• Svenska

Om utlandet Etiopien

Avrådan

Etiopien – avrådan

Med anledning av förändringar i säkerhetsläget har Utrikesdepartementet den 30 oktober beslutat om att ändra avrådan för Etiopien. Följande avrådan gäller:

Utrikesdepartementet avråder fortsatt från icke nödvändiga resor till Etiopien med undantag huvudstaden Addis Abeba (som inte omfattas av avrådan).

Utrikesdepartementet avråder fortsatt från alla resor till regionerna: Amhara, Gambela, Benishangul-Gumuz och Somali (undantaget staden Jigjiga som fortsatt omfattas av avrådan från icke nödvändiga resor).

Utrikesdepartementet utökar sin avrådan till att omfatta alla resor till regionen Oromia, med undantag för staden Bishoftu och resor med flyg till staden Jimma – för vilka Utrikesdepartementet avråder från icke nödvändiga resor.

Utrikesdepartementet avråder fortsatt från alla resor till regionerna Tigray och Afar, men nu med undantag för resor med flyg till städerna Mekelle och Semera – för vilka Utrikesdepartementet nu avråder från icke nödvändiga resor.

Utrikesdepartementet avråder fortsatt från alla resor till Konsozonen och de fyra omkringliggande Special Woredas (Alle, Derashe, Amaro samt Burji) i regionen Southern Ethiopia men utökar avrådan till att även omfatta alla resor till Gedozonen.

Utrikesdepartementet avråder fortsatt från alla resor inom 50 km från Etiopiens gräns till Kenya och Sydsudan.

Avrådan gäller tills vidare.

Aktuella händelser

Försämrad säkerhetssituation i Amhara-regionen

Det är för närvarande oroligt i stora delar av Amhara-regionen och stridigheter förekommer mellan Fano och ENDF på flera håll i regionen. Sedan 4 augusti råder undantagstillstånd i Amhara-regionen. Svenskar som befinner sig i Amhara-regionen uppmanas att anmäla sig till svensklistan, se nedan. I övrigt är råden följande:

- Svenskar i Amhararegionen uppmanas till ta sig till en säker plats och att stanna i säkerhet så länge säkerhetsläget inte medger förflyttning.

- Flygtrafiken i Amhara är för närvarande begränsad, och det kan därför vara betydligt svårare för de som planerar att lämna regionen att hitta transportalternativ.

- Om du befinner dig i Amhara kan det vara bra att omgående se över dina hemresemöjligheter. Se över vilka transportalternativ som är tillgängliga och bedöm om en resa kan ske på ett säkert sätt. Du måste göra en egen bedömning utifrån platsen du befinner dig på och dina personliga förutsättningar. Säkerställ att du har giltiga resehandlingar.

- Följ händelseutveckling via media samt ambassaden reseinformation

- Ta dig till en säker plats och stanna där. 

- Se till att ladda din mobiltelefon.

Det är oroligt även på flera håll särskilt i Oromia, Benishangul-Gumuz och Gambella. Stridigheter mellan olika lokala väpnande grupperingar och regeringsstyrkor liksom attacker mot civila och myndighetsbyggnader äger rum. Spänningar i Tigray har sedan avtalet om permanent eldupphör avtagit även om situationen är oförutsägbar inte minst i gränsområdena och omtvistade områden.

UD och ambassadens möjligheter att hjälpa svenskar på plats utanför huvudstaden Addis Abeba är mycket begränsade.

Uppmaning till svenska medborgare

Resenärer som använder flygplatsen i Addis Abeba för transit till orter utanför Etiopien rekommenderas att hålla sig uppdaterade kring händelseutvecklingen. 

De som befinner sig i Etiopien bör iaktta stor försiktighet, undvika folksamlingar, följa händelseutvecklingen via lokala medier, följa uppmaningar från lokala myndigheter, ta del av ambassadens reseinformation via appen UD Resklar eller Sweden Abroad samt anmäla sig till svensklistan. De svenskar som lämnat Etiopien uppmanas att avregistrera sig från svensklistan.

Covid-19

För mer information se Ethiopian airlines hemsida

Senast uppdaterad 02 okt 2023, 11.03
Ambassadens reseinformation

Vanliga konsulära frågor

Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I appen UD Resklar finns råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Om UD Resklar på regeringen.se
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Anmäl dig till svensklistan