Välkommen till Sveriges ambassad i Vilnius, Litauen!

Ambassadens uppgift är att representera Sverige och den svenska
regeringen i Litauen och att främja Sveriges intressen.

Det gör vi genom att ha en tät dialog med litauiska företrädare, bland annat om samarbetet inom EU, och genom främjande och samverkan med företag, andra myndigheter och civila samhället..
Den 29 augusti 1991 öppnade Sveriges ambassad i Vilnius. Sverige var det första västlandet som öppnade en ambassad i Litauen efter självständigheten. Ambassaden i Vilnius - en stad med medeltida anor - ligger på Didziojigatan. Vilket är mitt i den vackra och arkitektoniskta stadskärnan, som är uppsatt på Unescos världsarvslista.  Alldeles intill ambassaden ligger S:t Mikalojuskyrkan och Rådhuset, en byggnad i klassicistisk stil.

Ambassaden - som för några år sedan var mycket förfallen - har byggts om samt restaurerats vilket gör den till en mycket vacker och representativ del av Vilnius stadsbild. Byggnaden består av rester från flera hus med bakgrunder från skilda verksamheter och olika tidsperioder. De äldsta delarna är från 1300-talet och medeltida tegelvalv finns fortfarande kvar i det som utgör ambassadens äldsta del.

Läs mer om ambassadens byggnad i PDF-filen i högerspalten eller följ med på en virtuell rundvandring inuti Ambassaden.

Senast uppdaterad 26 sep 2017, 12.58