• Svenska

Om utlandet Estland

Rösta i EU-valet 2024

Den 9 juni 2024 är det val till Europaparlamentet. Du som har rösträtt i valen 2024 kan förtidsrösta på ambassaden i Tallinn eller brevrösta.

Brevröstning och röstlängd

Om du är folkbokförd utomlands och står med i röstlängden har Valmyndigheten skickat brevröstningsmaterial och röstkort till din folkbokföringsadress i utlandet. Du står med i röstlängden om det var mindre än 10 år sedan du utvandrade eller om du röstade i det senaste valet. Du kan brevrösta eller förtidsrösta även om du inte står med i röstlängden.

Du kan brevrösta från och med den 25 april. Om du inte har fått brevröstningsmaterial med posten kan du hämta material på ambassaden i Tallinn, på honorärkonsulatet i Tartu eller på honorärkonsulatet i Narva. Kontaktuppgifter och adresser till honorärkonsulaten hittar du längst ned på den här sidan. Om du inte har möjlighet att själv hämta material kan ambassaden skicka det till dig.

Om du är med i röstlängden måste din brevröst ha kommit fram i tid för rösträkningen. Om du har fallit ur röstlängden måste brevrösten komma fram senast dagen innan valdagen, alltså den 8 juni, för att räknas i valet.

Förtidsröstning

Det kommer även finnas möjlighet att förtidsrösta på ambassaden på Pikk 28 i Tallinn. Ambassaden är öppen för förtidsröstning mellan den 16 och 28 maj, på följande tider:

* Tor 16/5, kl. 17–20
* Sön 19/5, kl 10–13
* Tor 23/5, kl. 9–12
* Tis 28/5, kl. 9–12

Mer information

För mer information om att rösta från utlandet se följande länkar:

Rösta från utlandet | Valmyndigheten

Beställ material för brevröstning | Valmyndigheten

Rösträtt och röstlängd | Valmyndigheten

Har du frågor om val och rösträtt kontakta Valmyndigheten,
Valmyndigheten

Har du frågor om anmälan till röstlängden eller uppgifter i folkbokföringsregistret kontakta Skatteverket, tel: +46 8 564 851 60 eller besök deras hemsida för mer information: Skatteverket