Ny strategi för Sveriges samarbete med Unesco

29 apr 2022

Regeringen har fattat beslut om en strategi för Sveriges samarbete med Unesco för perioden 2022-2025.

Samarbetet med Unesco utgör en del av Sveriges genomförande av Agenda 2030 och tar sin utgångspunkt i principerna om bistånds-och utvecklingseffektivitet samt FN:s globala ramverk för finansiering av hållbar utveckling.

Unescos arbete med utbildning
Sverige ska verka för att Unesco arbetar för att stärka utbildning som en mänsklig rättighet. Arbetet inom utbildning ska även präglas av en helhetssyn på livslångt lärande samt bidra till hållbar utveckling i enlighet med Agenda 2030. 

Unescos arbete med yttrandefrihet och journalisters säkerhet
Under strategiperioden ska Sverige verka för att Unesco stärker sitt normativa arbete kring press-och yttrandefrihetsfrågor samt förbättra arbetsförhållanden och säkerhet för journalister och mediearbetare.

Unescos arbete med jämställdhet och rättigheter för för hbtqi-personer och urfolk
Jämställdhet genomsyrar hela Sveriges engagemang i Unesco. Sverige ska verka för att ett jämställdhetsperspektiv integreras i Unescos arbete, att organisationen arbetar mot all form av diskriminering samt bekämpar stereotypa uppfattningar om kön, könsöverskridande uttryck och etnisk tillhörighet. Att Unesco uppmärksammar utsattheten för kvinnor, unga och hbtqi-personer inom media, kultur och vetenskap är särskilt viktigt.

Unescos arbete med havsfrågor och biosfärprogram
Det är av största vikt att klimat-och miljömässig hållbarhet integreras i Unescos arbete. Sverige ska verka för att Unescos arbete med havsrelaterade utmaningar stärks, inte minst inom ramen för årtiondet för hållbar havsforskning 2021-2030. Under strategiperioden är det även prioriterat att Unescos biosfärprogram om biologisk mångfald fortsätter att hålla en hög kvalité.

Läs strategin på Unescorådets hemsida.

 

 

Senast uppdaterad 29 apr 2022, 08.47