Filmvisning under bar himmel: Erotikon

14 jun 2023

Svenska ambassaden har förberett sommarvisningar under bar himmel i ambassadens trädgård även i år. Den andra filmen blir den romantiska komedin Erotikon. Denna berömda svenska stumfilm i en restaurerad version kommer att ackompanjeras av levande musik framförd av Matěj Metoděj Štrunec och Jan Bradáč, och filmen kommer att introduceras av Jeanne Pommeau från det nationella filmarkivet (NFA).

Äktenskapet mellan en professor i entomologi och hans uttråkade fru börjar falla sönder när två beundrare börjar göra anspråk på frun - och även professorn hittar någon annan som han blir intresserad av.

Denna sociala sexkomedi leker med den kätterska frågan om inte äktenskapets och monogamins institutioner, som den västerländska civilisationen har anslutit sig till, är det värsta misstaget som begåtts mot den mänskliga artens natur.Denna film markerade kulmen på stumfilmslegenden Mauritz Stillers (som bland annat upptäckte Greta Garbo) arbete inom komedigenren. Influensen av denna lättsamma amoralitet sträckte sig utanför Sveriges gränser och påverkade både Ernst Lubitsch i hans amerikanska serie av manerkomedier och Charlie Chaplin i The Lady from Paris (1923). Den refererades också av Jean Renoir och Ingmar Bergman.

(Text: Sommarfilmskola i Uherské Hradiště)

🕘 12 september, ingången till trädgården öppen från 19:30

ℹ️ Bokning obligatorisk på rsvp.prag@gov.se (vänligen skriv EROTIKON i ämnesraden)

Senast uppdaterad 14 jun 2023, 14.54