• Svenska

Om utlandet Irland

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

Senast uppdaterad 09 sep 2024, 12.34

Aktuella händelser

För närvarande finns inga aktuella händelser att rapportera.

Allmänna säkerhetsläget

Det allmänna säkerhetsläget på Irland är bra men svenska resenärer uppmanas att hålla sig uppdaterade kring händelser på vistelseorten.

I november 2023 skedde upplopp i centrala Dublin. Vid dylika händelser bör man som turist hålla sig informerad och följa de lokala myndigheternas säkerhetsanvisningar.

Terrorism

Sedan en längre tid finns hot om terrorattentat i Europa. Hotnivåerna kan variera över tid i olika länder och förändringar kan komma snabbt. Enligt SÄPO har terrororganisationen ISIL sedan sommaren 2014 uppmanat till attentat i Europa. Både underrättelser samt genomförda attentat pekar i riktningen att ISIL:s avsikt att genomföra attentat i Europa har ökat.

Koranbränningarna i Sverige har lett till starka reaktioner i utlandet och ambassaden uppmanar svenska resenärer i landet att vara uppmärksamma, pålästa och medvetna om de hot och risker som finns i landet.

Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda och avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som t.ex. offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

Det är många år sedan förhållandena i Nord-Irland (som är en del av Storbritannien) gav upphov till terroraktioner i Irland. Emellanåt förekommer dock uppgifter om potentiella situationer som avstyrts av säkerhetsansvariga.

Naturförhållanden och katastrofer

Klimatet är något mildare och mera fuktigt än i Sverige. Ihållande regn eller kraftiga skyfall kan orsaka svåra lokala översvämningar. Snöfall förekommer i begränsad omfattning, men orsakar då ofta komplikationer för bil-, tåg- och flygtrafik.

The Office of Emergency Planning (OEP) på irländska försvarsdepartementet har en webbplats med information om krisberedskap.

In- och utresebestämmelser

Svenska ambassaden och Utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med landets egna myndigheter eller Irlands ambassad Stockholm. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

Irland är EU-medlem, men är inte med i Schengen-samarbetet. Du måste därför ha med ditt pass eller nationella ID-kort, som ska vara giltigt under hela din vistelse i landet.

Information om att resa till Irland från Irlands utrikesdepartement

Det finns inga krav på testning eller karantän efter ankomst för resenärer till Irland.

Hälso- och sjukvård

Tänk på att alltid ta med det europeiska försäkringskortet när du reser. EU-kortet gäller för både akut och vanlig sjukvård och ambulanstransport på plats men inte för mer omfattande sjukvård eller sjuktransport till Sverige. Kortet kan beställas från Försäkringskassan.

Beställning av europeiskt sjukförsäkringskort från Försäkringskassan.

Annan reseförsäkring eller hemförsäkring med reseskydd rekommenderas. Säkerställ innan resan påbörjas att du och ditt ressällskap har en gällande reseförsäkring eller hemförsäkring med reseskydd. Kostnader för till exempel sjuktransport till Sverige täcks nämligen inte av försäkringskortet och kan för en oförsäkrad person bli mycket höga.

Internationella aktörer inom reseförsäkringar som din privata reseförsäkring kan samarbeta med; SOS-International, Falck Global Assistance,  Euro-Center Assistance och Gouda-assistance.

Lokala restriktioner i samband med Covid-19

Du kan läsa om vilka folkhälsoåtgärder med anledning av Covid som fortfarande gäller i Irland just nu här:

COVID-19 restrictions in Ireland (citizensinformation.ie)

Lokala lagar och sedvänjor

Rökning är förbjuden på arbetsplatser. Dit räknas pubar och restauranger. Innehav av även små mängder av narkotika kan medföra långa fängelsestraff.

Kriminalitet och personlig säkerhet

De flesta resenärer råkar inte ut för svårigheter, men kriminalitet förekommer. Du bör vara särskilt vaksam i stora folksamlingar. Väsk- och fickstölder förekommer, ibland också rån. Förvara alltid pass, pengar och värdesaker på ett säkert sätt. Om du har bil, bör den parkeras på säker plats och värdeföremål bör inte lämnas kvar i bilen.

Om olyckan skulle vara framme, anmäl det inträffade till närmsta polisstation (Garda). Försäkringsbolag och myndigheter kan nämligen senare komma att behöva en polisanmälan för att hjälpa dig på bästa sätt.

"The Irish Tourist Assistance Service (ITAS)" kan också hjälpa turister som blivit offer för brott med en rad av de praktiska problem som uppstår. ITAS service är kostnadsfri. Telefonnumret till ITAS är under vardagar +353 (0)1-6610562 och under veckoslut och helgdagar +353 (0)1 6668109.

Trafiksäkerhet

Irland har vänstertrafik. Vägnätet är på sina håll bristfälligt och olycksfrekvensen är tämligen hög. Om du är ovan att köra på vänster sida av vägen bör du vara särskilt försiktig i korsningar och rondeller. Även som fotgängare bör du vara uppmärksam på vänstertrafiken innan du korsar en gata.

Det är lag på att använda bilbälte, även i baksätet. Det är förbjudet att använda mobiltelefon när man kör. Lagstiftningen mot bilkörning under alkoholpåverkan är strikt, och straffen kan bli höga för dem som överskrider tillåtna, ganska låga nivåer.

UD:s svensklista

På UDs "Svensklista" kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse. Uppgifterna används av UD/ambassaden för att snabbt kunna kontakta dig om en krissituation skulle uppstå i landet.

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att lyssna på lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands
Senast uppdaterad 24 jul 2024

Vad gäller i landet du ska resa till? Här på Sweden Abroad och via appen UD Resklar kan du hålla dig uppdaterad om vad som gäller för just ditt resmål. Ambassaderna ger landspecifik reseinformation och aktuell information om det händer något i landet som kan påverka dig som resenär. Läs på innan du åker och håll dig uppdaterad under resan.

Läs mer