Alternate Text

Sveriges ambassadPristina, Kosovo

Lokal tid 02:46

Inreseförbudet till Sverige förlängs till 31 maj

25 mar 2021

Sveriges regering har beslutat om en förlängning av det generella inreseförbudet och att kravet på uppvisande av negativt covid-19-test kvarstår vid inresa från alla länder. Samtidigt upphävs de särskilda inreserestriktionerna vid resa från Danmark och Norge. Inreseförbuden förlängs till och med den 31 maj. Ändringarna börjar gälla den 31 mars.

– Syftet med att förlänga det generella inreseförbudet är att fortsatt förhindra ytterligare spridning av coronaviruset och att fler människor i vårt samhälle insjuknar. Efter noggrann analys av Folkhälsomyndighetens framställan ser vi ändå att de särskilt stränga restriktionerna som gällt för resor från Norge och Danmark kan hävas utan att det förväntas innebära en ökad smittorisk, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Dagens beslut innebär att:                                                                      

  • det generella inreseförbudet till Sverige kvarstår. Enbart personer som omfattas av något undantag och kan visa upp ett negativt covid-19-test får resa in i Sverige från länder utanför EES. Personer som reser från ett EES-land får resa in i Sverige om de kan visa upp ett negativt covid-19-test vid ankomst. Kravet på uppvisande av ett negativt covid-19-test gäller från alla länder och alla utländska medborgare över 18 år, med vissa undantag.
  • de särskilda inreserestriktionerna mot Danmark, Norge och Storbritannien upphävs den 31 mars. Danmark och Norge omfattas därefter av samma regler som övriga EES-länder och Storbritannien av samma regler som övriga länder utanför EES.

Ändringarna innebär bland annat att danskar och norrmän kan resa till sina fritidshus i Sverige, familjer som är bosatta på olika sidor av gränsen kan träffas i Sverige och personer som behöver passera genom Sverige landvägen kan göra det. Förutsatt att man uppfyller kravet på negativt covid-19 test vid inresa. Liksom tidigare gäller alltså fortsatt ett testkrav vid resor från Danmark och Norge, men kravet på att man dessutom ska tillhöra en särskild undantagen personkrets vid inresa därifrån tas bort.

Det negativa testet får, liksom tidigare, inte vara äldre än 48 timmar och det finns en lättnad för pendlare, som får använda test som är max en vecka gamla. Denna lättnad utvidgas genom regeringens beslut idag till att omfatta även personer som återkommande passerar gränsen för att studera.

Liksom tidigare gäller inte kravet på att visa upp negativt test för vissa kategorier inresande, till exempel svenska medborgare och personer som bor i Sverige, barn under 18 år och personal inom transportnäringen.

De nuvarande inreserestriktionerna vid resa från Storbritannien till Sverige gäller till den 31 mars. Därefter kommer resor från Storbritannien inte längre regleras särskilt utan omfattas av det generella inreseförbudet. Storbritannien är sedan övergångsreglerna efter Brexit löpt ut ett så kallat tredjeland och inresor därifrån bör enligt EU:s rekommendationer regleras på samma sätt som för övriga tredjeländer. Liksom tidigare gäller alltså fortsatt att enbart personer som omfattas av något undantag och kan visa upp ett negativt covid-19-test får resa in i Sverige från Storbritannien. Undantagen skiljer sig något, men flertalet motsvarar vad som gäller idag.

Senast uppdaterad 25 mar 2021, 13.02