Alternate Text

Sveriges ambassadPristina, Kosovo

Lokal tid 01:12

Praktikanter till Ambassaden i Pristina ht 2024

Är du intresserad av politik, utvecklingsfrågor och diplomati och vill känna på livet som statstjänsteperson? Ta chansen att praktisera på Sveriges ambassad i Kosovo och få möjligheten att arbeta med Sveriges utrikespolitiska agenda i västra Balkanregionen - mitt i den politiska hetluften!

Uppgifter under praktiken
Ambassaden i Pristina erbjuder två praktikplatser till HT 2024: En med fokus på politik och främjande och en med fokus på utvecklingssamarbete.

Som praktikant med fokus på politik och främjande kommer du att ta fram underlag till ambassadens politiska rapportering och delta i ambassadens externa politiska möten. Du deltar även i möten och medverkar i planeringen och genomförandet av ambassadens Sverigefrämjande verksamhet. Under handledning får du även aktivt arbeta med ambassadens digitala diplomati vilket sker genom extern kommunikation, främst i sociala media. Under en termin får du lära dig om hur en ambassad fungerar och hur diplomati går till, samtidigt som du har möjligheten att fördjupa dig i Kosovos politik, samhälle och kultur.

Som praktikant med fokus på utvecklingssamarbetet arbetar du inom ramen för Sidas uppdrag i Kosovo. För utvecklingssamarbetet mellan Sverige och Kosovo ligger fokus på att främja en miljömässigt hållbar och inkluderande ekonomisk utveckling, stärka demokratisk samhällsstyrning, mänskliga rättigheter och jämställdhet. Du tilldelas varierade uppgifter av såväl analytisk som av mer praktisk karaktär, medverkar vid externa möten och i förekommande fall i planering och administrativt stöd. Du har samtidigt möjlighet att ta egna initiativ och fördjupa dig i särskilda frågor.

Din bakgrund och kompetens
Du bör ha genomfört större delen av ett program med inriktning på ekonomi, hållbar utveckling, statsvetenskap, eller, alternativt utbildning inom kultur- och kommunikationsområdet eller andra samhällsvetenskapliga fält. Kunskap om samarbete med näringslivet uppskattas. Stor vikt fästs vid förmågan att arbeta självständigt och god stilistisk förmåga i såväl svenska som engelska. Språkkunskaper i albanska värderas men är inte ett krav.

Övrigt
Praktiken bör motsvara en termins studier och ska utgöra en del av, eller göras i anslutning till, en pågående utbildning som leder till examen.

För att göra praktik hos oss behöver du själv säkerställa att du uppfyller eventuella krav som kan gälla för inresa i det aktuella landet. Vid försämrad lägesbild i regionen kan praktiken komma att avbrytas i förtid. UD eller utlandsmyndigheten står inte för några eventuella kostnader detta kan medföra för praktikanten.

Din ansökan ska innehålla CV och personligt brev där du beskriver syftet med praktiken samt varför du vill göra den hos just oss. Bifoga också intyg som styrker hur praktiken kopplar till din utbildning. Fördelning av praktikplatserna görs efter intervju.

För arbete och praktik inom Utrikesdepartementet krävs svenskt medborgarskap (dubbelt medborgarskap är i princip inget hinder). Vi arbetar aktivt för att vara en arbetsplats fri från diskriminering. Regeringskansliet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Vi ser jämställdhet och mångfald som en styrka och tillgång.

Om du blir erbjuden och tackar ja till en praktikplats har du inte rätt att senare tacka ja till annan praktikplats i utrikesförvaltningen under samma termin.

För mer information om villkoren för praktik inom UD, se Praktik i utrikesförvaltningen.

För mer information om ambassaden, se www.swedenabroad.se

Är du intresserad?
Vill du veta mer om praktiken, kontakta Sadaf Haidari på telefon +383 45 111 456.

Välkommen med din ansökan inklusive CV och studieintyg där antalet poäng m.m. framgår senast den 28 mars 2024. Ansök via vårt rekryteringsverktyg.

 

 

Senast uppdaterad 07 mar 2024, 19.17