Meny

Acne Studios utsågs till vinnare av Exportpriset för kreativa och kulturella näringar 2017

Acne Studios tog emot Regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar av handelsminister Ann Linde den 24 maj 2018. Det är första gången som priset delas ut för att uppmärksamma bredden inom de kulturella och kreativa näringarna och dess bidrag till svensk export samt främjandet av Sverige som ett innovativt och kreativt land.

Motiveringen var följande: "... Acne Studios har på ett föredömligt sätt bidragit till utvecklingen av svenskt mode och handel genom deras globala satsningar, som i hög grad medverkat till att Sverige satts på världskartan. De har en global spridning och kläderna förmedlar allt från design med hög kvalité till kreativ marknadsföring och innovation. Deras kampanjer främjar jämställdhet och anti-rasism och de är medlemmar i Fair Wear Foundation, som hjälper dem övervaka och förbättra arbetsförhållandena vid de fabriker där deras produkter tillverkas..."

Övriga nominerade var:

Frida Fjellman, som tillhör en exklusiv skara svenska konsthantverkare. Hon har skapat ett eget utrymme inom den samtida bild- och formkonsten och hyllats av ”Art Basel” som ”Design Miami”. Frida Fjellman förflyttar gränserna för svenskt handblåst glas och glaskonst. Hon har designat för Kosta Boda sedan 2016 och hennes verk säljs via Kosta Bodas butiker och internationella samarbetspartners.

Nordisk Film Production Sverige för filmen ”Sameblod”, den första långfilmen med dialog på sydsamiska. Filmen porträtterar den samiska minoritetens kamp och huvudkaraktärens svåra val och uppoffringar i 1930-talets Sverige. Filmen har gjort internationell succé och visats på över 100 filmfestivaler över hela världen och på samtliga kontinenter. Sameblod har mottagit flera prestigefyllda priser, däribland Europiska parlamentets LUX Filmpris.

String Furniture AB. Stringhyllan ritades 1949 som bidrag i en tävling utlyst av bokförlaget Bonnier, men slog igenom ordentligt efter Helsingborgsutställningen 1955. 2005 återupptogs tillverkningen av Nisse och Kajsa Strinnings berömda klassiker när Pär Josefsson och Peter Erlandsson kom in i bilden och lanserade hyllan på nytt. De närmaste åren är fokus på fortsatt internationell expansion.

Oskar Burman, Jana Palm, Tommy Palm och Karl Magnus Troedsson för "Stugan", en internationell kreativ mötesplats som ger resonans över hela dataspelsvärlden. I en röd stuga i skogen i Dalarna finns ett trettiotal spelutvecklare som utvecklar sina spelprojekt. Stugan finansieras helt av donationer och deltagarna behåller alla rättigheter till sina spel. Deltagarna i Stugan kallas "Stuganeers" och kommer från bland annat Nya Zeeland, Kenya, Mexiko, EU och USA.

Juryn för exportpriset för kreativa och kulturella näringar bestod av:  Annika Rembe, ordförande och generaldirektör Svenska Institutet, David Karlsson, senior rådgivare på Nätverkstan i Göteborg, Carin Daal, Giv Akt Skåne AB, Stina Almqvist, Creative Nodes Luleå, Peter Majanen, VD Quattroporte, Ellen Wettermark, Kulturrådet, Tobias Nielsén, grundare, förlagschef och vd för Volante och Ulrika Cederskog Sundling, Executive Vice President, Invest & Region Sweden, Business Sweden.

Senast uppdaterad 25 maj 2018, 10.05