• Svenska

Om utlandet Estland

Pass i Estland

Efter 1 januari 2014 är det inte längre möjligt att ansöka om ordinarie pass eller nationellt id-kort vid de svenska ambassaderna i Oslo, Köpenhamn, Helsingfors, Reykjavik, Tallinn, Riga och Vilnius.

Svenska medborgare uppmanas istället att söka nytt pass direkt på någon av  polisens passexpeditioner i Sverige i samband med Sverigebesök. Du kan vända dig till vilken passmyndighet som helst. Avgiften är 350 kr för vanligt pass och 400 kr för nationellt ID-kort. Det går också bra att ansöka om pass hos en annan svensk utlandsmyndighet som har kvar möjligheten att utfärda pass. 

Det går fortfarande att hämta ut sitt nya pass vid ambassaderna i Norden och Baltikum. Expeditionsavgiften för detta är 200 SEK i lokal valuta (EUR). 

Ambassaderna fortsätter också att utfärda provisoriska pass för en resa. Priset för provisoriskt pass är 1800 SEK i lokal valuta (EUR). 

Inom Schengen gäller den fria rörligheten men man måste kunna visa sitt pass eller ett nationellt id-kort. Dock kan vissa transportbolag ha egna bestämmelser om vilka identitetshandlingar de godkänner. Det är därför bra att kontrollera med transportbolaget i förväg om de kräver pass.

Polisen

YouTube: Så här ansöker du om pass