Meny
  • Svenska

Om utlandet Algeriet

Ambassadens reseinformation

30 mar 2020

Utlandsresor – avrådan för alla länder

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder. I länder eller områden där UD sedan tidigare avråder från resor, gäller dessa beslut. Beslut om avrådan togs 14 mars 2020. Avrådan gäller till och med 14 april, varefter en ny bedömning kommer att göras.

Läs mer här
Avrådan

Algeriet - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från icke-nödvändiga resor till Sahelområdet i Algeriet, det vill säga de södra ökenområdena gränsande till Mauretanien, Mali, Niger och Libyen, inklusive turistregionerna Tamanrasset och Djanet.

Senast uppdaterad 18 mar 2020, 09.20

Aktuella händelser

Demonstrationerna på flera platser i Algeriet fortsätter med stort deltagande, särskilt på fredagar. Sammanstötningar kan förekomma. Svenskar i området uppmanas därför att:

- iaktta stor försiktighet och vaksamhet
- undvika folksamlingar och demonstrationer
- följa utvecklingen noga via media
- följa lokala myndigheters uppmaningar och rekommendationer
- hålla kontakten med anhöriga

 

Rekommenderade internetsidor för att hålla sig uppdaterad med aktuella händelser är följande:

https://www.huffpostmaghreb.com/algerie/

https://www.tsa-algerie.com/

http://www.lematindalgerie.com/

Allmänna säkerhetsläget

 

Med anledning av det rådande säkerhetsläget med omfattande demonstrationer på flera platser i landet rekommenderas stor restriktivitet vad gäller icke-nödvändiga resor till Algeriet.

 

Terrorism

Aktioner som av algeriska myndigheter betecknas som terroristattacker förekommer främst i Kabylien samt även mot gränsen till Tunisien och i Saharabältet mot gränsen till Libyen, Mali och Mauretanien.   Dåden riktar sig framför allt mot militärförläggningar och polisstationer, men även civila har drabbats. Ett förhöjt säkerhetsläge råder i gränsområdet mot Tunisien och Libyen. 

Vaksamhet bör iakttas vid resor utanför storstäderna. Affärsresenärer bör följa de råd som det inbjudande företaget ger och acceptera den eskort som erbjuds vid förflyttning mellan orter. Det är mycket få individuella utländska turistresenärer som besöker Algeriet. Resor med guide och välrenommerade resebyråer rekommenderas om man vill besöka landet privat, för att få ut så mycket som möjligt av besöket och för att säkerställa säkerheten, särskilt i ökenområdena. 

Allmän vaksamhet bör iakttas även vid besök i storstäder som Alger och Oran med omnejd.  Besökare ska i möjligaste mån undvika folksamlingar och stora grupperingar i rörelse. Kvällstid är stadskärnan i Alger relativt avfolkad och ambassaden rekommenderar inte att man promenerar runt på egen hand.  Kriminaliteten i storstäderna har ökat de senaste åren.

Naturförhållanden och katastrofer

Algeriet befinner sig i en seismiskt aktiv zon och drabbas regelbundet av mindre jordskalv.

Vädret kan snabbt slå om och kraftiga vindar blåsa upp. Sandstormar är vanligt förekommande, även undantagsvis i huvudstaden. Somrarna är varma och kan bli heta, särskilt i centrala delar av landet och på högplatåerna. På vintern har stora delar av Algeriet milt klimat och vid kusten fuktigare. Algeriet har fyra årstider med milt medelhavsklimat. Både hagelstormar och snöfall kan förekomma även på lägre höjder under december till mars.

In- och utresebestämmelser

Sveriges ambassad och Utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav.  Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med Algeriets ambassad.  Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

För barn med dubbla medborgarskap (svenskt och algeriskt) som antingen har eget algeriskt pass eller är inskrivet i en förälders algeriska pass kräver algeriska utresebestämmelser innehav även av svenskt pass vid utresan från Algeriet till Sverige. Tänk på att söka svenskt pass hos polismyndighet i Sverige i god tid före avresa. 

En svensk medborgare måste alltid resa med ett svenskt pass vid utresa från Algeriet, även om personen har algeriskt medborgarskap och har rest in med ett algeriskt pass. 

Vänligen observera att det inte är möjligt att erhålla ett visum i ett algeriskt pass för återresa till Sverige för en person som redan är svensk medborgare.  Om det inte finns ett svenskt ordinarie pass för återresa till Sverige måste ansökan om ett provisoriskt pass göras.  Kostnaden för ett svenskt provisoriskt pass är för närvarande SEK 1600 (DZD 22 000).  Observera att  det av tekniska skäl kan dröja en viss tid innan ett provisoriskt pass kan utfärdas av ambassaden. 

Vid utfärdande av ett provisoriskt pass spärras och makuleras det ordinarie passet i passregistret.   För att söka nytt pass och/eller provisoriskt pass krävs polisanmälan med uppgift angiven om när, var och hur passet har förlorats.  Utan dessa uppgifter godtas inte polisanmälan av ambassaden. Ett gott råd är att alltid ha en kopia av sitt pass med sig.

Hälso- och sjukvård

Det finns inget krav på vaccinationer för besök i Algeriet, men det kan vara bra att vaccinera sig mot polio, tyfus, kolera samt hepatit A och B. Undvik att dricka kranvatten samt att äta råa och oskalade grönsaker och frukter.

Lokala lagar och sedvänjor

Fotografering av offentliga och militära byggnader är inte tillåtet, det gäller även hamnen och flygplatsen.  Undvik att fotografera människor utan deras tillstånd.

Kvinnor bör undvika utmanande klädsel, inte gå i shorts och korta kjolar eller bära linne med nakna axlar och armar.  Män bör inte gå i shorts eller med bar överkropp.  

Kriminalitet och personlig säkerhet

Normal försiktighet bör iakttas i Alger och andra större städer liksom att iaktta respekt för landets lagar, seder och bruk. Kriminaliteten har ökat  i de större städerna de senaste åren.

Trafiksäkerhet

Trafiken är ett stort problem i Algeriet och skördar många dödsoffer.

Det bästa sättet att förflytta sig i Alger är att hyra en taxibil för dagen. Det är svårt att få en taxi på gatan. Gör upp priset innan resan påbörjas.  Det är möjligt att boka taxi på telefon, s.k. radiotaxi.  De kommunala fortskaffningsmedlen är inte regelbundna och ofta överfulla. Sedan några år finns både metro och spårvagn i Alger på sträckan väst-öst.  Resor på landsbygden efter mörkrets inbrott bör undvikas.

Valuta och varor

Algeriets valuta, dinaren, är inte konvertibel. Det finns ett fåtal bankomater för utländska VISA-kort (och än färre för MasterCard) i Alger inklusive på flygplatsen liksom på internationella hotell. Endast de större hotellen i Alger tar kreditkort. Kort är inte gångbart i affärer och på restauranger. Euro-sedlar kan växlas på bank. Vid inresa ska valutan deklareras i tullen.
De flesta hygienartiklar och matvaror finns att köpa i Algeriet. Varor som inte tillverkas i landet och importeras är dock dyra.