Meny
  • Svenska

Om utlandet Irland

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

29 jul 2020

Uppdaterade beslut om UD:s avrådan

UD har den 29 juli fattat nya beslut rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här
Senast uppdaterad 31 jul 2020, 13.03

Aktuella händelser

UD förlänger sin avrådan från icke nödvändiga resor från Sverige till bl.a. Irland till och med den 12 augusti 2020. Läs mer härVad innebär en avrådan?

Frågor från allmänheten om den praktiska tillämpningen besvaras av polisen. Besök polisens hemsida eller ring 114 14 (från utlandet +46 77 114 14 00).

Ny EU-sajt med reseregler land för land inom EU/Schengenområdet Re-open EU.  

 

Information med anledning av det nya coronaviruset

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittskydd.

Aktuell information om coronaviruset och smittspridning finns på

Folkhälsomyndighetens webplats 
Krisinformation.se 
Regeringens arbete med anledning av nya coronaviruset 

UD:s reseinformation med anledning av nya coronaviruset 

 

Irland kräver två veckors självisolering när man anländer till landet och att man fyller i ett forumlär "COVID-19 Passenger Locator Form" (se nedan). 

På grund av den rådande situation har flygbolagen kraftigt dragit ner på antalet avgångar och en återgång till mer normal trafik kan inte förväntas förrän omvärldsläget åter stabiliseras. Har ditt flyg ställts in kontakta ditt flygbolag för att försöka boka in dig på ett nytt flyg. Vi rekommenderar dig även att titta på flyg till Sverige via andra städer i Europa, t.ex. Amsterdam, Frankfurt. Följ reseinformation i resp. land på Sweden Abroad startsida (och sök upp landet i fråga längst ned på sidan).

Direktlänk till Sweden Aboad ambassaden Haags reseinformation 
Direktlänk till Sweden Aboad ambassaden Berlins reseinformation 
Dublins flygplats, Dublins flygplats COVID-19-info.

Irländska myndigheter har sedan 27 mars uppmanat alla (utom de med särskilt tillstånd) att inte göra längre förflyttninger eller resor för att undvika spridning av coronaviruset. På grund av detta tar konsulatet i Dublin endast emot vid bokad tid. För tidsbokning och övriga frågor vänligen skicka epost till dublin.swecons@reddycharlton.ie eller ring +353 1 265 0888 (måndag – fredag kl. 09.00 – 11.00).

Information om coronaviruset i Irland finns på Irlands hälsodepartementets hemsida, Department of Health. Department of Health, Department of Health, COVID-19 (Coronavirus), Department of Health Latest updates , Deparment of Health Travel Advice.
Information från Irlands UD (DFA): Irlands UM (DFA) COVID-19 Travel Advice
Information från The Health Service Executive (HSE) ansvarig för vård och hälsa: HSE's National and International travel advice, HSE's självisoleringCOVID-19 Passenger Locator Form. (Länkar på engelska.)
.
Transitpassagerare behöver fylla i del av COVID-19 Passenger Locator Form (samma länk som ovan). Dublin Airport/COVID-19 Update - passagerare på flygplatsen rekommenderas starkt att bära ansiktsmask.
.
Irlands regering har upprättat en telefonlinje för "COVID-19-related travel queries":  +353 1 613 1733

 

Irländska regeringen avråder från icke nödvändiga resor till alla länder - för allmänna irländska reserekommendation läs mer här  (på engelska).

Information från WHO (på engelska).

 

Här kan du ladda ner nya UD Resklar (och tillåt push-notiser) via länkarna nedan. Om du redan har den gamla UD Resklar-appen nedladdad behöver du bara uppdatera den. Information om appen.

Appstore eller  Google Play

 

Ambassaden uppmanar svenska resenärer att följa händelseutvecklingen i media och lokala myndigheters anvisningar samt att anmäla sig till svensklistan. När du inte längre befinner dig i Irland, avanmäl dig här.

Allmänna säkerhetsläget

Irland är allmänt sett ett tryggt resmål. Det allmänna säkerhetsläget på Irland är bra men svenska resenärer uppmanas att hålla sig uppdaterade kring händelser på vistelseorten.

