttidsbesökare, att anmäla sig till svensklistan. Informationen är avsedd att användas i beredskapssyfte.

Ladda gärna ner appen UD Resklar så har du reseinformation från både ambassaden och 1177 Vårdguiden i din mobil. 

In- och utresebestämmelser

Från och med 1 maj 2023 kan resenärer med ordinarie svenskt pass ansöka om "turisvisum" vid ankomst till flygplatsen i Maputo. Avgiften kan betalas på plats med kontanter (MZN eller USD) eller med bankkort (Mastercard eller Visa). 

Det går även att registrera sig i förväg i Moçambiques E-visaportal

Moçambiques ambassad i Stockholm kan svara på ytterligare frågor kring viseringar. 

Du behöver vara fullt vaccinerad mot Covid-19. För mer information om kraven vänligen kontakta Moçambiques ambassad i Stockholm

Hälso- och sjukvård

Sjukvårdssystemet är normalt sett svagt. Sjukvården ligger under europeisk standard.

I normala fall krävs gula febern-vaccination vid inresa i Moçambique. Kontrollera med Moçambiques ambassad i Stockholm före avresa!

Moçambiques ambassad i Stockholms webbplats 

När det gäller övriga vaccinationer och malariaprofylax bör du kontakta din läkare eller vaccinationscentral för rådgivning. Om du kommer att resa i landet och bo på enklare ställen kan det vara en god idé att ta med ett resemyggnät, myggstift eller myggspray samt långärmad tröja och byxor mot myggbett vid gryning/skymning. Solhatt och solkräm kan också vara bra.

HIV/Aids är en utbredd sjukdom och man bör tänka på detta i sina kontakter med sjukvården.

I maj 2022 konstaterades ett fall av polio i landet för första gången på tre årtionden. Sjukdomsinformation om polio finns på Folkhälsomyndighetens webbplats

I mars 2023 bekräftades kolerautbrott i landet. Sjukdomsinforamtion om kolera finns på Folkhälsomyndighetens webbplats  

Läs mer på 1177 Vårdguidens reseinformation.

Lokala lagar och sedvänjor

Enligt lag måste du alltid kunna uppvisa giltigt pass och visum på begäran från exempelvis polis. Ambassaden rekommenderar besökare i landet att alltid bära med sig en vidimerad kopia på sitt pass samt på viseringen. Kontrollera att personen har tjänstelegitimation innan du överlämnar identitetshandlingar.

Fotografering av offentliga byggnader, flygplatser, militärförläggningar och polisstationer är förbjuden. 

Användning, innehav och smuggling av droger är förbjudet i Moçambique och kan leda till allvarliga påföljder såsom höga böter och/eller långa fängelsestraff.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Risken för att utsättas för brottsligheten är förhöjd i Maputo och i andra delar av landet, så försiktighet rekommenderas. Bär inte stora belopp i kontanter, dyra klockor, smycken, kameror etc. Mobiltelefoner kan också vara eftertraktade. Undvik att promenera ensam på avskilda platser. Undvik att köra bil efter mörkrets inbrott p.g.a. den stora trafikfaran med bilar utan lyktor, djur, fotgängare och i vissa delar av landet även risk för s.k. "car-jackings".

Anmäl din vistelse i Mocambique till ambassaden enkelt genom att skriva upp dig på Svensklistan: Svensklistan - Sweden Abroad

Trafiksäkerhet

För att köra i Moçambique bör du ha ett internationellt körkort. Kontakta till exempel Motormännens riksförbund. Fler alternativ hittar du på "Körkortsportalen". Moçambique har vänstertrafik.

Körkortsportalens webbplats 

I framförallt Maputo finns ett väl fungerande taxisystem. Grön-gula taxibilar är generellt sett pålitliga att åka med. Gör upp om taxan innan resan påbörjas. Att färdas i minibussar (s.k. ”chapas”) kan vara riskabelt då fordonen ofta är av undermålig standard.

Terrorism

I ljuset av koranbränningarna finns det en förhöjd hotbild mot Sverige och svenska intressen utomlands.

Svenska resenärer bör generellt iaktta försiktighet och så långt som möjligt undvika demonstrationer och andra situationer som kan utvecklas till oroligheter. 

Allmänna råd till resenärer är att vara påläst och medveten om de hot och risker som finns i landet man reser till. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda eller avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som till exempel större evenemang, offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

Läs mer om terrorism och turism på regeringens webbplats 

Naturförhållanden och katastrofer

Mellan december och mars finns det i Moçambique en förhöjd risk för cykloner och kraftiga regn med översvämningar, elavbrott osv. som följd. Det är därför viktigt att resenärer under denna period håller sig uppdaterade om väderförhållanden i landet. Katastrofmyndigheten  - Instituto Nacional de Gestão e Reducao do Risco de Desastros (INGD) - instruerar folk i utsatta områden och deras råd ska alltid följas.

Användbara webbplatser är:
http://www.yr.no/
www.tropicalstormrisk.com

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands
Senast uppdaterad 21 dec 2023