Meny
  • Svenska

Om utlandet Kuba

Se till att vara försäkrad

I Kuba används två valutor parallellt:

  • Peso Cubano (MN, CUP) är den lokala valutan som används av kubaner till exempel för inträde till biografer och teatrar samt på grönsaksmarknader. 1 Peso Convertible, CUC = 24 Pesos Cubanos.
  • Peso Convertible (CUC) är den enda valuta som används av utländska besökare och den används även av kubaner i de flesta affärer. Kuba håller numera fast växelkurs mot dollarn med kursen 1 CUC = 1 USD. Som utlänning förväntas du oftast betala i CUC även på platser där kubaner kan använda MN.

Det finns växlingskontor (CADECA) på flygplatserna och i alla större städer. En särskild straffavgift på tio procent tas ut för att växla USD i kontanter till CUC. Euro omfattas dock inte av denna straffskatt, varför Euro generellt rekommenderas som valuta för växling till CUC i hotellens växlingskontor eller på flygplatsen. Bankerna tar ut en kommission för all växling eller betalning med kreditkort. Observera att CUC inte går att växla utanför Kuba.

Bankomater och växlingskontor accepterar bank- och kreditkort utgivna av icke-amerikanska banker och betalar ut i CUC. Kort utfärdade av American Express och Diners Club fungerar inte i Kuba, då de är amerikanska och faller under det amerikanska embargot (för information om USA:s embargo gentemot Kuba se ambassadens landrapport). Antalet affärer och matställen som accepterar kortbetalning är begränsat och det kan även vara tillfälliga problem att ta ut pengar med kort i bankomater. Enligt rapporter finns svårigheter att ta ut pengar med MasterCard i uttagsautomater. De brukar i vissa fall accepteras  på växlingskontor och på hotell, men för säkerhets skull bör alternativa kort och kontanter tas med.

De flesta restauranger och affärer tar endast emot kontantbetalning. Räkna därför inte med att alltid kunna betala med kort. På flera håll i Havanna finns bankomater, men dessa fungerar dock inte alltid.

Se till att vara försäkrad

Här finns grundläggande information som gäller för alla länder. I vissa länder gäller dessutom ytterligare villkor. Kontakta ansvarig ambassad för mer information.

Läs mer