Alternate Text

Sveriges ambassadPristina, Kosovo

Lokal tid 10:50

Frågor & svar för svenskar i Kosovo

Vi får många frågor från svenskar i Kosovo med anledning av protester och oroligheter i de serbiska områdena i norra Kosovo. Vi förstår att många är oroliga över den uppkomna situationen, men ambassaden råder de svenskar som är i Kosovo att undvika plötsliga folksamlingar och att följa lokala och internationella nyheter regelbundet. Här är svar på några av de vanligaste frågorna vi får.

FRÅGOR OCH SVAR FÖR SVENSKAR I KOSOVO

 

📍Kommer ambassaden att evakuera svenskar Kosovo?

Sverige har inga planer på att evakuera svenskar i Kosovo. Det finns alltså inga planer på att organsiera flyg- eller bussresor från Kosovo till Sverige. Utrikesdepartementet bedömer inte att situationen är så allvarlig.

📍Går det att ta sig hem om jag/en anhörig är allvarligt sjuk?

Ja. Om du eller en anhörig behöver åka hem av akuta medicinska skäl ber vi er att kontakta ert försäkringsbolag. Pristina flygplats är fortfarande öppen för nödvändiga medicinska flygningar. Observera att ambassaden inte ansvarar för dessa hemresor. 

📍Går det fortfarande att resa till Sverige?

Ja. Det går att resa till Sverige via Kosovo men också via grannländerna (ex. Nordmakedonien). Det finns inga beslut som hindrar svenska medborgare från att lämna Kosovo, eller resa in i Sverige. 

📍Går det att flyga från Kosovo?

Ja. Flygtrafiken till och från Kosovo är öppen. Pristina flygplats är öppen. Följ Pristina flygplats hemsida för information om eventuella flygningar i det fall att flygtrafiken öppnar igen: http://www.airportpristina.com/ 

📍 Ambassadens råd

Ambassadens generella råd är fortfarande att  undvika plötsliga folksamlingar och att följa lokala och internationella nyheter regelbundet.

För mer info ladda ned appen UD Resklar. Där får ni uppdateringar om ambassadens information och rekommendationer.

Anmäl er till svensklistan så att ambassaden enklare kan nå ut med information: läs mer här.

Senast uppdaterad 30 maj 2023, 11.18