Lansering av Global Deals andra flaggskeppsrapport

20 okt 2020

Idag 20 oktober lanserar Global Deal-enheten vid OECD sin andra flaggskeppsrapport med titeln ”Social Dialogue, Skills and Covid-19”.

Handelsminister Anna Hallberg talar vid lanseringen, liksom OECD:s generalsekreterare Angel Gurría och  ILO:s generaldirektör Guy Ryder.

Rapporten påvisar vikten av social dialog i hanteringen av pandemin och dess effekter, samt fördelarna med att involvera arbetsmarknadens parter i vuxenutbildning för att på ett effektivt sätt förbereda för framtidens arbetsmarknad.

Effekterna av covid-19 på arbetsmarknaden är drastiska och påverkar såväl antal arbetstillfällen som arbetade timmar. OECD och ILO förväntar sig också en osäker och ofullständig återhämtning på arbetsmarknaden efter pandemin.

Sociala partners har spelat en stor roll i hantering av pandemin, bl.a. genom förhandling av kortsiktiga justeringar av avtal för att undvika uppsägningar och genom regelverk som skyddat arbetare mot smittspridning.

Social dialog kommer fortsatt ha en central roll i återhämtningen och i anpassningen till framtidens arbetsmarknad. För att förebygga gap mellan arbetstagarna och den önskade kompetensen på arbetsmarknaden är det viktigt att utveckla starka vuxenutbildningssystem som involverar sociala partners. 

Som del av Global Deal-initiativet har 64 partners tagit 99 frivilliga åtaganden för att främja social dialog och därmed anständigt arbete och inkluderande tillväxt.

Läs mer om lanseringen här.

 

Senast uppdaterad 20 okt 2020, 14.23