• Svenska

Om utlandet Danmark

Provisoriska pass

Om du har förlorat ditt vanliga pass och med mycket kort varsel måste resa kan du ansöka om ett provisoriskt pass. Vid resor inom Norden krävs inte pass för svenska medborgare. Ambassaden utfärdar därför inga provisoriska pass för resor mellan de nordiska länderna.

Provisoriska pass finns i två olika typer: ett rosa provisoriskt pass i passbok-form och ett provisoriskt pass i A4-pappersformat.

Det rosa provisoriska passet i passbok-form kan ställas ut av polisen i Sverige (till exempel Arlanda eller polisens passexpedition) om du önskar resa på semester eller av annan anledning måste resa omgående men inte innehar ett giltigt pass. Innan du reser bör du kontrollera att landet du åker till godtar ett svenskt provisoriskt pass. Uppgifterna får du lättast genom att kontakta respektive ambassad eller resebyrå.

Ett provisoriskt pass i A4-pappersformat kan ställas ut av utlandsmyndigheter och är ett nödpass främst för att svenskar utomlands ska kunna ta sig till Sverige eller till den boendeort där de kan ansöka om ett ordinarie svenskt pass. Ett provisoriskt pass i A4-pappersformat är inte till för att resa på till exempel semester.

De provisoriska pass som utfärdas av ambassaden i Köpenhamn är inte biometriska och inte heller maskinläsbara. Om detta krävs av landet du ska resa till måste ansökan göras hos passpolisen i Sverige.

Vid resor inom Norden krävs inte pass för svenska medborgare. Ambassaden utfärdar därför inga provisoriska pass för resor mellan de nordiska länderna. Du kan istället resa med ett giltigt id-kort, körkort eller annan giltig legitimation. 

Följande krävs för att kunna ansöka om provisoriskt pass på ambassaden:

  • Ifylld passblankett. Blanketten finns på ambassaden/honorärkonsulatet.
  • Polisrapport om passet är stulet/förkommet.
  • Giltig fotolegitimation för identifiering.
  • Svenskt personbevis, om du är folkbokförd i Sverige. Personbeviset får inte vara äldre än en månad. Kontakta Skatteverket, tel +46 8 564 851 60.
  • Danskt bopælsattest, om du är folkbokförd i Danmark. Dokumentet får inte vara äldre än en månad. Kontakta Borgerservice.
  • Biljett/resebokning.
  • Två (2) nytagna fotografier.
  • För personer under 18 år krävs vårdnadshavares medgivande.

Avgiften för passet, 1 260 DKK, betalas med bankkort eller kontant när ansökan lämnas in.

När ambassaden utfärdar ett provisoriskt pass, ska personens ordinarie pass som huvudregel återkallas (spärras).

Senast uppdaterad 07 jul 2022, 10.33