• Svenska

Om utlandet Algeriet

Avrådan

Algeriet - avrådan

Med anledning av förändringar i säkerhetsläget har UD den 12 juli 2024 beslutat om att ändra avrådan för Algeriet. Följande avrådan gäller:

Med anledning av säkerhetsläget avråder UD från alla resor till:
Området inom 30 km från gränsen till Tunisien söder om staden Tébessa,
området inom 30 km från gränsen till Libyen, området inom 30 km från gränsen till Marocko och Västsahara, området inom 150 km från gränsen till Niger, Mali och Mauretanien

Vidare avråder UD från icke-nödvändiga resor till: Staden Tindouf och flyktinglägren intill Tindouf.

Turistområdena Djanet och Tamanrasset omfattas inte, genom detta beslut, längre av någon avrådan.

Avrådan gäller tills vidare.

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar hemsidan löpande.

Senast uppdaterad 13 jul 2024, 19.28

Aktuella händelser

Allmänna säkerhetsläget

Hot mot säkerhet finns främst nära gränsen till Libyen, Niger, Mali, Mauretanien, Västsahara och Marocko samt delar av gränsen till Tunisien. Algeriet har god kontroll på gränserna men risk för att konflikter i grannländer påverkar säkerheten i Algeriets gränsområden kan inte uteslutas. I de många gånger vidsträckta och glest befolkade områdena förekommer också kriminalitet med våldsamma inslag. Notera att reseavrådan anger inom vilket avstånd från de olika gränserna som avrådan gäller. Algeriet är Afrikas största land - avrådan avser således en förhållandevis liten del av landet.   

Vaksamhet bör iakttas vid resor utanför storstäderna. Affärsresenärer bör följa de råd som det inbjudande företaget ger och acceptera den eskort som ofta erbjuds vid förflyttning mellan orter. Det är få individuella utländska turistresenärer som besöker Algeriet. Resor med guide och välrenommerade resebyråer rekommenderas för att få ut så mycket som möjligt av besöket och för att undvika problem med säkerheten. Det gäller särskilt resor på landsbygden. På vissa orter finns krav, ofta av kulturella skäl, på att turister anlitar guide för att få besöka samhället eller delar av det.  

Allmän vaksamhet bör iakttas även vid besök i Alger och andra storstäder med omnejd.  Besökare ska i möjligaste mån undvika folksamlingar. Kvällstid är stadskärnan i Alger relativt avfolkad och ambassaden rekommenderar inte att vistas där på egen hand.  Kriminaliteten i storstäderna har ökat de senaste åren, liksom droghandeln.

Närvaron av polis och militär är omfattande i hela landet.

Olycksrisken i vägtrafiken är stor. Man bör vara ytterst vaksam, då hastigheterna är höga och många förare varken följer i t.ex. Sverige väl etablerade trafikregler eller försiktighetsåtgärder. Det gäller också på motorvägarna. Bilar och lastbilar kan vara i dåligt skick och däcken slitna. Resor i mörker bör undvikas, särskilt på mindre vägar.

Naturförhållanden och katastrofer

Algeriet befinner sig i en seismiskt aktiv zon och drabbas regelbundet av mindre jordskalv.

Vädret kan snabbt slå om och kraftiga vindar blåsa upp. Sandstormar är vanligt förekommande, framför allt i öknen men undantagsvis även i kustområdet. Somrarna är mycket varma, särskilt i öknen. Skogsbränder förekommer sommartid. På vintern har stora delar av Algeriet milt klimat och vid kusten fuktigare. Både hagelstormar och snöfall kan förekomma även på lägre höjder under december till mars.

In- och utresebestämmelser

Sveriges ambassad och Utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller visumkrav.  Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med Algeriets ambassad.  I dagsläget krävs visering för alla inresor som svensk medborgare till Algeriet. Vistelse längre än vad viseringen tillåter gör det omöjligt att lämna Algeriet utan kännbara efterföljder. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

För barn med dubbla medborgarskap (svenskt och algeriskt) som antingen har eget algeriskt pass eller är inskrivet i en förälders algeriska pass kräver algeriska utresebestämmelser innehav även av svenskt pass vid utresan från Algeriet till Sverige. Tänk på att söka svenskt pass hos polismyndighet i Sverige i god tid före avresa. 

En svensk medborgare måste alltid resa med ett svenskt pass vid utresa från Algeriet, även om personen har algeriskt medborgarskap och har rest in med ett algeriskt pass.

