• Svenska

Om utlandet Brunei

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

Senast uppdaterad 01 apr 2024, 15.59

Aktuella händelser

Situationen i Brunei

Det är obligatoriskt att fylla i ett 'E-arrival card' vid ankomst. Detta kan göras online, se mer indormation på Bruneis myndigheters hemsida.

Råd till svenska resenärer

Var påläst och följ lokala myndigheters anvisningar och restriktioner i landet.

Resenärer bör alltid vara försäkrade, resa med marginaler och vara beredda på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader. Ladda gärna ner appen UD Resklar där reseinformation är lättåtkomlig när du är ute och reser och anmäl er gärna till Svensklistan.

Information och kontakter i Sverige

För akuta konsulära nödsituationer kontakta UD:s konsulära jour på: +46 8 405 50 05. 


Allmänna säkerhetsläget

Säkerhetsläget bedöms som stabilt och Brunei är generellt sett ett tryggt resmål. Ambassaden rekommenderar dock svenskar i Brunei att hålla sig väl underrättade om utvecklingen i landet och regionen.

Resa i landet

Det är nödvändigt att ha en bra reseförsäkring innan man reser till Brunei liksom till alla andra länder. Om du har tecknat en reseförsäkring eller har en vanlig hemförsäkring och råkar ut för olycka, stöld eller annat som kan tänkas täckas av försäkringen ska du så fort som möjligt ta direktkontakt med SOS-International, Euro-Alarm eller Europ Assistance.

Vid sjukhusvård kan sjukhuset behöva en garanti från ditt försäkringsbolag om att vården täcks av försäkringen.

För mer information om Brunei och turistutbudet i Brunei vänligen se,  Brunei Tourism

Trafiksäkerhet

Brunei är tillgängligt via flyg, båt- och landtransporter. Bruneis internationella flygplats är den vanligaste ankomstplatsen till landet.

Taxi är oftast endast tillgängligt via hotellet eller på flygplatsen. Vägnät är relativt välutvecklat och den vikigaste hamnen ligger i Muara.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Den personliga säkerheten får anses vara god och med normala försiktighetsåtgärder bör man som utlänning kunna leva tryggt.

Lokala lagar och sedvänjor

Brunei är ett muslimskt land. Allmän försäljning och konsumtion av alkohol är ej tillåten. Som turist kan alkohol i begränsad mängd införas i landet. Vid inresa skall detta registreras och uppvisas för tullpersonal. Alkoholen skall uteslutande förtäras på hotellrummet.

Narkotikahandel och olaglig införsel av kontrollerade ämnen till Brunei är mycket allvarliga brott, vilka kan ge dödsstraff.

Sedan 2014 har Brunei introducerat ny strikt Sharialagstiftning, parallellt med det ordinarie rättssystemet. Dess senaste fas introducerades i april 2019 och innehåller extremt stränga straff, inklusive amputering och dödsstraff genom stening, för vissa brott, inklusive dödsstraff genom stening för samkönat sex samt utomäktenskapligt sex. Homosexualitet (sex mellan män) är redan sedan länge olagligt, belagt med böter och fängelse i upp till tio år.

In- och utresebestämmelser

Svenska ambassaden och utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav.Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med landets egna myndigheter eller närmaste ambassad. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

Det är obligatoriskt att fylla i ett 'E-arrival card' vid ankomst. Detta kan göras online, se mer indormation på Bruneis myndigheters hemsida.

För inresa i Brunei krävs ett pass med en giltighetstid på minst 6 månader. Svenska medborgare på besök i Brunei behöver inget turist-/affärsvisum för vistelse kortare än 30 dagar.

Vid incheckning för att flyga till Brunei kan det krävas att man kan visa upp en returbiljett eller biljett för fortsatt resa. Om du planerar att lämna med färja kan du ändå vara tvungen att köpa en flygbiljett ut från Brunei innan du kommer dit.

Vid utresa med flyg tas en flygskatt ut vid incheckningen på flygplatsen. För resa till Kota Kinabalu och Kuching debiteras B$5.00 per person och till övriga destinationer debiteras B$12.00. Oftast är detta inkluderat i biljettpriset.

Naturförhållanden och katastrofer

Brunei har ett ekvatorialtropiskt klimat med höga temperaturer, hög luftfuktighet och mycket regn året om. Årsnederbörden (ca 2500 mm vid kusten och 7500 mm i inlandet) är relativt jämnt fördelad året om, dock med viss koncentration till oktober-januari.

Terrorism

Någon information att Brunei är hotat av terrorism föreligger inte.

Ambassaden uppmanar dock svenska resenärer i landet att vara uppmärksamma, pålästa och medvetna om de hot och risker som kan finnas i landet. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda och avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som t.ex. offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

Läs mer på UD:s sida om terrorism och turism

Hälso- och sjukvård

Standard för livsmedel är god och det går bra att äta ute, men välj att dricka kokt eller buteljerat vatten.

Det största sjukhuset i Brunei är Raja Isteri Pengiran Anak Saleha Hospital (RIPAS) i landets huvudstad Bandar Seri Begawan. Där finns också de privata sjukhusen Gleneagles JPMC Sdn Bhd och Jerudong Park Medical Centre.Hepatit A och hepatit B förekommer i Brunei och WHO rekommenderar vaccination vid resor i regionen. Kontakta en vaccinationscentral i god tid före avresa från Sverige för aktuell information. Malaria finns i delar av Malaysia och Indonesien, varför malariaprofylax ibland bör intas inför resor i regionen.

Besökare och bosatta i Brunei bör känna till att utbrott av denguefeber förekommer i regionen. Denguefeber är en virusinfektion som överförs av myggor. Om du får influensaliknande symtom som ihållande, hög feber och värk i kroppen bör du uppsöka läkare för att kontrollera om du har smittats av denguefeber eller ej.

Vad kan du göra för att undvika dengue?
Genom att skydda sig mot myggstick kan man minska risken för dengue, liksom för andra insektsöverförda sjukdomar. Aedesmyggorna är till skillnad från många andra myggarter även aktiva på dagtid. Man bör, särskilt på kvällarna när myggorna främst biter, bära långärmade tröjor och långbyxor. Man bör också smörja in huden med myggmedel. Medel innehållande DEET är särskilt verksamt. Du kan läsa mer om denguefeber och om hur du kan skydda dig mot den på följande hemsidor:
Folkhälsomyndigheten
WHO
Ambassadens information om denguefeber

21 dec 2023

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands

Vad gäller i landet du ska resa till? Här på Sweden Abroad och via appen UD Resklar kan du hålla dig uppdaterad om vad som gäller för just ditt resmål. Ambassaderna ger landspecifik reseinformation och aktuell information om det händer något i landet som kan påverka dig som resenär. Läs på innan du åker och håll dig uppdaterad under resan.

Läs mer