IEA World Energy Outlook 2019

13 nov 2019

Idag lanserades IEA:s (International Energy Agency) flaggskeppsrapport World Energy Outlook 2019.

Världens energimarknader definieras idag av stora motsägelser, oljemarknaden är prismässigt stabil trots ökade geopolitiska konflikter och störningar. Globala utsläpp 2018 var högre än någonsin tidigare trots politiska viljeyttringar och en enad forskarkår. Försäljningen av elbilar ökar kontinuerligt men utsläppen från fordonsflottan spås öka då konsumenternas preferenser för SUV:s generar mer utsläpp än vad elbilarna minskar.

Rapporten använder sig utav tre scenarier för att prognostisera framtida utsläpp inom särskilda områden. 1. Allting fortsätter på inslagen väg utan policyförändringar. 2. Ett scenario som inkorporerar faktiska policys som har förslagits och antagits av regeringar och organisationer. 3. Hållbara scenariot som visar vad som behöver göras för att totala utsläpp ska vara i linje med Parisavtalet.

Rapporten fokuserar mycket på Afrika vars konsumtion av olja kommer överstiga CN:s vid 2040 samtidigt som kontinenten upplever en drastisk ökning av naturgasanvändning. Vikten av att Afrika utnyttjar sin geografiska fördel för solenergi betonas. Idag finns samma kapacitet i Nederländerna som i hela Afrika, vilket motsvarar cirka 1% av världens solenergi. Enorm utvecklingspotential och viktigt när ambitionen är att förse de 600 miljoner som idag inte har tillgång till elektricitet med elektricitet. 

Läs om rapporten på IEA:s webbplats
Läs pressmeddelandet

 

Senast uppdaterad 13 nov 2019, 12.42