Från lokalt till globalt tack vare nätverk – Sverige samarbetar med Unesco för ett mer jämställt internet

22 feb 2018

Nätverkande är nyckeln till framgång. Det menar Sveriges OECD- och Unesco-ambassadör Annika Markovic. Svenska delegationen vid Unescos #WikiGap-event sökte därför en samarbetspartner i FN-organisationen. Den 8 mars samlas representanter från hela världen i Paris för att öka jämställdheten på internet.

När Annika Markovic och hennes kollegor på delegationen i Paris presenterade idén om ett samarbete kring #WikiGap, fann Unescos nya generaldirektör Audrey Azoulay att projektet rimmade väl med Unescos arbete, eftersom det berör frågor som yttrandefrihet, mångfald och jämställdhet. Sedan dess har Unescos och delegationens nätverk slagits samman och bidragit till projektets globala omfattning och förväntade framgång.

Delegationen involverar, med hjälp av Unescos fältkontor och nationalkommissioner, länder från hela världen. Samtidigt utnyttjar man också flitigt lokala kontakter i form av universitet och journalister. Annika Markovic uttrycker särskilt vikten av att briefa kollegor och eventuella samarbetspartners vid varje givet tillfälle och på så sätt både sprida budskapet och inleda samarbeten.

Inspirerande atmosfär för ett mer jämställt Wikipedia.


Den 8 mars slår delegationen i Paris upp portarna till sina lokaler. Långbord, soffor och food trucks ska hjälpa till att skapa en välkomnande och inspirerande atmosfär för de studenter och forskare som tillsammans med delegationer, sekretariatet, Unesco och Wikimedia Global, ska skriva för ett mer jämställt Wikipedia. Ambitionen är att även representanter som inte kan ta sig till skrivstugan i Paris, ska närvara på storbildsskärmar under eventet och bidra till den globala känslan. De kvinnor som lyfts genom kampanjen verkar eller har verkat inom UNESCO:s ansvarsområden; vetenskap, teknologi, kultur och utbildning.

Vill se fler kvinnor men även kvinnor representerade på flera språk


Kulturell diversitet är en högt prioriterad fråga för Unesco. Därför vill de efter satsningen inte bara se fler kvinnor på Wikipedia, utan också att de kvinnor som redan finns blir representerade på fler språk.

– Det handlar inte bara om att viktiga kvinnor finns på Wikipedia, utan det handlar också om att se till att kvinnor som kanske bara finns på den spanska sajten också ska finnas på den engelska, menar Markovic.

Skrivandet fortsätter sedan månaden ut, och Markovic hoppas att kampanjen blir en ”snöboll som kan rulla vidare inom FN-området”.

Läs mer om #WikiGap på Regeringskansliets webbplats

 

 

Senast uppdaterad 23 feb 2018, 16.05