Läs noga igenom checklistan nedan innan du besöker konsulatet för att lämna in ansökan om provisoriskt pass.
Du kan boka en tid inom tre månader från idag. Ansökan sänds vidare till ambassaden i Abuja med DHL-försändelse och återsänds när det är klart. Normalt tar detta cirka en vecka. Var god kom i god tid till ditt bokade möte, om du blir mer än 30 min försenad kan vi inte garantera att vi kan ta emot dig.
Vänligen notera att alla dokument måste vara i original.
- Se till att barnet har ett svenskt personnummer eller samordningsnummer. Detta behövs för att kunna ansöka om svenskt pass.
- Barnet måste komma till ambassaden tillsammans med minst en förälder/vårdnadshavare.
- Boka tid via epost till konsulatet i Douala
- Fyll i ansökningsblanketten och bifoga två (2) nyligen tagna passfoton på barnet.
Ladda ner blanketten här(opens in a new tab)
- Fyll i och ta med utskriven blankett ”Uppgift för utredning av svenskt medborgarskap” med barnets uppgifter. Observera att Polisens blankett inte kan användas vid ansökan vid ambassad och att blanketten ska vara komplett ifylld vid ankomst till konsulatet.
Ladda ner blanketten här(opens in a new tab)
- Fyll i och ta med utskriven blankett ”Vårdnadshavarintyg”. Intyget måste vara undertecknad av båda vårdnadshavarna samt bevittnat av två vittnen över 18 år. Alternativt bevittnar handläggare vid ambassaden om den undertecknas vid ansökningstillfället.
Ladda ner blanketten här(opens in a new tab)
- .(opens in a new tab)Kontrollera att uppgifterna i den svenska folkbokföringen är korrekta via Skatteverkets hemsida(opens in a new tab)
Pass utfärdas i det namn som finns i den svenska folkbokföringen, mer information gällande folkbokföring finns på Skatteverkets hemsida(opens in a new tab)
- Om barnet också har ett annat medborgarskap än det svenska ska nationellt pass eller intyg om detta uppvisas. Passmyndigheten kan även i vissa fall begära intyg om att barnet inte blivit medborgare i annat land där barnet varit bosatt.
- Vårdnadshavare ska styrka sin identitet med pass/ID-kort eller annan giltig fotolegitimation(opens in a new tab). Om endast en vårdnadshavare följer med barnet vid ansökningstillfället, måste denne visa upp även den andre vårdnadshavarens fotolegitimation. Om en förälder befinner sig i Sverige kan den gå till Polisen och underteckna Vårdnadshavarintyget inför dem för att få sin namnteckning och id-handling bestyrkt. Därefter skannar Polisen och skickar formuläret och den bestyrkta ID-handlingen till honorärkonsulatet eller ambassaden.
- Har barnet endast en vårdnadshavare ska detta styrkas med intyg eller lagakraftvunnet domstolsbeslut.
- Om barnet är fött utomlands eller aldrig har bott i Sverige ska födelsebevis uppvisas såvida vi inte redan har hanterat begäran om samordningsnummer för barnet.
- Ta med barnets nuvarande pass. Om barnet saknar en giltig id-handling måste du som förälder styrka barnets identitet, tag med ytterligare ett nytaget passfoto. Mer information om att intyga identitet här.(opens in a new tab)
- Om du har tappat bort eller blivit besluten på barnets ordinarie pass, behöver du polisanmäla detta till polisen i Kamerun och ta med polisanmälan vid ansökningstillfället. Ett formulär om hur passet har förkommit fylls i vid ansökan. Det borttappade/stulna passet kommer då att spärras av ambassaden.
- Tag med kopia av bokad biljett alternativt information om vilken resväg ni ska ta (transitland ska anges i passet).
- Betalning av avgifter görs innan besöket. Kvitto ska uppvisas vid ansökningstillfället. Information om aktuella avgifter och hur de betalas fås av konsulatet när du bokar tid.
Senast uppdaterad 18 juli 2025, 14.50