Cannesfestivalen 2018 - "Take Two: Next moves for #metoo"

13 maj 2018

På årets filmfestival i Cannes 8-19 maj deltog Sverige vid flera evenemang. Skräckfilmen ”Gräns” tävlade i en av kategorierna och gjorde stor succé på galapremiären. 100-årsjubiléet av Ingmar Bergmans födelse uppmärksammades med en Bergmanpaviljong, visningar av hans filmer och världspremiär av dokumentären "Ett år, ett liv" av Jane Magnusson. Speciellt för i år var seminariet ”Take Two: next moves for #metoo” som arrangerades av kulturministrarna från Sverige och Frankrike och Svenska Filminstitutet.

Tillsammans med Sveriges Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke och Frankrikes Kulturminister Françoise Nyssen, bjöd Svenska Filminstitutets vd Anna Serner in till ”Take Two”, ett evenemang om arbetet mot sexuella trakasserier, övergrepp och maktmissbruk mot kvinnor – med fokus på filmbranschen.

2014 var Svenska Filminstitutet först med att uppnå en jämställd stödgivning. 2016 anordnade Filminstitutet det första av en rad jämställdhetsseminarium, denna gång tillsammans med Sveriges Kultur- och demokratiminister och Frankrikes Kulturminister, där Filminstitutet också lanserade “50/50 by 2020”. 2017 följdes seminariet upp med ett samtal som kretsade kring jämställdhet och mångfald inom den kreativa processen. Årets evenemang fokuserade på vilka framtida åtgärder som kan användas i arbetet för att uppnå jämställdhet och motverka sexuella trakasserier. Under seminariet hördes röster av flera betydelsefulla kvinnor från hela världen gällande de förändringar som måste göras för att göra filmbranschen mer jämställd. 

– Förändring kräver ledarskap. Vi som är ledare måste se till att allt som vi alla är medvetna om, tack vare #metoo-uppropen, leder till handling. Först då kan förändring ske, sade Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister i Sverige.

 Att arbeta för jämställdheten betyder att försvara den kreativa friheten. Att ge kvinnor samma möjligheter innebär ju att filmen kan dra fördel av så många fler talanger! Det var utgångspunkten för vårt event i Cannes. Tillsammans med min svenska kollega Alice Bah Kuhnke, CNC (Centre National du Cinéma et de l'image animée) och den bransch som ansluter sig till oss, kommer vi att agera. Vi har redan väntat för länge. Tiden är inne för jämställdhet i praktiken, sade Françoise Nyssen, Kulturminister i Frankrike, innan seminariet. 

– Det finns en sprängkraft i jämställdhetsfrågan efter #metoo. Att fem kulturministrar kommer till vårt seminarium visar att fler och fler vill se enförändring. Att vi kan leda denna förändringsvilja gör mig mycket stolt, sade Anna Serner, vd på Svenska Filminstitutet.

Huvudtalare Stacy L. Smith, Filosofie doktor och grundare av Annenberg Inclusion Initiative på University of Southern California, berättade om användbara verktyg för jämställdhetsarbetet, bland annat konceptet “Inclusion Rider”. 

Innan dess höll Eva Röse, skådespelare och medlem av initiativet #tystnadtagning, ett gripande inledningstal om de nyckelfaktorer som gjorde #metoo så betydelsefullt i Sverige.

Paneldeltagare:
Cameron Bailey, konstnärlig ledare och festivalchef för filmfestivalen i Toronto
Aida Begić, prisbelönt regissör och manusförfattare
Bahar Pars, skådespelare, regissör och medlem av #tystnadtagning
Anna Serner, vd Svenska Filminstitutet
Stacy L. Smith, forskare och grundare av Annenberg Inclusion Initiative på University of Southern California
Moderator: Melissa Silverstein, grundare av Women and Hollywood

Eventet genomfördes den 13 maj i Salon des Ambassadeurs, Palais des Festivals, Cannes 

#swedishfilminstitute #metoocannes #taketwocannes #5050by2020

 

Senast uppdaterad 11 maj 2018, 15.34