Alternate Text

Sveriges ambassadWarszawa, Polen

Lokal tid 23:17

Bankkortsbedrägerier i Polen

05 jul 2022

Ambassaden i Warszawa vill göra besökare i Polen uppmärksamma på att bankkortsbedrägerier förekommer på barer och nattklubbar i större städer i Polen, bl.a. i Warszawa, Krakow och Gdansk-området.

Tillvägagångssättet vid dessa s.k. gogoklubbs-bedrägerier är likartade – utländska besökare lockas in till barer och nattklubbar där de blir bjudna på drinkar och öl som verkar innehålla någon sorts drog, personer har berättat att de efter att ha druckit dessa inte minns vad som skett under större delen av kvällen. Under perioden av ”blackout” utnyttjar barens personal den drogpåverkade besökaren att godkänna utbetalningar från sina bankkonton på flera tiotusentals kronor. Ett av tricken är att få besökaren att tro att deras betalningar inte validerats och att de därför behöver knappa in sin pinkod på bankkortsterminalen, om och om igen.

Ambassaden har fått information om att gäster blivit lurade på följande klubbar – Club Foksal, Warszawa, Obsession Club, Gdansk samt Underground Club i Sopot. 

Ambassaden uppmanar besökare som råkat ut för dessa kriminella aktiviteter att göra en polisanmälan till de polska polismyndigheterna. En polisanmälan gjord i Sverige blir i de flesta fall inte accepterad av polska myndigheter.

Senast uppdaterad 05 jul 2022, 14.25