Terrorism

Sedan en längre tid finns hot om terrorattentat i Europa. Hotnivåerna kan variera över tid i olika länder och förändringar kan komma snabbt. Enligt SÄPO har terrororganisationen ISIL sedan sommaren 2014 uppmanat till attentat i Europa. Både underrättelser samt genomförda attentat pekar i riktningen att ISIL:s avsikt att genomföra attentat i Europa har ökat.

Ambassaden uppmanar svenska resenärer i landet att vara uppmärksamma, pålästa och medvetna om de hot och risker som finns i landet. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda och avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som t.ex. offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

Det är många år sedan förhållandena i Nord-Irland (som är en del av Storbritannien) gav upphov till terroraktioner i Irland. Emellanåt förekommer dock uppgifter om potentiella situationer som avstyrts av säkerhetsansvariga.

Terrorism och turism på regeringen.se

Anmäl gärna din utlandsvistelse så att UD/ambassaden kan kontakta dig i händelse av kris. Informationen används som en del av krishanteringen ifall en konsulär krissituation skulle inträffa i landet du befinner dig i. Anmälan är frivillig och fylls i elektroniskt på swedenabroad.

Naturförhållanden och katastrofer

Klimatet är något mildare och mera fuktigt än i Sverige. Ihållande regn eller kraftiga skyfall kan orsaka svåra lokala översvämningar. Snöfall förekommer i begränsad omfattning, men orsakar då ofta komplikationer för bil-, tåg- och flygtrafik.

The Office of Emergency Planning (OEP) på irländska försvarsdepartementet har en webbplats med information om krisberedskap.

In- och utresebestämmelser

Svenska ambassaden och Utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med landets egna myndigheter eller närmaste ambassad. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

Irland är EU-medlem, men är inte med i Schengen-samarbetet. Du måste därför ha med ditt pass eller nationella ID-kort, som ska vara giltigt under hela din vistelse i landet.

Hälso- och sjukvård

Tänk på att alltid ta med det europeiska försäkringskortet när du reser. EU-kortet gäller för både akut och vanlig sjukvård och ambulanstransport på plats men inte för mer omfattande sjukvård eller sjuktransport till Sverige. Kortet kan beställas från Försäkringskassan.

Beställning av europeiskt sjukförsäkringskort

Annan reseförsäkring eller hemförsäkring med reseskydd rekommenderas. Kostnader för till exempel sjuktransport till Sverige täcks nämligen inte av försäkringskortet och kan för en oförsäkrad person bli mycket höga.

Internationella aktörer inom resefärsäkringar som din privata reseförsäkring kan samarbeta med;

SOS-International, Falck Global Assistance,  Euro-Center Assistance och Gouda-assistance

Lokala lagar och sedvänjor

Rökning är förbjuden på arbetsplatser. Dit räknas pubar och restauranger. Innehav av även små mängder av narkotika kan medföra långa fängelsestraff.

Kriminalitet och personlig säkerhet

De flesta resenärer råkar inte ut för svårigheter, men kriminalitet förekommer. Du bör vara särskilt vaksam i stora folksamlingar. Väsk- och fickstölder förekommer, ibland också rån. Förvara alltid pass, pengar och värdesaker på ett säkert sätt. Om du har bil, bör den parkeras på säker plats och värdeföremål bör inte lämnas kvar i bilen.

Om olyckan skulle vara framme, anmäl det inträffade till närmsta polisstation (Garda). Försäkringsbolag och myndigheter kan nämligen senare komma att behöva en polisanmälan för att hjälpa dig på bästa sätt.

"The Irish Tourist Assistance Service (ITAS)" kan också hjälpa turister som blivit offer för brott med en rad av de praktiska problem som uppstår. ITAS service är kostnadsfri. Telefonnumret till ITAS är under vardagar +353 (0)1-6610562 och under veckoslut och helgdagar +353 (0)1 6668109.

Trafiksäkerhet

Irland har vänstertrafik. Vägnätet är på sina håll bristfälligt och olycksfrekvensen är tämligen hög. Om du är ovan att köra på vänster sida av vägen bör du vara särskilt försiktig i korsningar och rondeller. Även som fotgängare bör du vara uppmärksam på vänstertrafiken innan du korsar en gata.

Det är lag på att använda bilbälte, även i baksätet. Det är förbjudet att använda mobiltelefon när man kör. Lagstiftningen mot bilkörning under alkoholpåverkan är strikt, och straffen kan bli höga för dem som överskrider tillåtna, ganska låga nivåer.