• Svenska

Om utlandet Danmark

Om provisoriska pass, ordinarie pass och nationella ID-kortAnsökan om provisoriska pass, ordinarie pass och nationella ID-kort

Sedan den 1 januari 2014 är det inte längre möjligt att ansöka om pass eller nationellt ID-kort vid Sveriges ambassad i Köpenhamn. Ansökan om pass och nationellt ID-kort görs vid ett personligt besök på någon av polisens passexpeditioner i Sverige.

Ordinarie pass och nationella ID-kort

Är du svensk medborgare och bosatt utomlands kan du ansöka om pass eller nationellt ID-kort i Sverige eller på vissa svenska ambassader i utlandet (ej på ambassaderna i Norden och Baltikum). Kontakta den svenska polismyndigheten i förväg för att boka tid och få besked om vilka handlingar du ska ta med dig.

Kontaktinformation till samtliga polismyndigheter finns på denna sida. Du kan även kontakta polisen på telefonnummer +46 77 114 14 00.

Färdiga pass och nationella ID-kort kan hämtas på ambassaden i Köpenhamn eller konsulaten runt om i Danmark, mot en avgift på 140 DKK. Vid uthämtning på konsulat ska även avgift för rekommenderad försändelse betalas (145DKK, så det kostar totalt 285DKK att hämta passet på ett konsulat). Passet ska hämtas ut av dig personligen. Fullmakt gäller ej. Ta med giltig ID-handling samt ditt giltiga pass om sådant finns för makulering i samband med att det nya passet hämtas.

Önskar du att ambassaden ska skicka ditt pass vidare till ett svenskt konsulat i Danmark meddelar du ambassaden detta per e-mail, när du fått besked via e-mail/sms om att ditt pass anlänt till ambassaden i Köpenhamn. Vi har tyvärr inte möjlighet att bevaka pass och ID-kort som är under produktion och ännu inte har kommit till ambassaden.

På ambassaden kan man betala med bankkort eller danska kontanter. Det är inte möjligt att betala med mobila betalningslösningar.

Provisoriska pass

Ambassaden kan i undantagsfall utfärda så kallade provisoriska pass för resa till landet där den sökande är bosatt. Vid resor inom Norden krävs inte pass för svenska medborgare. Ambassaden utfärdar därför inga provisoriska pass för resor mellan de nordiska länderna.

De provisoriska pass som utfärdas av ambassaden är inte biometriska och inte heller maskinläsbara. Om detta krävs av landet du ska resa till, måste ansökan göras hos passpolisen i Sverige. 

Mer information om provisoriska pass finns på denna sida.

Senast uppdaterad 14 okt 2021, 10.19