Idag 1 december publiceras OECD:s Economic Outlook

01 dec 2021

Rapporten behandlar OECD:s syn på de ekonomiska utsikterna.

Den starka återhämtningen i världsekonomin fortsätter men har blivit mer obalanserad, enligt OECD:s Economic Outlook som publiceras i dag. Länder med låg vaccinationstäckningsgrad och kontaktintensiva sektorer som drabbats hårt under pandemin riskerar att halka efter. Utbudsflaskhalsar, stigande insatspriser och förnyad smittspridning har vidare bidragit till en avmattning i ekonomisk aktivitet. Inflationen har stigit kraftigt men bedöms toppa i slutet av 2021 och sedan gradvis avta. 

Världs-BNP bedöms växa med 5,6 procent 2021, därefter väntas tillväxten mattas av till 4,5 procent 2022 och 3,2 procent 2023. Risker kvarstår kopplade till bl.a. nya Covid-19-varianter, en inbromsning i den kinesiska ekonomin eller oro på finansmarknaderna om inflationsutvecklingen.

Globala vaccinationsinsatser är enligt OECD fortsatt den mest prioriterade policyåtgärden. Finans- och penningpolitiken ska fortsätta understödja återhämtningen, men bör vägledas av tydlig kommunikation om den förväntade banan på medellång sikt. Vidare behövs effektiva och välriktade strukturreformer för en mer motståndskraftig, produktiv och hållbar ekonomi på sikt.

Läs mer på OECD:s hemsida
Läs rapporten
Läs sidorna om Sverige

Senast uppdaterad 01 dec 2021, 11.27