Idag 9 mars släpps OECD:s Interim Economic Outlook

09 mar 2021

Rapporten behandlar OECD:s syn på de ekonomiska utsikterna

De globala ekonomiska utsikterna har förbättrats avsevärt de senaste månaderna, enligt OECD:s Interim Economic Outlook som publiceras i dag. Vaccinering, ytterligare finanspolitiska stimulanser och tecken på att åtgärderna för att begränsa smittspridningen inte påverkar ekonomierna i samma utsträckning längre bidrar till denna ljusning. 

Världs-BNP bedöms växa med 5,6 procent 2021 och 4 procent 2022, och bedöms vara tillbaka på förkrisnivåer runt mitten av 2021. Det är dock fortsatt stora skillnader i hur olika länder och sektorer utvecklas. Vidare kvarstår betydande risker kopplat till bl.a. virusets fortsatta utveckling och hur snabbt vaccineringen kan ske globalt.

OECD rekommenderar att den mest prioriterade åtgärden bör vara att säkerställa att vaccin produceras och sprids så snabbt som möjligt. Finans- och penningpolitiken bör vara fortsatt expansiva för att understödja återhämtningen men bör också riktas till de hårdast drabbade sektorerna. Strukturreformer och internationell koordinering lyfts också som viktiga åtgärder för att säkerställa en hållbar och inkluderande återhämtning. 

Läs mer på OECD:s hemsida
Läs rapporten här

Senast uppdaterad 09 mar 2021, 11.05