• Svenska

Om utlandet Lettland

Pass utomlands i Lettland

Efter 1 januari 2014 är det är inte längre möjligt att ansöka om ordinarie pass eller nationellt ID-kort vid de svenska ambassaderna i Riga, Oslo, Köpenhamn, Helsingfors, Reykjavik, Tallinn och Vilnius.

Svenska medborgare uppmanas istället att söka nytt pass hos polisens passexpeditioner i Sverige. Avgiften är 400 kr för vanligt pass och 400 kr för nationellt ID-kort. Normalt kan du få det färdiga passet eller ID-kortet efter en vecka. Det är också möjligt att hämta den färdiga resehandlingen på en ambassad eller konsulat, det tar längre tid och en utlämningsavgift tillkommer.

Det är nödvändigt att i förväg ta kontakt med det passkontor i Sverige där du avser ansöka om pass för att boka tid och för att få besked om vilka dokument som krävs för att styrka identiteten. Utlandsboende svenskar ska även styrka sitt svenska medborgarskap, bland annat genom blanketten Prövning av svenskt medborgarskap. Du kan behöva andra underlag.

Ambassaden rekommenderar starkt att svenska medborgare ansöker om nytt pass innan det gamla passet förfaller.

För tidsbokning och övrig information, se polisens webbplats.

Det går också bra att ansöka om pass hos en annan svensk utlandsmyndighet som utfärdar pass. För mer information, se ambassaden i respektive land här.

Krav på passets giltighetstid

Inom Schengen gäller den fria rörligheten men man måste kunna visa sitt pass eller ett nationellt id-kort. För resa till Lettland räcker det att passet eller det nationella id-kortet är giltigt, det finns inga krav på giltighetstidens längd. Vissa transportbolag kan ha egna regler om vilka identitetshandlingar de godkänner. Det är därför bra att kontrollera med transportbolaget i förväg om vad som krävs.

Har du behöv av ett provisoriskt pass för att ta dig tillbaka till Sverige? Se information om provisoriska pass.