Förlängning av tillfälligt inreseförbud till EU via Sverige till och med den 7 juli 2020

26 jun 2020

Regeringen har i dag beslutat att förlänga det tillfälliga inreseförbudet till EU via Sverige till och med den 7 juli 2020. Syftet med inreseförbudet är på samma sätt som tidigare att mildra effekterna av coronavirusets spridning och minska utbrottet av covid-19.

Det tillfälliga inreseförbudet började gälla den 19 mars och gällde inledningsvis i 30 dagar. Därefter har det förlängts vid tre tillfällen i enlighet med rekommendationer av kommissionen. Nu har regeringen beslutat om ytterligare en förlängning av inreseförbudet till och med den 7 juli 2020.

Inreseförbudet har inte ändrats i sak genom dagens beslut. På samma sätt som tidigare gäller inreseförbudet som utgångspunkt för alla utländska medborgare som reser till Sverige från andra länder än EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz.
Svenska medborgare omfattas inte av förbudet. Inte heller hindrar inreseförbudet resor inom EU. Därutöver finns två viktiga undantag till inreseförbudet. För det första får bland annat EU-medborgare och personer som har uppehållstillstånd i Sverige fortfarande resa in i syfte att kunna återvända till sina hem. För det andra får personer med särskilt angelägna behov eller som ska utföra nödvändiga funktioner i Sverige resa in. Detta kan till exempel vara fallet för hälso- och sjukvårdspersonal, personal som transporterar varor eller personer med trängande familjeskäl.

Kommissionen har i ett meddelande den 11 juni uppmanat EU:s medlemsstater att på ett koordinerat och samordnat sätt gradvis upphäva reserestriktionerna till EU från tredjeland från och med den 1 juli 2020. Regeringen avser att återkomma i den frågan inom kort.

För mer information om hur förordningen om tillfälligt inreseförbud till Sverige ska tolkas och vilka undantag som finns, vänligen kontakta Polismyndigheten eller besök deras webbplats för mer information. Se länkar här intill.

Senast uppdaterad 26 jun 2020, 16.40