• Svenska

Om utlandet Algeriet

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

Avrådan

Algeriet - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från icke-nödvändiga resor till Sahelområdet i Algeriet, det vill säga de södra ökenområdena gränsande till Mauretanien, Mali, Niger och Libyen, inklusive turistregionerna Tamanrasset och Djanet.

Senast uppdaterad 31 okt 2022, 10.24

Aktuella händelser

Regeringen har beslutat att upphäva inreseförbudet till Sverige från och med den 1 april 2022. Krav på att visa upp vaccinations- och testintyg vid inresa till Sverige tas också bort. Ansökan om visering till Sverige kan göras hos Polens ambassad i Alger. VIKTIGT att komma ihåg är att det är resenärens ansvar att ta reda på vilka inreseregler som gäller i transitlandet för resenärer från Algeriet.

Länkar:
Corona – så påverkas resandet till Sverige | Polismyndigheten (polisen.se)

Allmänna säkerhetsläget

 

Terrorism

Aktioner som av algeriska myndigheter betecknas som terroristattacker förekommer främst i Kabylien samt även mot gränsen till Tunisien och i Saharabältet mot gränsen till Libyen, Mali och Mauretanien.   Dåden riktar sig framför allt mot militärförläggningar och polisstationer, men även civila har drabbats. Ett förhöjt säkerhetsläge råder i gränsområdet mot Tunisien och Libyen. 

Vaksamhet bör iakttas vid resor utanför storstäderna. Affärsresenärer bör följa de råd som det inbjudande företaget ger och acceptera den eskort som erbjuds vid förflyttning mellan orter. Det är mycket få individuella utländska turistresenärer som besöker Algeriet. Resor med guide och välrenommerade resebyråer rekommenderas om man vill besöka landet privat, för att få ut så mycket som möjligt av besöket och för att säkerställa säkerheten, särskilt i ökenområdena. 

Allmän vaksamhet bör iakttas även vid besök i storstäder som Alger och Oran med omnejd.  Besökare ska i möjligaste mån undvika folksamlingar och stora grupperingar i rörelse. Kvällstid är stadskärnan i Alger relativt avfolkad och ambassaden rekommenderar inte att man promenerar runt på egen hand.  Kriminaliteten i storstäderna har ökat de senaste åren.

Naturförhållanden och katastrofer

Algeriet befinner sig i en seismiskt aktiv zon och drabbas regelbundet av mindre jordskalv.

Vädret kan snabbt slå om och kraftiga vindar blåsa upp.
Sandstormar är vanligt förekommande, framför allt i öknen men undantagsvis även i huvudstaden. Somrarna är mycket varma, särskilt i öknen. Bränder förekommer sommartid. På vintern har stora delar av Algeriet milt klimat och vid kusten fuktigare. Både hagelstormar och snöfall kan förekomma även på lägre höjder under december till mars.

In- och utresebestämmelser

Sveriges ambassad och Utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav.  Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med Algeriets ambassad.  Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

För barn med dubbla medborgarskap (svenskt och algeriskt) som antingen har eget algeriskt pass eller är inskrivet i en förälders algeriska pass kräver algeriska utresebestämmelser innehav även av svenskt pass vid utresan från Algeriet till Sverige. Tänk på att söka svenskt pass hos polismyndighet i Sverige i god tid före avresa. 

En svensk medborgare måste alltid resa med ett svenskt pass vid utresa från Algeriet, även om personen har algeriskt medborgarskap och har rest in med ett algeriskt pass. 

Vänligen observera att det inte är möjligt att erhålla ett visum i ett algeriskt pass för återresa till Sverige för en person som redan är svensk medborgare.  Om det inte finns ett svenskt ordinarie pass för återresa till Sverige måste ansökan om ett provisoriskt pass göras.  Kostnaden för ett svenskt provisoriskt pass är för närvarande SEK 1800 (DZD 29 000).  Observera att  det av tekniska skäl kan dröja en viss tid innan ett provisoriskt pass kan utfärdas av ambassaden. 

Vid utfärdande av ett provisoriskt pass spärras och makuleras det ordinarie passet i passregistret.   För att söka nytt pass och/eller provisoriskt pass krävs polisanmälan med uppgift angiven om när, var och hur passet har förlorats.  Utan dessa uppgifter godtas inte polisanmälan av ambassaden. Ett gott råd är att alltid ha en kopia av sitt pass med sig.

Hälso- och sjukvård

Det finns inget krav på vaccinationer för besök i Algeriet, men det kan vara bra att vaccinera sig mot polio, tyfus, kolera samt hepatit A och B. Undvik att dricka kranvatten samt att äta råa och oskalade grönsaker och frukter.

Lokala lagar och sedvänjor

Fotografering av offentliga och militära byggnader är inte tillåtet, det gäller även hamnar och flygplatser. Undvik att fotografera människor utan deras tillstånd.

Kvinnor bör undvika utmanande klädsel, inte gå i shorts och korta kjolar eller bära linne med nakna axlar och armar.  Män bör inte gå i shorts eller med bar överkropp. På många stränder måste kvinnor ha heltäckande klädsel även vid bad.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Normal försiktighet bör iakttas i Alger och andra större städer liksom att iaktta respekt för landets lagar, seder och bruk. Kriminaliteten har ökat  i de större städerna de senaste åren.

Trafiksäkerhet

Trafiken är ett stort problem i Algeriet och skördar många dödsoffer.

Det bästa sättet att förflytta sig i Alger är att hyra en taxibil för dagen. Det är svårt att få en taxi på gatan. Gör upp priset innan resan påbörjas.  Det är möjligt att boka taxi på telefon, s.k. radiotaxi.  De kommunala fortskaffningsmedlen är inte regelbundna och ofta överfulla. Sedan några år finns både metro och spårvagn i Alger på sträckan väst-öst.  Resor på landsbygden efter mörkrets inbrott bör undvikas.

Valuta och varor

Algeriets valuta, dinaren, är inte konvertibel. Det finns ett fåtal bankomater för utländska VISA-kort (och än färre för MasterCard) i Alger inklusive på flygplatsen liksom på internationella hotell. Endast de större hotellen i Alger tar kreditkort. Kort är inte gångbart i affärer och på restauranger. Euro-sedlar kan växlas på bank. Vid inresa ska valutan deklareras i tullen.
De flesta hygienartiklar och matvaror finns att köpa i Algeriet. Varor som inte tillverkas i landet och importeras är dock dyra. Utbudet av medicin är begränsat.

Stängning av ambassaden