Gå till innehåll

Nytt rapportsläpp: OECD-FAO Agricultural Outlook 2025-2034

Den 21:a upplagan av OECD-FAO Agricultural Outlook 2025-2034 undersöker de ekonomiska, politiska och miljömässiga utmaningarna som det globala jordbruket står inför.

Rapporten produceras gemensamt av OECD och FAO, och ger en omfattande bedömning av utsikterna för jordbruksråvaror och fiskmarknader för tio år framåt på nationell, regional och global nivå.

Den globala jordbruks- och fiskproduktionen förväntas öka med 14% under det kommande decenniet, främst tack vare produktivitetsförbättringar, och detta särskilt i medelinkomstländer. Trots minskningar i utsläppsintensitet från produktivitetstillväxt resulterar den ökade produktionen i en ökning på 6% i direkta utsläpp av växthusgaser från jordbruket. Scenariosimulationer presenterar dock möjligheter att minska de direkta utsläppen av växthusgaser från jordbruket med 7% under nuvarande nivåer till 2034, samtidigt som global undernäring elimineras. För att uppnå dessa två resultat krävs en 15-procentig produktivitetsökning inom jordbruket, som kompletteras med ett utbrett införande av teknik för utsläppsminskning, samtidigt som man uppnår en produktionsnivå som är tillräcklig för att utrota undernäringen globalt.

Det dagliga kaloriintaget per capita av kött, mejeriprodukter, fisk och andra animaliska produkter förväntas öka med 6% under det kommande decenniet till följd av stigande inkomster, vilket förväntas ske främst i medelinkomstländer. I låginkomstländer förväntas däremot det dagliga intaget av dessa livsmedel att förbli lågt, och ligga långt under de 300 kalorier som ingår i FAO:s mått Healthy Diet Basket. Enligt rapporten kommer 22% av alla kalorier att korsa internationella gränser under de kommande tio åren. Internationellt samarbete och ett regelbaserat system för handel är därför avgörande för att säkerställa en effektiv rörlighet för jordbruks- och fiskprodukter. Skulle det ske potentiella utbudsstörningar kommer dessa ramverk inte bara att öka livsmedelstryggheten, utan också förbättra hållbarheten och motståndskraften.

De reala priserna på jordbruksråvaror väntas sjunka på medellång sikt i takt med att den totala produktiviteten inom jordbrukssektorn ökar, vilket sätter press på enskilda jordbrukare att höja sin produktivitet. För att bibehålla inkomsterna och försörjningsmöjligheterna för jordbrukarna är det avgörande med fortsatta effektivitetsförbättringar, införande av innovativ teknik, samt bättre tillgång till kunskap, marknader och effektiv riskhantering.

Läs mer på OECD:s hemsida

 

Senast uppdaterad 15 juli 2025, 14.04