Meny
  • Svenska

Om utlandet Hongkong

29 jun 2020

UD häver avrådan för ett antal länder i Europa från 30 juni, förlänger avrådan för länder utanför Europa till 31 augusti

UD har den 18 juni 2020 beslutat att från och med den 30 juni häva avrådan för icke nödvändiga resor till följande länder: Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz, Spanien och Ungern. Beslutet gäller även San Marino, Monaco och Vatikanstaten. För övriga länder inom EU, EES och Schengen samt Storbritannien kvarstår avrådan till och med den 15 juli. För resor till länder utanför EU, EES och Schengenområdet samt Storbritannien förlängs därför avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 31 augusti 2020.

Läs mer här

Aktuella händelser


Coronavirus (COVID-19)

Generalkonsulatet uppmanar svenska medborgare att hålla sig informerade om händelseutvecklingen och följa lokala myndigheters anvisningar och regler. För dig som är resenär, kontakta ditt flygbolag som bör kunna ge information om hela din resa. 

Information om restriktioner i Hongkong

För att begränsa spridning av coronaviruset har regeringen i Hongkong utlyst nödläge och vidtagit beredskapsåtgärder. Bestämmelserna ändras kontinuerligt.

Följande åtgärder har vidtagits:

  • Inreseförbud för alla resenärer som inte är bosatta i Hongkong. Resenärer som kommer från Fastlandskina, Macao och Taiwan är, under förutsättning att ingen resa till andra länder eller regioner har företagits de senaste 14 dagarna, undantagna. Personer som besökt Hubeiprovinsen under de senaste 14 dagarna, och som ej är bosatta i Hongkong, nekas också inresa till Hongkong. Inreseförbudet gäller tills vidare. Här finner du mer information www.coronavirus.gov.hk/eng/.
  • Resenärer som har checkat in till sin slutdestination får sedan 1 juni transitera via Hongkong. Läs mer här.
  • Obligatorisk karantän för resenärer från alla länder inklusive Sverige. Olika karantänsbestämmelser gäller med anledning av vart du reser ifrån och bestämmelserna kan vara föremål för ändringar. Läs mer här
  • Obligatorisk hälsokontroll vid inresa till Hongkong. Alla resenärer testas för COVID-19. Läs mer här.
  • Förbud mot samlingar på offentliga platser med fler än 50 deltagare. Vissa verksamheter och etablissemang omfattas ännu av ett fåtal restriktioner, exempelvis biografer, gym, pubar, barer, karaoke- och mahjongsalonger. Läs mer här om restriktioner och förbud samt frågor och svar.

Svenska medborgare ombedes registrera sig på svensklistan så att konsulatet kan gå ut med information vid behov. Om vi inte vet att du befinner dig i Hongkong kan vi inte nå dig. Vi ber också dig som lämnat Hongkong att ta bort dina uppgifter från svensklistan så att vi inte söker dig i onödan. Ladda gärna ner appen Resklar där UD ger råd inför utlandsresan.

Information om restriktioner i Sverige

UD avråder från icke nödvändiga resor till flera länder.

Regeringen har beslutat att förlänga inreserförbudet till Sverige t.o.m. 31 augusti. Alla resor till Sverige stoppas inte och flertalet länder undantas. Svenska medborgare och andra personer som är bosatta i Sverige kommer att kunna återvända till sina hem. 

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittspridning. Myndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar sin hemsida löpande. Har du frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst hänvisar vi till deras frågor och svar här. Du kan också läsa mer om utbrotten här.

Även på WHO:s hemsida finns ytterligare information om coronaviruset och det internationella samarbetet för att begränsa utbrottet och dess verkningar, läs mer här.

Demonstrationer och oroligheter i Hongkong 

Generalkonsulatet vill uppmärksamma svenska medborgare som befinner sig i Hongkong om att oroligheter kan äga rum. Det har förekommit sammandrabbningar mellan polis och demonstranter som varit våldsamma. Oroligheterna i Hongkong är oförutsägbara och situationen kan förändras plötsligt. Du bör hålla dig uppdaterad kring utvecklingen och följa lokala nyheter och information från lokala myndigheter. Undvik områden där sammandrabbningar förekommer. 

Demonstrationerna har tidvis haft stor påverkan på framkomligheten i trafiken och tunnelbanesystemet (MTR).  

Cyklonsäsong

Under sommarmånaderna, speciellt mellan juli och september, drabbas Hongkong ofta av tropiska cykloner och regnoväder. Det är mycket viktigt att du håller dig informerad om förhållandena där du är och att du följer officiella rekommendationer. Läs mer under Naturförhållanden och katastrofer.

Om du har en specifik fråga är du välkommen att kontakta oss via telefon eller mejl.

 

Senast uppdaterad 06 jul 2020, 17.03
Generalkonsulatets reseinformation