Alternate Text

Sveriges ambassadWarszawa, Polen

Lokal tid 15:25

H.M. Drottningen och socialministern besökte Polen

28 sep 2023

27-28 september besökte H.M. Drottningen, World Childhood Foundations styrelse och Camilla Waltersson Grönwall, ansvarig minister för barnrättsfrågor, Polen för att träffa ukrainska och polska samarbetspartners som hjälper, skyddar och stärker de barn och familjer som drabbas av kriget i Ukraina.

World Childhood Foundation har arbetat i Ukraina i 20 år. Under det senaste året har stiftelsen intensifierat arbetet ytterligare för att hjälpa, skydda och stärka de barn och familjer som drabbas av kriget. Inom ramen för besöket har man samlat stiftelsens nio ukrainska samarbetspartners i Warszawa för ett erfarenhets- och kunskapsutbyte. Man besökte även två polska organisationer som ger stöd till barn och familjer från Ukraina.

En möjlighet till samtal, erfarenhetsutbyte och möten med viktiga samarbetspartners samt representanter för polsk regering och polska och ukrainska organisationer gavs även under en mottagning som organiserades av ambassaden på ambassadörens residens.

I sitt inledningstal riktat till Childhoods ukrainska partners sade H.M. Drottningen: - Sedan den fullskaliga invasionen har vi (Childhood) ägnat mycket av vår uppmärksamhet, våra tankar och våra resurser till Ukraina. Vi hade gärna besökt er i Ukraina. Men för tillfället är det inte möjligt så vi är glada att vi kan träffas här.

Besöket var en möjlighet för stiftelsens styrelse och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönwall att lära sig mer om Childhoods lokala samarbetspartners engagemang i Ukraina samt att möta de eldsjälar som under ett brinnande krig arbetar för barns trygghet.

- Att stärka barns rättigheter och hjälpa barn som befinner sig i utsatta situationer är viktigt såväl för mig som ansvarig minister för barnrättsfrågor som för regeringen. Jag är glad över att H.M. Drottningen gav mig möjligheten att göra denna resa till Warszawa. Drottningens långvariga engagemang i barnrättsfrågor är en stor inspirationskälla för mig och oss alla, sade socialminister Camilla Waltersson Grönwall.

Under svenska ordförandeskapet i europeiska rådet tog Sverige initiativ till flera insatser för att ge stöd och hjälp till Ukraina. Inom det sociala området har socialdepartementen i Sverige och Ukraina ingått ett samarbetsavtal. Avtalet fokuserar på återuppbyggandet av Ukrainas sociala tjänster och stödinsatser riktade mot barn och deras familjer.

Under besöket träffade H.M. Drottningen även Agata Kornhauser-Duda – fru till Polens president Andrzej Duda.

Senast uppdaterad 28 sep 2023, 17.03