Ambassadör Jon Åström Gröndahls månadsbrev

20 okt 2022

Kära alla,

Hemma i Sverige börjar löven lägga sig och på ambassadkontoren i Bangkok, Yangon och Phnom Penh är vi halvvägs in i höstterminen. Här i Bangkok sjunker utomhustemperaturen så sakteliga och vi närmar oss en torrare årstid, vilket är välkommet efter ovanligt kraftiga regn med besvärliga översvämningar på många håll. Vi får hoppas att det inte hinner bli värre innan det vänder. De senaste veckorna har också varit politiskt händelserika, både i Thailand och i Sverige. Sedan ett par dagar har vi en ny svensk regering på plats. Under måndagen röstade riksdagen fram Ulf Kristersson från Moderaterna till ny statsminister. Dagen efter presenterades övriga statsråd och vi har nu en regering med totalt 24 ministrar från tre partier; Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Tillsammans med Sverigedemokraterna har en överenskommelse (Tidö-avtalet) nåtts om samarbete inom sju olika områden under mandatperioden 2022-2026. Till ny utrikesminister har utsetts Tobias Billström och efter en sammanslagning av portföljer har vi nu också i Johan Forssell en ny minister för bistånds- och utrikeshandelsfrågor. Ambassaden förbereder sig nu för den nya regeringens prioriteringar och hur dessa sedan bäst kan omsättas i praktisk verksamhet inom våra olika områden.

Även i Thailand har den senaste tiden bjudit på mycket inrikespolitik. Premiärminister Prayut blev för en tid suspenderad i avvaktan på att frågan om längden på hans mandatperiod skulle avgöras. Nu har konstitutionsdomstolen fastslagit att nuvarande period ska räknas från och med år 2017, vilket inneburit att premiärministern nu kan sitta som längst till 2025 enligt konstitutionen. Prayut är därför också sedan en tid återinsatt i tjänst. I övrigt präglas mycket av politiken av det kommande (äger rum senast i maj 2023) valet här i Thailand och flera politiska partier och aktörer positionerar sig inför detta. Bevakning, analys och rapportering om den politiska händelseutvecklingen i ett verksamhetsland är en viktig uppgift för alla ambassader. Detsamma gäller bevakning av regionala skeenden och här blir det spännande att följa det stora APEC-mötet i Bangkok i november. Asien- och Stillahavsregionens ekonomiska samarbete (APEC) är en viktig regional samarbetsorganisation, vars medlemsländer tillsammans representerar ca 60% av världsekonomin. Ledare från både USA, Ryssland och Kina väntas komma till Bangkok för detta möte. Det pågående ryska anfallskriget i och mot Ukraina fortsätter att påverka omvärlden, så också här i Sydostasien. I en omröstning nyligen fördömde 143 länder i FN:s generalförsamling den senaste ryska olagliga annekteringen av fyra områden i Ukraina. Ur ett regionalt perspektiv var det glädjande att notera Kambodjas, Singapores och Indonesiens tydliga ställningstagande för FN-stadgan och principen om territoriell integritet.

Mindre glädjande och mycket allvarligt är medierapporteringen nyligen om utnyttjande av thailändsk arbetskraft inom bärplockningen. Den här gången tycks det främst handla om Finland, men även med fall i Sverige. Det finns tyvärr historiskt flera exempel på oseriösa arbetsgivare som utlovat arbets- och lönevillkor som sedan inte visat sig stämma, med svåra ekonomiska konsekvenser för individuella bärplockare och deras familjer. Samtidigt har det skett tydliga förbättringar de senaste åren, inte minst genom nya kollektivavtal och en bättre kontroll och uppföljning av arbetsförhållanden. Nu väntar sannolikt nya utredningar som i sin tur får avgöra hur frågan kan hanteras framöver. Ambassaden kommer också i närtid att möta representanter från det thailändska arbetsmarknadsdepartementet för att gå igenom hur frågan hanteras i de viktiga delar som berör Thailand (lokala bemanningsföretag, myndigheters roll vad gäller utresetillstånd mm). Om det inte sker en förändring och skapas garantier för anständiga arbetsvillkor har jag svårt att se hur vi ska kunna välkomna några bärplockare till Sverige inför nästa säsong.

För ett par veckor sedan kunde vi för första gången på flera år samla hela utlandsmyndighetens personal (idag över 80 personer!) för två planeringsdagar här i Bangkok. Det betydde mycket och var också första gången som flera av oss träffades fysiskt, efter ett par år med digitala möten kollegor emellan i Bangkok, Yangon och Phnom Penh. Nyligen kunde vi också samla alla konsulat för en konferens i Bangkok. I samband med detta genomfördes också en krisberedskapsövning för en stor del av personalen. Konsulär verksamhet utgör alltid en högt prioriterad uppgift för oss och som tidigare vill jag slå ett slag för hemsidan där mycket nyttig information finns. Jag ser mycket fram emot ett kommande besök i Hua hin, där jag hoppas kunna träffa många av de svenskar som bor där, utöver besök på företag med svenskkoppling, möte med vår honorärkonsul och förhoppningsvis även guvernören.  

Avslutningsvis vill jag tipsa om att den 11-13 november arrangerar ambassaden tillsammans med de andra nordiska länderna en filmfestival. Filmerna, från alla nordiska länder, visas utomhus på det danska residenset. Det svenska bidraget ”Catwalk” visas lördagen den 12 november. Filmvisningen är gratis och man kan registrera sig via ambassadens Facebook-sida.

Önskar alla en fortsatt fin höst!

/Jon

Senast uppdaterad 24 aug 2022, 10.21