Sveriges ambassadMadrid, Spanien

Välkommen till Sveriges ambassad i Madrid.

Lokaltid Madrid
01:49

Långa väntetider för att förnya pass & id-handlingar på ambassaden

20 okt 2021

Liksom på flera svenska ambassader i Europa har vi just nu långa väntetider för att ansöka om pass eller nationellt ID-kort.

På grund av att det är många personer som inte har kunnat ansöka under pandemin är trycket på tidsbokningarna extra stort just nu och tiderna är för närvarande fullbokade fram till sista december. Första veckan i november lägger vi ut tiderna för januari 2022. Håll gärna utkik efter eventuella avbokningar under tiden. Se Pass / ID-kort i Spanien - Sweden Abroad.

 

Vi beklagar den uppkomna situationen och gör vårt bästa för att korta ned väntetiden, bla genom att sätta in extratider. Begränsningar i antalet personer som får vistas i ambassadens reception för att undvika smittspridning bidrar dock till att det under några månader framöver fortsatt kan komma att vara långa väntetider.

Vi önskar uppmana svenska medborgare som kommer att besöka Sverige, och vars pass går ut under året, att passa på att ansöka om nytt pass eller id-kort hos polisen. Se Pass och nationellt id-kort | Polismyndigheten (polisen.se) Om du inte hinner hämta ut det nya passet under Sverigevistelsen så går det bra att be polisen skicka det till ambassaden för utlämning.

Du som har bokat tid på ambassaden bör tänka på att komma med kompletta ansökningar så att nästa sökande inte behöver vänta längre än planerat.  Ambassaden vill även påminna om vikten av att avboka den passtid som inte längre behövs, så att andra sökande får möjlighet att boka en tid. Se Många passökande som inte kommer på bokad tid - Sweden Abroad   

Senast uppdaterad 20 okt 2021, 12.00