Idag 7 juni publiceras OECD:s Economic Outlook

07 jun 2023

Rapporten behandlar OECD:s syn på de ekonomiska utsikterna.

Global BNP-tillväxt bromsade in kraftigt under 2022, men världsekonomin väntas långsamt återhämta sig, enligt OECD:s Economic Outlook som publiceras idag. Den globala tillväxten väntas under 2023 bli 2,7 %, för att därefter öka till 2,9 % under 2024. Faktorer som lägre energipriser, stigande sysselsättning och stigande förtroende bland hushåll och företag bidrar till återhämtningen men tillväxten bedöms fortsatt bli måttlig och nedåtriskerna dominerar.

Trots att inflationen har sjunkit förblir den underliggande inflationen hög. Beslutsfattare behöver därför fortsatt arbeta med inflationsbekämpning, genom välavvägda och koordinerade finans- och penningpolitiska åtgärder. OECD rekommenderar en mer riktad finanspolitik samt en fortsatt stram penningpolitik, men samtidigt bör utvecklingen på finansmarknaderna noga följas, då de fullständiga effekterna av synkroniserade räntehöjningar efter en lång tid av låga räntor ännu är okända.

OECD understryker även behovet av strukturella reformer för en högre och mer hållbar långsiktig tillväxt. Detta inkluderar produktivitetshöjande satsningar, som investeringar i utbildning och den gröna omställningen, och åtgärder för att stärka kvinnligt arbetskraftsdeltagande.

Läs mer på OECD:s hemsida
Läs sidan om Sverige
Läs hela rapporten

Senast uppdaterad 07 jun 2023, 11.20