Idag 1 december publiceras OECD:s Economic Outlook

01 dec 2020

Rapporten behandlar OECD:s syn på de ekonomiska utsikterna.

Framsteg i utvecklingen av ett vaccin mot covid-19 innebär förbättrade utsikter för världsekonomin samtidigt som pandemin fortsätter hålla tillbaka den ekonomiska utvecklingen i många länder, enligt OECD:s Economic Outlook som publiceras i dag.

Efter ett fall på -4,2 procent 2020 väntas global BNP gradvis återhämta sig och växa med 4,2 procent 2021 och 3,7 procent 2022. Prognoserna bygger på antagandet att ett vaccin kommer finnas brett tillgängligt mot slutet av 2021. OECD bedömer att det dröjer till slutet av nästa år innan global BNP är tillbaka på samma nivå som före krisen och att det finns en risk för att krisen kan leda till permanenta effekter på ekonomin. OECD betonar att osäkerheten är väldigt stor och att den ekonomiska utvecklingen beror på hur pandemin fortsätter utvecklas och hur snabbt ett vaccin kan distribueras.

Förutom effektiva åtgärder på sjuk- och hälsoområdet rekommenderar OECD även att finans- och penningpolitiken bör vara fortsatt expansiva för att stötta den ekonomiska återhämtningen, och att stimulansåtgärder inte fasas ut för tidigt. Politiken bör även fokusera på att stötta livskraftiga företag, säkerställa offentlig skuldhållbarhet, förhindra ökad ojämlikhet och strukturreformer för långsiktig tillväxt.

Läs mer på OECD:s hemsida

Senast uppdaterad 01 dec 2020, 11.41