Rösta till Europaparlamentet 2024

09 apr 2024

Söndagen den 9 juni 2024 är det val till Europaparlamentet. Du som är röstberättigad och befinner dig i Italien som turist eller utlandssvensk kan antingen brevrösta, rösta på Sveriges ambassad i Rom eller vid ett av våra konsulat.

Anmäl dig till röstlängden

Om du inte röstade i förra valet eller har flyttat sedan senaste valet behöver du anmäla dig till röstlängden. Anmäl dig i god tid, utlandsröstkorten skickas ut i april. För att anmäla dig till röstlängden måste du fylla i blanketten Ny adress/röstlängd för utvandrad och skicka in den till Skatteverket. 

Läs mer röstlängden och rösträtt på Valmyndighetens hemsida.

Brevrösta eller förtidsrösta på ambassaden eller på ett konsulat

När det är val får du som befinner dig utomlands möjlighet att rösta på två olika sätt. Du kan brevrösta eller förtidsrösta på en ambassad eller ett konsulat. På Valmyndighetens hemsida kan du finna information om hur du ska gå till väga för att brevrösta eller förtidsrösta.

Du som vill brevrösta och inte har fått brevröstmaterial skickat till din hemadress i Italien kan beställa från Valmyndigheten eller få från ambassaden.

För att förtidsrösta på ambassaden eller ett konsulat måste du kunna styrka din identitet med svenskt pass, svenskt id-kort eller en lokal officiell legitimation. I de fall du inte kan styrka din identitet med godkänd id-handling är det möjligt att låta annan person i lokalen gå i god för dig. Om du inte kan styrka din identitet kan vi inte ta emot din röst.

Har du inget röstkort utfärdar vi ett dubblettröstkort.

Öppettider för röstmottagning på ambassaden i Rom:

Onsdagen 29 maj kl.14.00-16.00

Torsdag 30 maj kl.11.00-13.00 

Fredagen 31 maj kl. 11.00-13.00 

Måndag 3 juni kl. 14.00-16.00 

Tisdagen 4 juni kl. 09.00 – 11.00 

Vi kommer inom kort publicera öppettider för att förtidsrösta på konsulaten i Italien.

Senast uppdaterad 09 apr 2024, 10.37