Mikael Damberg på Viva Technology 2018

25 maj 2018

Närings- och innovationsministern Mikael Damberg besökte tech-mässan Viva Technology i Paris torsdagen den 24:e maj. Besöket syftade till att lyfta fram och förstärka innovationspartnerskapet mellan Sverige och Frankrike.

Den 24 – 26 maj organiseras den internationella tech-mässan Viva Technology (VivaTech) för tredje året i rad i Paris. Sverige är representerat på mässan genom en start up-monter, framtagen av Sveriges ambassad i samarbete med företagen Spotify och Ericsson France. På VivaTech samlas startup-montrar, demonstrationer av VR-teknologi, autonoma fordon och mycket mer. På mässan representeras flertalet startups och företag från Sverige och Stockholm, som efter Silicon Valley i Kalifornien är bäst i världen på att producera ”enhörningar”, d.v.s. techföretag värderade över en miljard dollar.

Sveriges närings- och innovationsminister Mikael Damberg var på plats under invigningen av mässan. I samband med det svensk-franska partnerskapet för grön innovation hade ministerns besök i syfte att främja den svenska startup-scenen. Under besöket hann Damberg återse president Macron, vars öppningstal invigde mässan, och samtala med den franske statssekreteraren för digitaliseringsfrågor Mounir Mahjoubi om innovationspartnerskapet. Han mötte även Rwandas president Paul Kagame och ministrar från Sydafrika och Marocko, som tillsammans med afrikanska entreprenörer och forskare var på plats för att berätta om de möjligheter och utmaningar som Afrika står inför idag.

Damberg besökte flertalet svenska startup-bolag som var på plats för att illustrera sina innovationer; bland annat fick ministern möjlighet att sitta i en demoversion av en fransk-svensk miljövänlig båttaxi skapad av företaget Seabubbles. Efter mässan besökte Damberg Fujitsus center för artificiell intelligens (AI) samt INRIA, Frankrikes nationella institut för forskning inom datavetenskap och automation.

Ministern åkte tillbaka till Sverige efter ett produktivt och innehållsrikt besök under invigningsdagen av VivaTech. Mässan pågår fram till och med den 26:e maj. 

Text: Anahita Nicoobayan Shiri

FAKTA OM VIVATECH 2018

Ministrar, deltagare och företag från 103 länder och över 70 000 besökare väntas delta. Bland de över 300 talarna

  • Över 80 000 besökare väntas till VivaTech tillsammans med ministrar, företagare och investerare från 103 länder.  Ca 1 500 ackrediterade journalister är på plats under årets mässa.
  • Årets Viva Technology har ett Afrika-fokus.
  • Nio svenska företagsrepresentanter och investerare/venture capitalists åkte ner till Paris för att besöka mässan.
  • Facebooks grundare Mark Zuckerberg höll ett tal på mässan under torsdag eftermiddag.
  • Kvällen innan invigningen hölls ett inledande event kallat ”Tech for Good” i Elyséepalatsen. Flera företagsledare för såväl startups som stora företag var inbjudna, såsom Satua Nadella för Microsoft, Brian Krzsnich för Intel och Virginia Rometty för IBM. Både president Emmanuel Macron och Mark Zuckerberg deltog i eventet, vars tema var ansvarstagande.
  • Andra betydelsefulla deltagare på mässan var bland andra franska finans- och näringsministern Bruno Le Maire och Frankrikes forskningsminister Frédérique Vidal. Bland de utländska ministrarna märktes den brittiske digitaliseringsministern Matthew Hancock samt ministrar från Sydafrika, Marocko, Togo, Singapore och Tunisien.
Senast uppdaterad 25 maj 2018, 15.25