Meny

Ambassadör Staffan Herrströms månadsbrev

31 jan 2020

Till alla svenskar som bor i Thailand

Vi hade en fantastisk jul- och nyårshelg här i Thailand, hela familjen. Så lugnt och vilsamt. Och väldigt roligt förstås att ha båda döttrarna och svärsonen här hos oss. 

Nu får jag erkänna att ledigheten känns rätt avlägsen. Det har hänt en hel del de senaste veckorna och ännu mer ligger framför oss.  

Vi följer förstås utvecklingen beträffande coronaviruset noga. Ambassaden har uppdaterat sin reseinformation: https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-för-svenska-medborgare/thailand/reseinformation/ambassadens-reseinformation/ Där hänvisas också bl.a. till Folkhälsoinstitutets hemsida som ger mycket bra information.  

Den dåliga luften har bekymrat många av oss en hel del. Jag tog upp frågan när jag träffade miljöministern i höstas, och jag vet att regeringen antog en handlingsplan i höstas. Men det finns väldigt mycket mer att göra på den fronten, det är uppenbart.  

Jag gjorde mitt första besök i Myanmar för året redan i början av januari. Två dagar av möten i Yangon som gav en utmärkt lägesbild. Det händer ju mycket just nu, särskilt i anslutning till beslutet i International Court of Justice att gå vidare med det mål som Gambia väckt mot Myanmar mot bakgrund av folkmordskonventionen. Utrikesminister Ann Linde välkomnade detta på Twitter den 24 januari, en kommentar som definitivt är värd att ta del av. 

Den 18 januari deltog vår försvarsattaché Lars Bergecliff och jag i en ceremoniell parad i Saraburi på Thai Armed Forces Day som var kopplad till kröningen av kung Vajiralongkorn. Dagen efter åkte jag på en konferens med mina kolleger i Sydostasien i Jakarta (där även chefen för vårt sektionskansli i Yangon, Frida Zaric, deltog). Som alltid mycket givande och trevligt. Och väldigt nyttigt att få besöka den sydostasiatiska samarbetsorganisationen ASEAN:s sekretariat på plats.  

Medan jag var i Indonesien genomförde de nordiska ambassaderna gemensamt en dialog på Chulalongkorn-universitetet (ISIS) om hur förutsättningar för utveckling och välstånd påverkar livskvalitén och ett lands attraktionskraft. Min ställföreträdare Nicolas Weeks höll i det för svensk del, och det hela kom till stånd genom ett utmärkt samarbete med Dr Thitinan Pongsudhirak. 

Väl tillbaka i Bangkok fick jag träffa den relativt nytillträdde svenske flygvapenchefen Carl-Johan Edström, som gjorde sitt första besök i Thailand. Bra tillfälle att utveckla kontakterna med det thailändska flygvapnet, som ju har 11 Gripen-flygplan i sin flotta. Jag kommer själv snart att besöka Surat Thani där de är baserade. 

När jag skrev mitt julbrev i december hade jag just, med rätt stor möda, klarat ett halvmarathonlopp i Bang Saen. För några dagar sen gjorde jag ett till – denna gång i Khon Kaen. Tredje gången där faktiskt. Och den här gången hade jag tränat lite mera i förväg. Bättre tid och mindre träningsvärk blev belöningen.  

Dagen efter hade jag en del möten tillsammans med vår medarbetare Jintana Sakulborirak – ett par av dem också i ett nordiskt partnerskap med min kollega från Norge, Kjersti Rödsmoen (som dessutom var med och sprang i söndags). Jättebra med den typen av samarbete. Och så sparade det tid för våra thailändska samtalspartners, såsom guvernören, som slapp upprepa sina budskap om Smart cities och andra satsningar i provinsen. 

Jag nämnde i början av det här brevet att det ligger mycket framför oss. Vi arbetar just nu intensivt med att förbereda flera besök från Sverige i februari. Vår viktigaste inkommande gäst är Sveriges nya handelsminister Anna Hallberg, som kommer till Bangkok på vägen till Sweden-Southeast Asia Business Summit i Singapore i mitten på februari. Handelsministern har ett program förberett den 11 februari, och vi är förstås enormt glada över att hon kommer hit, det första besöket av en ordinarie svensk minister sen 2012. Några dagar tidigare anländer UD:s Asien-chef, Cecilia Ruthström-Ruin, för politiska konsultationer med det thailändska utrikesministeriet. En annan utmärkt möjlighet att intensifiera samarbetet mellan våra länder. 

Sen fortsätter vi förstås att noga följa den politiska och ekonomiska utvecklingen i Thailand. Det händer mycket på bägge fronterna som jag kan ha anledning att återkomma till i kommande månadsbrev.  

Bästa hälsningar

 
Staffan Herrström
Ambassadör

 

Senast uppdaterad 31 jan 2020, 09.42