• Svenska

Om utlandet Algeriet

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

01 okt 2021

Res med försiktighet

Coronapandemin pågår fortfarande och regler och restriktioner kan ändras med kort varsel. Det är därför viktigt att förbereda sin resa, vara påläst, ha en försäkring och att resa med extra marginaler.

Läs mer här
Avrådan

Algeriet - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från icke-nödvändiga resor till Sahelområdet i Algeriet, det vill säga de södra ökenområdena gränsande till Mauretanien, Mali, Niger och Libyen, inklusive turistregionerna Tamanrasset och Djanet.

Senast uppdaterad 24 feb 2021, 11.50

Aktuella händelser

VIKTIGT

Behöver du återvända hem till Sverige?

De algeriska gränserna är stängda för i princip alla resenärer sedan mars 2020. Sedan dess finns inga reguljärflyg till och från Algeriet, inte heller passagerartrafik med båt.

Några få undantag har funnits för så kallad repatriering. Dessa undantag väntas ytterligare inskränkas, eventuellt bortfalla helt, under hela mars månad 2021.

Det betyder att den möjlighet som har funnits för svenska medborgare och personer med svenskt uppehållstillstånd att resa ut ur Algeriet med så kallat repatrieringsflyg med all sannolikhet kommer att vara mycket begränsade eller obefintliga från och med 1 mars och fram till åtminstone början av april 2021.

Ambassaden räknar således med att de avgångar från Alger till Paris med repatrieringsflyg som Air France har haft dagligen, samt flygningar från Oran vissa dagar i veckan, sannolikt kommer att upphöra under en tid från och med den 1 mars.

Repartieringsflygen är inte reguljärflyg. De hanteras direkt av Air France Algérie. Kundtjänster och resebyråer i Frankrike, Sverige eller andra länder kan inte göra bokningar eller utfärda biljetter. Resenären betalar själv biljetten direkt till Air France Algérie. Ambassaden bistår inte med bokning eller betalning. Det är inte möjligt att använda eller boka om en redan köpt reguljär biljett, men resenären kan eventuellt begära återbetalning. Mer information finns på airfrance.dz.

Ambassaden i Alger för en dialog främst med andra EU-länder och de nordiska länderna för att underlätta för resenärer och för att få information om specialflyg, som sådana eventuellt kan komma att organiseras. Meddela ambassaden via e-post ambassaden.alger@gov.se om Du önskar få information från oss.

I de fall en enskild behöver hjälp med sin ekonomiska situation bistår UD och ambassaden för att se vilka möjligheter som finns för personen att själv kunna lösa detta. Om detta visar sig vara svårt finns vissa möjligheter för UD att förmedla banköverföring från eget konto eller för anhöriga att deponera medel via UD. Som en sista lösning finns i vissa fall också möjlighet att ansöka om ett lån, men då krävs att alla andra möjligheter ska vara uttömda. Expeditionsavgifter tillkommer och lån ska återbetalas.

Om du befinner dig på resa utomlands, följ lokal nyhetsrapportering för att få uppdaterad information om situationen. Enskilda länder har olika regler och riktlinjer som snabbt kan förändras och det är viktigt att följa dessa. Håll även kontakt med ambassaden.

Resenärer kan bli tvungna att stanna kvar på resmålet till dess att flygtrafiken återupptas.

Det är ett gemensamt ansvar för alla att hantera situationer som beror på covid-19-pandemin. Resebranschen, försäkringsbolag, utrikesförvaltningen och den enskilde måste alla hjälpas åt. Situationen är exceptionell. Möjligheterna att resa mellan och inom länder är starkt begränsade, ibland obefintliga

Angående Coronaviruset, Covid-19

UD försöker bistå med en dialog med flygbolagen om möjligheten att hämta hem svenska resenärer. I det fall UD bistår med assisterad utresa är det förenat med en kostnad för den enskilda. Därför arbetar UD och ambassaderna för att hjälpa resenärer att se om det finns andra möjligheter att lösa situationen.


Ambassaden i Alger för en dialog främst andra EU-länder och de nordiska
länderna för att underlätta för resenärer och för att få information om exceptionella flyg, som då och då dyker upp trots att luftrummet, liksom flygplaterna fortsatt är stängda. Meddela ambassaden via mail ambassaden.alger@gov.se om ni önskar få information från ambassaden.


I de fall en enskild behöver hjälp för att lösa den ekonomiska situationen bistår UD och ambassaden för att se vilka möjligheter det finns för personen att själv kunna lösa detta. Exempelvis genom egna medel eller anhöriga. I de fall det är svårt att tillgodogöra sig egna medel finns möjligheter för UD att bistå med banköverföring eller möjlighetför anhöriga att deponera medel via UD. Möjligheten finns också att ansöka om ett ekonomiskt lån men då krävs att alla andra möjligheter ska vara uttömda och det är ett lån som ska betalas tillbaka.

Om du befinner dig på resa utomlands, följ lokal nyhetsrapportering för att få uppdaterad information om situationen. Enskilda länder har olika regler och riktlinjer som snabbt kan förändras och det är viktigt att följa dessa. Håll även kontakt med ambassaden.


Resenärer kan bli tvungna att stanna kvar på resmålet tills flygtrafiken återupptas.

Resebyråerna och flygbolagen försöker transportera hem alla som berörs.
Det är ett gemensamt ansvar att nu försöka hantera situationer som beror på utbrottet av coronavirus. Resebranschen, försäkringsbolag, utrikesförvaltningen och den enskilde måste alla hjälpas åt. Situationen är på många sätt exceptionell när det gäller möjligheterna att resa mellan och inom länder.

