Gå till innehåll

Idag släpps rapporten OECD Employment Outlook 2025

Rapporten innehåller den senaste statistiken över OECD:s arbetsmarknader och ger även en prognos och förslag för att förbättra förutsättningarna för ökad tillväxt, sysselsättning och medborgarnas livskvalitet.

OECD:s arbetsmarknader har varit starka under det senaste året med hög sysselsättning och låg arbetslöshet. Lönerna återhämtar sig dock långsamt och har ännu inte kommit i kapp de senaste årens höga inflation. Framtida ekonomisk aktivitet förväntas dämpas av geopolitiska osäkerheter och höjda tullar, vilket sannolikt kommer att påverka arbetsmarknaderna negativt. 

Demografiska förändringar, såsom minskad fertilitet och ökad livslängd, leder till en äldre befolkning och en krympande arbetsför befolkning samt ett stigande beroendeförhållande mellan äldre och arbetande. Utan reformer riskerar denna utveckling att dämpa BNP-tillväxten per capita med upp till 40 % fram till 2060.

Det är nödvändigt att mobilisera outnyttjade arbetskraftsresurser, så som kvinnor, äldre med god hälsa och migranter för att motverka det beskrivna scenariot. Arbetsmarknadspolitiken måste utvecklas för att bättre stödja en åldrande arbetsstyrka. Trots framsteg fortsätter sysselsättningen att minska kraftigt efter 60 års ålder, vilket ställer krav på flexibla pensionslösningar och ökat fokus på äldre arbetstagares anställningsbarhet. Arbetsgivare måste uppmuntras att behålla äldre medarbetare och hinder som åldersstereotyper måste motverkas. Utöver detta är livslångt lärande avgörande för att äldre ska kunna bibehålla och utveckla sina färdigheter.

Läs mer på OECD:s hemsida

Senast uppdaterad 09 juli 2025, 14.18