Meny
  • Svenska

Om utlandet Armenien

Ekonomiskt nödställd

Överföring från anhörig eller vän

Pengar från Sverige kan överföras via mobiltjänsten Swish eller om du är i behov av kontanter via till exempel MoneyGram. En anhörig eller vän betalar då in det belopp du behöver, inklusive en avgift, till något av företagens ombud i Sverige. Strax därefter kan du ta ut pengarna hos ombudet i landet där du befinner dig. Pengar som skickas av Money Gram kan tas emot i närmaste bank i Armenien.

Hjälp från UD eller ambassaden

Om du exempelvis har tappat ditt bankkort kan du få hjälp av ambassaden att ta ut kontanter genom att överföra pengar från ditt eget konto. Du får då betala både bankens eventuella avgift och UD:s avgift om 600 kronor.

Om du behöver pengar för att resa hem eller betala sjukvård, men inte har egna pengar och inte själv har möjlighet att kontakta anhöriga eller vänner, kan du få hjälp av UD och ambassaden. Du lämnar då namn och kontaktuppgifter till personer som UD kan kontakta i Sverige. De betalar in det belopp du behöver till UD:s bankkonto inklusive UD:s avgift om 600 kronor. Pengarna administreras därefter av ambassaden, t.ex. för betalning av sjukhusräkning, och biljetter. Pengarna kan också betalas ut kontant i lokal valuta.