Vänligen observera att det inte är möjligt att erhålla en visering i ett algeriskt pass för återresa till Sverige för en person som redan är svensk medborgare. Om det inte finns ett svenskt ordinarie pass för återresa till Sverige måste ansökan om ett provisoriskt pass göras.  Observera att det av tekniska skäl kan dröja en viss tid innan ett provisoriskt pass kan utfärdas av ambassaden.

Vid utfärdande av ett provisoriskt pass spärras och makuleras det ordinarie passet i passregistret. För att söka nytt pass och/eller provisoriskt pass krävs polisanmälan med uppgift angiven om när, var och hur passet har förlorats. Utan dessa uppgifter godtas inte polisanmälan av ambassaden. Ett gott råd är att alltid ha en kopia av sitt pass med sig.

Hälso- och sjukvård

Det finns inget krav på vaccinationer för besök i Algeriet, men det kan vara bra att vaccinera sig mot polio, tyfus, kolera samt hepatit A och B. Undvik att dricka kranvatten som innehåller höga halter av kalk och skölj oskalade grönsaker och frukter.

Det går som utlänning att få vård på både privata och offentliga sjukvårdsinrättningarna i Algeriet. Standarden kan vara bristfällig med föråldrade lokaler och utrustning. Tillgången till medicin och andra sjukvårdsartiklar är oregelbunden.

Vid kritisk nödsituation utanför ambassadens arbetstid ring växeln på nummer +213 (0)21–548 333, knappvall noll (0) efter meddelande, så kopplas du direkt till UD-jouren på Utrikesdepartementet i Stockholm.

Lokala lagar och sedvänjor

Veckohelgen infaller fredag-lördag. Under fastemånaden ramadan (datum varierar från år till år) är de flesta restauranger/matställen stängda under dagtid. Det är olämpligt att äta, dricka och röka utomhus dagtid under ramadan.

Fotografering av offentliga och militära byggnader är inte tillåtet, det gäller även hamnar och flygplatser. Undvik att fotografera människor utan deras tillstånd.

Kvinnor bör undvika utmanande klädsel, inte gå i shorts och korta kjolar eller bära linne med nakna axlar och armar.  Män bör inte gå med bar överkropp. På många stränder måste kvinnor ha heltäckande klädsel även vid bad.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Kriminaliteten har ökat i de större städerna de senaste åren liksom droghandeln.

Normal försiktighet bör iakttas särskilt i större städer. liksom att följa landets lagar samt visa respekt för landets seder och bruk.

Transporter

Vägtrafiken innebär på grund av framför allt körsättet ett stort problem med bristande trafiksäkerhet. Antalet döda och skadade är högt. Vägnätet är i huvudsak bra. Resor på landsbygden efter mörkrets inbrott bör undvikas.

Det bästa sättet att förflytta sig i Alger är att hyra en taxibil för dagen. Det är svårt att få en taxi på gatan. Det finns flera appar för att beställa taxi som fungerar bra. Busstrafiken är delvis kommunal med större bussar som många gånger är i bra skick, delvis privat med mindre bussar som ofta är i sämre skick. Bussarna är ofta överfulla. Även pendeltåg finns i Alger. Sedan några år finns väl fungerande tunnelbana och spårväg i Alger på sträckan väst-öst samt i några andra större städer.

För resor utanför storstäderna finns tåg, bussar och flyg. Komforten på tåg och bussar varierar. Förseningar i tåg- och flygtrafik är vanliga.

Valuta och varor

Algeriets valuta, dinaren, är inte konvertibel. Det finns ett fåtal bankomater för utländska VISA-kort i dagsläget och än färre för MasterCard. Endast de större hotellen i högre prisklass tar kreditkort. Utländska kreditkort är inte gångbara i affärer och på restauranger. Euro-sedlar kan växlas på bank. Vid inresa ska valuta över visst belopp deklareras i tullen.

De flesta hygienartiklar och matvaror finns att köpa i Algeriet. Varor som inte tillverkas i landet och importeras är dock dyra. Utbudet av medicin är begränsat.

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands
Senast uppdaterad 21 dec 2023

Vad gäller i landet du ska resa till? Här på Sweden Abroad och via appen UD Resklar kan du hålla dig uppdaterad om vad som gäller för just ditt resmål. Ambassaderna ger landspecifik reseinformation och aktuell information om det händer något i landet som kan påverka dig som resenär. Läs på innan du åker och håll dig uppdaterad under resan.

Läs mer