• Svenska

Om utlandet Malaysia

Internetbedrägeri

Internetbedrägerier är vanligt förekommande i Malaysia. Bedrägerier kan bland annat röra sig om påståenden om att man måste betala för oväntade sjukhusavgifter eller tullavgifter. Det kan också röra sig om bedragare som påstår sig vara rekryterare på uppdrag hos större företag och där den som är arbetssökande tvingas betala för arbetstillstånd, visum och andra administrativa kostnader etc. Även vid kontaktannonser är förekomsten av bedrägerier stort.

Bluff-företag
Det är vanligt att s.k. bluff-företag erbjuder produkter och tjänster till väldigt förmånliga priser till köparen som måste betala in en större summa i förskott. Det handlar framförallt om elektronikprodukter (datorer och telefoner).

Försiktighetsåtgärder
Ambassaden rekommenderar att man är vaksam och försiktig vid kontakter med personer eller företag som man inte känner till på internet.

När du handlar hos ett malaysiskt företag bör du bland annat vara medveten om följande

  • Kontrollera om företaget finns i registret SSM Companies Commission of Malaysia, http://www.ssm.com.my
  • Ett företag som enbart visar ett mobilnummer kan associeras med bedrägeri.
  • Kontrollera att adressen stämmer och att det finns en PO Box adress.
  • Var vaksam mot företag som använder yahoo, gmail eller hotmail som mejladresser.
  • Se till att det finns ett registreringsnummer (CVR nummer) på fakturor.
  • Var i allmänhet vaksam över dokument och betalningsinformation som sprids på nätet.

Om du behöver råd och behöver kontrollera ett malaysiskt företag kan du kontakta Malaysias ambassad i Stockholm. Kontaktinfo finner du på ambassadens hemsida http://www.kln.gov.my/web/swe_stockholm/homeDu kan även kontakta ”Cybersecurity.my” som lyder under Ministry of Science, Technology and Innovation i Malaysia. Cybersecuritys funktion är att bekämpa internetbedrägerier. Kontaktinformation m.m. finner du på http://www.cybersecurity.my (e-post: info@cybersecurity.com, telefon: +60 (0)3 8992 6888).

Senast uppdaterad 05 mar 2018, 12.38