Regeringens utrikesdeklaration för 2021 presenterad

24 feb 2021

Utrikesminister Ann Linde presenterade regeringens utrikespolitiska deklaration i Riksdagen onsdagen den 24 februari. Deklarationen, som sammanfattar regeringens utrikespolitiska prioriteringar för år 2021, innehåller bland annat en fördjupning av demokratisatsningen. I deklarationen märks också ett tydligt fokus på OSSE-ordförandeskapet.

– I årets utrikesdeklaration ligger fokus på det svenska OSSE-ordförandeskapet och att leverera på och utveckla de initiativ som redan lanserats. Vi fördjupar demokratisatsningen samtidigt som arbetet med den feministiska utrikespolitiken och kampen mot den organiserade brottsligheten fortsätter, säger utrikesminister Ann Linde.

Årets utrikesdeklaration blir Ann Lindes andra som utrikesminister. Bland annat lyfts möjligheterna och fokuset för Sveriges OSSE-ordförandeskap särskilt fram. I deklarationen står även att regeringens demokratisatsning fördjupas genom ett fackligt fokus och att regeringen kommer kalla till samtal med sociala medier-jättarna om demokrati på nätet.

Läs deklarationen i sin helhet här.

Senast uppdaterad 24 feb 2021, 13.47