Svenska ambassaden i Paris deltar i global kampanj för ökad jämställdhet på internet

06 mar 2018

Sveriges ambassad och svenska delegationen vid Unesco, samarbetar med Unesco och Wikimedia Foundation i en världsomspännande kampanj #Wiki4Women. På internationella kvinnodagen samlas över 100 personer på Unescos högkvarter i Paris för en global skrivarstuga som ska öka antalet kvinnor på Wikipedia.

Inspirationen kommer från Sverige, som var först ut med att arrangera #WikiGap, ett initiativ för att öka på jämställdhet på internet och stänga gapet mellan kvinnor och män på Wikipedia.

Bara 17 procent av profilerna på Wikipedia är idag kvinnor.

I år arrangerar UD och svenska ambassader parallella events i fler än 50 länder, från Sverige till Vietnam, Egypten och Colombia, tillsammans med lokala aktörer och samarbetspartners.

- Sveriges feministiska utrikespolitik innebär att stärka kvinnors och flickors rättigheter, representation och resurser. #WikiGap handlar i högsta grad om representation, vilket i sin tur handlar om att återspegla världen så som den faktiskt ser ut. Vi vill se till att kvinnliga profiler, i lika stor utsträckning som manliga, finns med i alla sammanhang, inklusive på internet, säger Sveriges ambassadör i Paris, Veronika Wand-Danielsson, som själv deltar i eventet i Paris.

I Paris är det Unesco som står värd och arrangerar i samarbete med Wikimedia Foundation ett så kallat ”Edit-a-thon”, en global digital skrivarstuga, vid Unescos högkvarter i Paris och online, med stöd av Sveriges ambassad och svenska delegation vid Unesco. Det lokala namnet är #Wiki4Women. - I Frankrike ses Sverige som ledstjärna för jämställdhetsarbete och vi är en viktig inspirationskälla för kvinnors rättigheter på alla relevanta områden. Därför känns det extra roligt att vi kan genomföra WikiGap och Wiki4Women i Paris, fortsätter Veronika Wand-Danielsson.

Överallt i världen kommer deltagare bli inbjudna att frivilligt berika, översätta och skapa nya artiklar om kvinnor som förtjänar globalt erkännande på Wikipedia. Alla kan gå med i #Wiki4Women och delta i denna viktiga globala rörelse den 8 mars! På det fysiska eventet på Unesco kommer medarbetare från Wikimedia och svenska ambassaden att finnas på plats för att ge instruktioner om att skriva text. Unescos generaldirektör, Audrey Azoulay, öppnar ceremonin.

Vill du delta i #Wiki4Woman digitalt? Skriv in dig genom att klicka HÄR!

Senast uppdaterad 07 mar 2018, 15.58
Katherine Hauptman
Katherine Hauptman finns inte på Wikipedia.