IEA World Energy Outlook 2020

13 okt 2020

Idag lanseras IEA:s (International Energy Agency) flaggskeppsrapport World Energy Outlook 2020.

Covid-19 pandemin har orsakat fler störningar i energisektorn än någon annan händelse i modern tid. Effekterna av pandemin kommer att finnas kvar under flera år framöver.

World Energy Outlook 2020 från IEA kartlägger i detalj dessa effekter på energisektorn, och särskilt hur de påverkar utsikterna för en snabb energiomställning till ren energi.

Det är för tidigt att säga om dagens kris utgör ett bakslag för ansträngningarna att åstadkomma en säker energiförsörjning i ett hållbart energisystem eller en katalysator som påskyndar förändringstakten.

Pandemin är långt ifrån över, många osäkerhetsfaktorer kvarstår och avgörande energipolitiska beslut har ännu ej fattats. Med fokus på de avgörande, närmaste 10 åren, analyseras olika vägar ut från Covid-19 krisen fram till 2030. I en tid där vägvalen blir avgörande för energisektorn och globala åtgärder för att möta utmaningarna inom klimatområdet, beskriver World Energy Outlook 2020 den avgörande betydelsen av hur olika val, möjligheter och potentiella misstag kommer att forma den framtida utvecklingen.

IEA sänder lanseringen av WEO2020 direkt kl. 10.30, se den här.

Senast uppdaterad 13 okt 2020, 08.44