Alternate Text

Sveriges ambassadWarszawa, Polen

Lokal tid 08:16

Sverige och Polen står värdar för internationell givarkonferens till stöd för det ukrainska folket

04 maj 2022

Mot bakgrund av den allvarliga humanitära situationen i Ukraina till följd av Rysslands invasion står Sveriges statsminister tillsammans med Polens premiärminister värd för en internationell givarkonferens den 5 maj i Warszawa.

Givarkonferensen syftar till att mobilisera fortsatt finansiellt stöd för den humanitära responsen till det ukrainska folket. Under konferensen kommer det diskuteras hur Ukraina kan stödjas i hanteringen av både de omedelbara och långsiktiga konsekvenserna av kriget.

Sverige står tillsammans med Polen värd för en humanitär givarkonferens för Ukraina den 5 maj i Warszawa. Detta i partnerskap med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel, samt med deltagande av FN:s undergeneralsekreterare för humanitära frågor Martin Griffiths och Internationella Röda Korskommitténs ordförande Peter Maurer.

- Det är centralt att fortsatt samla stöd för FN:s humanitära appell och Röda korsets insatser i Ukraina för att det humanitära systemet ska kunna svara upp mot de fortsatt ökande humanitära behoven. Samtidigt behövs långsiktiga insatser för återhämtning och återuppbyggnad. Vid givarkonferensen kommer jag leda ett rundabordssamtal för att diskutera på vilka sätt vi kan stödja Ukrainas ansträngningar i att hantera de ekonomiska utmaningar som kriget orsakat säger biståndsminister Matilda Ernkrans.

 

Senast uppdaterad 04 maj 2022, 08.59