Praktikant till Sveriges ambassad i Prag vårterminen 2023

19 sep 2022

Ambassaden i Prag erbjuder universitets- och högskolestuderande möjlighet att söka en praktikplats under vårterminen 2023. Det halvår då Sverige är ordförande i EU.

Tjeckien är för tillfället i EU:s centrum nu under hösten då landet innehar EU-ordförandeskapet den 1 juli till den 31 december. Nästa halvår är det Sveriges tur. Vi tar över ordförandeskapet från Tjeckien den 1 januari 2023. Detta innebär att vi har ett mycket tätt samarbete med Tjeckien både nu under hösten och under kommande halvår. Utöver det faktum att Tjeckien och Sverige är i EU:s absoluta fokus kommer du även att arbeta i en unik miljö med stans bästa utsikt över vackra Prag.

Uppgifter under praktiken 

PRAKTIKANT MED INRIKTNING MOT POLITIK, EU, EKONOMI, FRÄMJANDE

Dina uppgifter blir att bl.a. förbereda rapporter, PM och underlag inom politik, ekonomi och EU-samarbetet. Under våren kommer detta accentueras än mer än vanligt i och med det svenska ordförandeskapet i EU.

Vidare kommer du att bidra till vårt viktiga arbete med Sverigefrämjandet samt få möjlighet att arbeta med vår konsulära verksamhet.

Du kan vara inskriven vid antingen ett svenskt eller utländskt universitet/lärosäte. Om praktik inte ingår som poänggivande kurs ska institutionen intyga att praktiken är relevant för din utbildningsinriktning. Du måste enligt UD:s regler vara svensk medborgare för att komma ifråga.

På fritiden har du möjlighet att ta del av ett rikt kulturliv med musik, teater, muséer och ett stort utbud av restauranger. Den välbevarade staden är tillräckligt liten för att du smidigt kan ta dig runt men tillräckligt stor för att ständigt upptäcka nya platser. Stadens många och fina grönområden är ytterligare ett dragplåster.

Ambassaden tar enbart emot praktikanter för en hel termin (minimum är 16 veckor). Notera att ambassaden inte ersätter bostads-, rese- eller försäkringskostnader men vi kan hjälpa till att hitta lämplig bostad.

Din bakgrund och kompetens 
Ambassaden har inga formella krav på vilken inriktning du har på dina studier. Men mycket av det vi arbetar med rör statsvetenskap, ekonomi, offentlig förvaltning och juridik. Att kunna uttrycka sig mycket väl i skrift är väldigt viktigt.

Övrigt 
Praktiken bör motsvara en termins studier och ska utgöra en del av en pågående utbildning som leder till examen. Ansökan som baseras på enstaka fristående praktikkurser som inte ingår i något program som leder till examen accepteras inte.

Inreserestriktionerna till Tjeckien på grund av pandemin är borttagna, men det kan komma att ändras på kort varsel om läget skulle försämras. Vi rekommenderar att du är fullvaccinerad mot covid-19. Vid försämrad lägesbild i regionen kan praktiken komma att avbrytas i förtid. UD eller utlandsmyndigheten står inte för några eventuella kostnader detta kan medföra för praktikanten.

Din ansökan ska innehålla CV och personligt brev där du beskriver syftet med praktiken samt varför du vill göra den hos just oss. Bifoga också intyg som styrker att praktiken ingår i din utbildning. Fördelning av praktikplatserna görs efter intervju.

För arbete och praktik inom Utrikesdepartementet krävs svenskt medborgarskap (dubbelt medborgarskap är i princip inget hinder). Vi arbetar aktivt för att vara en arbetsplats fri från diskriminering. Regeringskansliet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Vi ser jämställdhet och mångfald som en styrka och tillgång.

Om du blir erbjuden och tackar ja till en praktikplats har du inte rätt att senare tacka ja till annan praktikplats i utrikesförvaltningen under samma termin.

För mer information om villkoren för praktik inom UD, se Praktik inom utrikesförvaltningen.

För mer information om ambassaden, se www.swedenabroad.se/prag

Är du intresserad? 
Vill du veta mer om praktiken, kontakta ambassaden på ambassaden.prag@gov.se

Välkommen med din ansökan inklusive CV och studieintyg där antalet poäng m.m. framgår (motsv) senast den 13 oktober 2022. Ansök via vårt rekryteringsverktyg.

Senast uppdaterad 19 sep 2022, 15.46