Alternate Text

Sveriges ambassadWashington, USA

Lokaltid 10:41

Sverige förstärker närvaron på USA:s västkust

03 nov 2021

Sveriges regering har den 3 november fattat beslut om att öppna ett generalkonsulat i San Francisco. Med en förstärkt närvaro på USA:s västkust skapas nya förutsättningar för att bedriva ett aktivt handels- och Sverigefrämjande och beslutet möter även den ökande efterfrågan från svenskt näringsliv på koordineringsinsatser och stöd i regionen.

Kalifornien är med ca 40 miljoner invånare världens femte största ekonomi. Delstaten är världsledande vad gäller innovation och forskning inom många områden, t.ex. grön teknik och fordonsutveckling, och har några av världens främsta universitet. De svenska intressena i delstaten är starka och växer – över 100 svenska företag finns representerade och skapar tillsammans fler än 43 000 arbetstillfällen. San Francisco, inklusive Silicon Valley, leder teknikutvecklingen inom t.ex. artificiell intelligens och molntjänster.

Genom att förstärka Sveriges närvaro på USA:s västkust kan vi skapa nya förutsättningar för ett aktivt handels- och Sverigefrämjande, ge bättre stöd till svenska små- om medelstora företag i kontaktskapandet gentemot både offentliga och privata motparter verksamma i framtidens teknologier och i de kulturella och kreativa näringarna.

Öppnandet av ett generalkonsulat möter också behovet av konsulär service till svenskar på den amerikanska västkusten.

UD anpassar kontinuerligt utlandsorganisationen i förhållande till förändringar i omvärlden, ändrade krav och behov samt budgetläge i syfte att skapa bästa möjliga förutsättningar för en effektiv och sammanhållen utrikespolitik och för att främja svenska intressen. Detta är en ständig förändringsprocess som innebär att Sverige ibland öppnar eller avvecklar ambassader och konsulat.

Generalkonsulatet i San Francisco planeras öppna under andra halvan av 2022.

Frågor & svar gällande öppnandet av ett generalkonsulat i San Francisco

Senast uppdaterad 03 nov 2021, 09.28