Om oss

Välkommen till Sveriges ambassad i Addis Abeba, Etiopien. Sveriges ambassadör i Addis Abeba är ambassadör till Etiopien och Sveriges representant till den Afrikanska unionen, till den regionala organisationen IGAD samt till FN:s ekonomiska kommission för Afrika. Ambassadören är också sidoackrediterad till Djibouti där det finns ett svenskt honorärkonsulat. Ambassaden, med cirka 60 medarbetare, täcker ett stort verksamhetsområde och består av sex olika sektioner: sektionen för politik, handels- och kulturfrågor; biståndssektionerna för regionalt respektive bilateralt utvecklingssamarbete; den administrativa och konsulära sektionen, sektionen för migration samt sektion för försvarsfrågor.

Sverige har haft relationer med Etiopien sedan 1866. För mer information om relationerna mellan Sverige och Etiopen se länkarna till höger.

Tomten på 4 650 kvadratmeter –  där ambassaden och residenset ligger – lämnades 1946 som en gåva från Etiopiens regering. Residenset byggdes 1939-1941. Ambassaden var först inhyst i residensets källarlokaler. Själva kansliet byggdes mellan åren 1961 och 1962. År 1995 beslutades att Sidas kontor skulle integreras med ambassaden. Efter ombyggnad blev då kansliets andra våning klar i april 1998. På grund av den växande verksamheten inom migration byggdes den gamla s.k. viseringsbyggnaden om. Den 1 juli 2007 blev denna byggnad klar.

Samtliga byggnader förvaltas av Statens Fastighetsverk.

Senast uppdaterad 17 maj 2023, 15.42