Allmänna säkerhetsläget

 

Med anledning av det rådande säkerhetsläget med omfattande demonstrationer på flera platser i landet rekommenderas stor restriktivitet vad gäller icke-nödvändiga resor till Algeriet.

 

Terrorism

Aktioner som av algeriska myndigheter betecknas som terroristattacker förekommer främst i Kabylien samt även mot gränsen till Tunisien och i Saharabältet mot gränsen till Libyen, Mali och Mauretanien.   Dåden riktar sig framför allt mot militärförläggningar och polisstationer, men även civila har drabbats. Ett förhöjt säkerhetsläge råder i gränsområdet mot Tunisien och Libyen. 

Vaksamhet bör iakttas vid resor utanför storstäderna. Affärsresenärer bör följa de råd som det inbjudande företaget ger och acceptera den eskort som erbjuds vid förflyttning mellan orter. Det är mycket få individuella utländska turistresenärer som besöker Algeriet. Resor med guide och välrenommerade resebyråer rekommenderas om man vill besöka landet privat, för att få ut så mycket som möjligt av besöket och för att säkerställa säkerheten, särskilt i ökenområdena. 

Allmän vaksamhet bör iakttas även vid besök i storstäder som Alger och Oran med omnejd.  Besökare ska i möjligaste mån undvika folksamlingar och stora grupperingar i rörelse. Kvällstid är stadskärnan i Alger relativt avfolkad och ambassaden rekommenderar inte att man promenerar runt på egen hand.  Kriminaliteten i storstäderna har ökat de senaste åren.

Naturförhållanden och katastrofer

Algeriet befinner sig i en seismiskt aktiv zon och drabbas regelbundet av mindre jordskalv.

Vädret kan snabbt slå om och kraftiga vindar blåsa upp. Sandstormar är vanligt förekommande, även undantagsvis i huvudstaden. Somrarna är varma och kan bli heta, särskilt i centrala delar av landet och på högplatåerna. På vintern har stora delar av Algeriet milt klimat och vid kusten fuktigare. Algeriet har fyra årstider med milt medelhavsklimat. Både hagelstormar och snöfall kan förekomma även på lägre höjder under december till mars.

In- och utresebestämmelser

Sveriges ambassad och Utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav.  Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med Algeriets ambassad.  Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

För barn med dubbla medborgarskap (svenskt och algeriskt) som antingen har eget algeriskt pass eller är inskrivet i en förälders algeriska pass kräver algeriska utresebestämmelser innehav även av svenskt pass vid utresan från Algeriet till Sverige. Tänk på att söka svenskt pass hos polismyndighet i Sverige i god tid före avresa. 

En svensk medborgare måste alltid resa med ett svenskt pass vid utresa från Algeriet, även om personen har algeriskt medborgarskap och har rest in med ett algeriskt pass. 

Vänligen observera att det inte är möjligt att erhålla ett visum i ett algeriskt pass för återresa till Sverige för en person som redan är svensk medborgare.  Om det inte finns ett svenskt ordinarie pass för återresa till Sverige måste ansökan om ett provisoriskt pass göras.  Kostnaden för ett svenskt provisoriskt pass är för närvarande SEK 1800 (DZD 23 000).  Observera att  det av tekniska skäl kan dröja en viss tid innan ett provisoriskt pass kan utfärdas av ambassaden. 

Vid utfärdande av ett provisoriskt pass spärras och makuleras det ordinarie passet i passregistret.   För att söka nytt pass och/eller provisoriskt pass krävs polisanmälan med uppgift angiven om när, var och hur passet har förlorats.  Utan dessa uppgifter godtas inte polisanmälan av ambassaden. Ett gott råd är att alltid ha en kopia av sitt pass med sig.

Hälso- och sjukvård

Det finns inget krav på vaccinationer för besök i Algeriet, men det kan vara bra att vaccinera sig mot polio, tyfus, kolera samt hepatit A och B. Undvik att dricka kranvatten samt att äta råa och oskalade grönsaker och frukter.

Lokala lagar och sedvänjor

Fotografering av offentliga och militära byggnader är inte tillåtet, det gäller även hamnen och flygplatsen.  Undvik att fotografera människor utan deras tillstånd.

Kvinnor bör undvika utmanande klädsel, inte gå i shorts och korta kjolar eller bära linne med nakna axlar och armar.  Män bör inte gå i shorts eller med bar överkropp.  

Kriminalitet och personlig säkerhet

Normal försiktighet bör iakttas i Alger och andra större städer liksom att iaktta respekt för landets lagar, seder och bruk. Kriminaliteten har ökat  i de större städerna de senaste åren.

Trafiksäkerhet

Trafiken är ett stort problem i Algeriet och skördar många dödsoffer.

Det bästa sättet att förflytta sig i Alger är att hyra en taxibil för dagen. Det är svårt att få en taxi på gatan. Gör upp priset innan resan påbörjas.  Det är möjligt att boka taxi på telefon, s.k. radiotaxi.  De kommunala fortskaffningsmedlen är inte regelbundna och ofta överfulla. Sedan några år finns både metro och spårvagn i Alger på sträckan väst-öst.  Resor på landsbygden efter mörkrets inbrott bör undvikas.

Valuta och varor

Algeriets valuta, dinaren, är inte konvertibel. Det finns ett fåtal bankomater för utländska VISA-kort (och än färre för MasterCard) i Alger inklusive på flygplatsen liksom på internationella hotell. Endast de större hotellen i Alger tar kreditkort. Kort är inte gångbart i affärer och på restauranger. Euro-sedlar kan växlas på bank. Vid inresa ska valutan deklareras i tullen.
De flesta hygienartiklar och matvaror finns att köpa i Algeriet. Varor som inte tillverkas i landet och importeras är dock dyra.