• Svenska

Om utlandet Danmark

Om provisoriska pass, ordinarie pass och nationella ID-kort

Sedan den 1 januari 2014 är det inte längre möjligt att ansöka om pass, provisoriskt pass eller nationellt ID-kort vid Sveriges ambassad i Köpenhamn. Ansökan om pass, provisoriskt pass och nationellt ID-kort görs vid ett personligt besök på någon av polisens passexpeditioner i Sverige.

Ordinarie pass och nationella ID-kort

Är du svensk medborgare och bosatt utomlands kan du ansöka om pass eller nationellt ID-kort i Sverige eller på vissa svenska ambassader i utlandet (ej på ambassaderna i Norden och Baltikum). Kontakta den svenska polismyndigheten i förväg för att boka tid och få besked om vilka handlingar du ska ta med dig.

Kontaktinformation till samtliga polismyndigheter finns på denna sida. Du kan även kontakta polisen på telefonnummer +46 77 114 14 00.

Färdiga pass och nationella ID-kort kan hämtas på ambassaden i Köpenhamn eller konsulaten runt om i Danmark, mot en avgift på 135 DKK. Vid uthämtning på konsulat ska även avgift för rekommenderad försändelse betalas (103 DKK, så det kostar totalt 238 DKK att hämta passet på ett konsulat). Passet ska hämtas ut av dig personligen. Fullmakt gäller ej.

Ta med giltig ID-handling samt ditt giltiga pass om sådant finns för makulering i samband med att det nya passet hämtas. Vi har öppet alla vardagar kl. 10 - 12. Tidsbokning krävs ej. För avvikande öppettider se: Kontakt/Öppettider - Sweden Abroad

Om du ska hämta ditt pass på ett konsulat, observera att några av dem har ändrade öppettider och semesterstängt under någon period under sommaren. Du hittar information om konsulaten längst ner på hemsidan.

Efter att du ansökt om ett nytt pass/ID-kort får du ett mail/sms när passet har anlänt till ambassaden. Vill du hämta ut ditt pass/ID-kkort på ett av konsulaten i Danmark, Grönland eller Färöarna går det bra mot gängse portokostnad (REK-post) och utlämningsavgift. Sänd i så fall ett mail till ambassaden.kopenhamn@gov.se

Vi har tyvärr inte möjlighet att bevaka pass och ID-kort som är under produktion och ännu inte har kommit till ambassaden.

På ambassaden kan man betala med bankkort. Det är inte möjligt att betala med mobila betalningslösningar.

Provisoriska pass

Ansökan om så kallade provisoriska pass görs hos polisen i Sverige. Ambassaden utfärdar inte provisoriska pass, annat än i särskilt trängande undantagsfall. Vid resor inom Norden krävs inte pass för svenska medborgare. Ambassaden utfärdar därför inga provisoriska pass för resor mellan de nordiska länderna.

De provisoriska pass som utfärdas av ambassaden, i särskilt trängande undantagsfall, är inte biometriska och inte heller maskinläsbara. Om detta krävs av landet du ska resa till, måste ansökan göras hos passpolisen i Sverige. 

Mer information om provisoriska pass finns på denna sida.

Senast uppdaterad 07 jul 2022, 10.32