Ambassadbyggnaden

Sveriges Ambassad i Dar es Salaam delar byggnad med Finlands ambassad i ett vitt tvåvåningshus på hörnet av Mirambo Street och Garden Avenue.

Området, som ligger ca. 500 meter från Indiska Oceanen och centrum, är kantat av ambassader. De närmaste grannarna är Norges och Kanadas ambassader samt "Umoja House", där Europeiska kommissionen samt Tysklands, Hollands och Storbritanniens ambassader ligger.
Byggnaden, som bortsett färgen kan påminna lite om en svensk lada, är ritad av arkitekterna Gunnar Mattsson och Tina Wik. Den underliggande tanken bakom byggnadens utformning är att ge så mycket skugga som möjligt. Långsidorna av huset vetter mot norr och söder. En önskan om ljusa rum, som skyddas av solen, ledde till ett ventilerat sadeltak. Mot öster är fasaden vinklad, med fönster placerade i vinkeln för att minska det starka solljuset.
Ingången på gaveln understryks av tre förlängda vertikala väggar och synliga bärande bjälklag som förstärker portiken under taket. Lokalplanen för området tillåter ett sexvåningshus och byggnaden har utformats med möjlighet för att bygga ut med tre extra våningar.
Interiören, som kännetecknas av ljusa färger och möbler i björk, är designad av Harriet Lund. Ambassadernas gemensamma personalrum har möbler, design och konst från de båda länderna, bland annat finska Alvar Aalto och svenska Börge Lindau och Bo Lidenkrantz.
Kort information om huset:
Projektets ursprungliga arbetstitel: "In Praise of Shade”
Arkitekt och design:
Gunnar Mattsson och Tina Wik. Interiören av Harriet Lund.
Öppnade: 17 maj 1997 av Finlands president, Martti Ahtisaari och den svenska statssekreteraren Mats Karlsson.
Total yta: 1823 m2, varav 1273 m2 tillhör den svenska regeringen. Det delade området (konferenslokal, pausrum och lunchrum) är 415 m2.
Senast uppdaterad 12 okt 2022, 14.58