• Svenska

Om utlandet Estland

Pass och nationellt id-kort i Estland

Sedan 2014 är det inte längre möjligt att ansöka om ordinarie pass eller nationellt id-kort vid ambassaden i Tallinn. Svenska medborgare uppmanas istället att söka nytt pass eller id-kort direkt på någon av polisens passexpeditioner i Sverige i samband med Sverigebesök. Det går också bra att ansöka om pass eller id-kort vid en annan svensk utlandsmyndighet som har kvar möjligheten att utfärda dessa handlingar.

OBS – Vi rekommenderar att du så tidigt som möjligt bokar tid på passexpeditionen där du vill ansöka om nytt pass eller id-kort, eftersom det under vissa perioder kan vara svårt att få tid med kort varsel.

Pass och nationellt id-kort | Polismyndigheten (polisen.se)

Det går fortfarande att hämta ut nytt pass eller id-kort vid ambassaden, meddela i så fall passexpeditionen där du ansöker att du vill hämta ut handlingen på ambassaden i Tallinn. Expeditionsavgiften för detta är 200 SEK i lokal valuta (EUR) per handling och betalas vid utlämningstillfället.

Utlämning av pass och id-kort sker på tisdagar och torsdagar mellan kl. 9.00 och 11.00. Det är viktigt att boka tid för uthämtning av pass och id-kort. Mejla ambassaden.tallinn@gov.se eller ring vår växel på +372 640 5600 för att boka tid.

OBS – Nytt pass eller id-kort kan i regel inte lämnas ut om det redan finns en giltig handling av samma typ.  Om du fortfarande har en giltig handling av samma typ som den du ska hämta på ambassaden måste du därför ta med den för makulering, annars kan ambassaden inte lämna ut det nya passet/id-kortet.

Provisoriskt pass

Ambassaden kan utfärda provisoriskt pass för enkel resa till Sverige. Priset för provisoriskt pass är 1800 SEK i lokal valuta (EUR). Vi rekommenderar att du bokar tid om du vill ansöka om provisoriskt pass. Mejla ambassaden.tallinn@gov.se eller ring vår växel på +372 640 5600 för att boka tid.

Du behöver ta med två passfoton (4,5x3,5 cm) vid ansökningstillfället. Fotona ska vara högst sex månader gamla.

Om du har blivit av med ditt pass eller ditt nationella ID-kort hittar du viktig information här: Borttappat pass eller nationellt id-kort | Polismyndigheten (polisen.se)

Resehandlingar

Inom Schengen gäller den fria rörligheten men man måste kunna visa upp ett pass eller ett nationellt id-kort. Dock kan vissa transportbolag ha egna bestämmelser om vilka identitetshandlingar de godkänner. Det är därför bra att kontrollera med transportbolaget i förväg om de kräver pass.

Svenskt körkort, Skatteverkets id-kort eller nationellt estniskt id-kort för utländska medborgare är ej giltiga resehandlingar i Estland.